"Maraş Katliamıyla Yüzleşmeden Alevi Açılımı Yapılamaz"

"Maraş Katliamıyla Yüzleşmeden Alevi Açılımı Yapılamaz"

"Maraş Katliamıyla Yüzleşmeden Alevi Açılımı Yapılamaz"MARAŞ KATLİAMININ 31. YILIAleviler "açılım" yapan hükümeti...

A+A-

"Maraş Katliamıyla Yüzleşmeden Alevi Açılımı Yapılamaz""Maraş Katliamıyla Yüzleşmeden Alevi Açılımı Yapılamaz"

MARAŞ KATLİAMININ 31. YILI

Aleviler "açılım" yapan hükümeti eleştirdiler, Sivas, Gazi, Maraş, Dersim gibi Alevilere yönelik katliamlarla yüzleşilmeden demokrasinin ve kardeşliğin inşa edilemeyeceğini söylediler.

Taksim tramvay durağında basın açıklaması yapan Aleviler Maraş katliamının 31. yılında Taksim Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasında olayla ilgili gizlenen dosyaların açılmasını istediler.

Alevi Çalıştayı düzenleyen hükümete "Maraş, Sivas, Çorum, Dersim, Koçgiri, Ümraniye ve Gazi katliamlarıyla yüzleşmeden açılım yapılmaz" dediler.

"Geçmişle yüzleşilsin, katiller cezalandırılsın"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) düzenlediği, Halkevleri, 78'liler Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu üyelerinin destek verdiği eylemde konuşan Feti Bölükgiray "Maraş katliamının organize edilmiş bir devlet projesi olduğunu" söyledi.

"31 yıl önce yaşananlar 12 Eylül faşizmine zemin hazırlama, çok kimlikli ve kültürlü Türkiye'yi yok etme projesidir. Katillerin saklanmasından ketledilenlerin suçlu gösterilmesine kadar bütün süreçleri düşünülerek planlanmıştır. Mülki amirleri katliamı baştan sona izlemiş, ve mahkemeler bu kişilerin hiçbir sorumluluğunun olmadığına karar vermiştir."

Bölükgiray, Hükümetin 19 Aralık 1978'te Maraş'taki Çiçek Sineması'na bomba attığı iddia edilen Ökkeş Kenger'i Alevi Çalıştayı'na davet etmesini eleştirdi. "Hükümet eğer açılım istiyorsa geçmişte Alevilere yönelik yapılan katliamlarla yüzleşmeli, sorumluları cezalandırmalıdır" dedi.

"Bu yapılmadığı sürece bu topraklarda ne demokrasi inşa edilebilir ne de kardeşlik yeşerir."

Şair Özel'e protesto

Aleviler Maraş Katliamı'nın yanı sıra dün (23 Aralık) Habertürk'te Balçiçek Pamir'in programına konuk olan şair İsmet Özel'i de protesto ettiler.

"Söz Sende" programına katılan Özel "Alevilik sapkınlıktır, ilkelliktir, Haçlı kırıntılarıdır" demişti.

Özel'in açıklamalarının Alevileri hedef gösterdiğini belirten Bölükgiray bu beyanlara sessiz kalan Pamir'i ve Habertürk'ü protesto ettiler. Hakim ve savcıları bu hakaretler karşısında gereğini yapmaya çağırdılar.

31 yıl önce Cumhuriyet, Hürriyet ve Günaydın gazetelerini ve "Gericiliğe ve faşizme karşı mücadeleye", "Katiller halka hesap verecek dövizler taşıyan Aleviler, "Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" ve "AKP'nin Ökkeş'i, Alevilerin katili" sloganları attılar.(BÇ)

Bawer ÇAKIR -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy64579 = 'bawer' + '@';

addy64579 = addy64579 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text64579 = 'bawer' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

64579 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 24 Aralık 2009, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.