Maraş Katliamı'nın Aydınlatılmasını İsteyen Aleviler Sokağa Çıktı

Maraş Katliamı'nın Aydınlatılmasını İsteyen Aleviler Sokağa Çıktı

Maraş Katliamı'nın Aydınlatılmasını İsteyen Aleviler Sokağa ÇıktıAdana'da bir araya gelen binlerce Alevi Maraş Katliamı'nın gizli...

A+A-

Maraş Katliamı'nın Aydınlatılmasını İsteyen Aleviler Sokağa ÇıktıMaraş Katliamı'nın Aydınlatılmasını İsteyen Aleviler Sokağa Çıktı

Adana'da bir araya gelen binlerce Alevi Maraş Katliamı'nın gizli belgelerinin açıklanmasını ve katliamın asıl sorumlularının yargılanmasını talep etti. Darbe Karşıtı Platform Cumhurbaşkanı Gül'e Maraş Katliamıyla ilgili 13 soru gönderdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) Maraş Katliamı'nın 30. yılında Adana'da düzenlediği mitinge binlerce Alevi katıldı.

Adıyaman, Malatya, Sivas, Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu illerden katılımın olduğu mitingde "Devletin gizli arşivlerinin açıklanması ve katliamın asıl sorumlularının yargılanması" talep edildi.

Cumartesi (20 Aralık) günü saat 11:00’de Mimar Sinan Anfi Tiyatro’nun önünde toplanan kalabalık "Katil devlet hesap verecek", "Maraş'ın hesabını soracağız" sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü.

"Biz devlete güvenmiştik"

"Gizli arşivler açıklansın”, “Maraş katliamını unutmadık”, “Eşit yurttaşlık hakkı” yazılı dövizler taşındığı mitingde konuşan tertip komitesinden PSAKD Adana Şube Başkanı Metin Çelik, "Biz devlete güvenmiştik, onun nüfus cüzdanını taşıyoruz ama 30 yıl önce Maraş'ta yaşananlarla o nüfus cüzdanları yakılıp atıldı" dedi.

Çelik, Maraş katliamının hesabını sormak için alanlarla olduklarını ifade etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, burada yaptığı konuşmada, 30 yıl önce Kahramanmaraş'ta gerçekleşen olayları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi.

Balkız, geçen hafta Ankara'daki duruşmada, Sivas olaylarının yakalanamayan sanıkları hakkında Cumhuriyet Savcısının zaman aşımından davanın düşürülmesinde dair mahkemeye istemde bulunduğunu belirtti.

"Alevilerin tarihi katliamların tarihidir"

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş de yaptığı konuşmada, "Maraş'ın üstünün örtülmesi günahtır, insanlık suçudur. Maraş katliamı, Alevilerin tarihinde bir başka Kerbalıdır. Nasıl ki Kerbala hala içimizde kanıyorsa, Maraş da 30 yıl sonra dahi dün gibi kanamaktadır. Çünkü 1977 1 Mayıs'ı gibi, Sivas gibi, Çorum gibi, Gazi gibi Maraş'ın da hesabı sorulmamıştır" dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker'se Alevilerin tarihinin "katliamlar tarihi" olduğunu ifade ederek, "Ama artık asla yeni Kahramanmaraş'ları, Madımak'ları yaşamayacağız. Çünkü örgütlülüğümüz var" diye konuştu.

Miting, Maraş katliamında yakınlarını kaybeden Ozan Emekçi'nin konseriyle sona erdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ile aralarında DİSK, KESK, TMMOB, DTP, ESP, Halkevleri, Demokratik Haklar Federasyonu ve çok sayıda yöre derneğinin de bulunduğu kurumlar destek verdi.

Cumhurbaşkanı Gül'e Maraş'la ilgili 13 soru

Darbe Karşıtı Platform, Maraş katliamının 30. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 13 soru gönderdi.

Platformun Gül’e gönderdiği sorular arasında olaylardan önce CIA ajanı Paul Henze'nin Maraş'ta görüşmeler yapıp yapmadığı, katliamdan sonra hazırlanan raporun neden kamuoyuna açıklanmadığı, Ecevit arşivinde çıktığı belirtilen ve Maraş'taki olaylarda yer alan 4 MİT ajanının kimler olduğu, Çiçek Sineması'na patlayıcı attığı gerekçesiyle teşhis edilen polis memuru Hasan Aydın hakkında ne işlem yapıldığı yer alıyor. (BÇ)

* Bu haberi cnnturk.com ve ozgurradyo.com sitelerinden derledik.

BİA Haber Merkezi - Adana - 22 Aralık 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.