Maraş sanığı Şendiller'e Alevi çalıştayı daveti!

Maraş sanığı Şendiller'e Alevi çalıştayı daveti!

Maraş sanığı Şendiller'e Alevi çalıştayı daveti!Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayları'nın 6'ncısına Alevileri 19-26 Aralık 1978'de katlettiği...

A+A-

Maraş sanığı Şendiller'e Alevi çalıştayı daveti!Maraş sanığı Şendiller'e Alevi çalıştayı daveti!

Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayları'nın 6'ncısına Alevileri 19-26 Aralık 1978'de katlettiği gerekçesiyle yargılanan Ökkeş Şendiller (Kenger) de Alevi uzmanı olarak çağrıldı. Şendiller, çağrıyı doğrularken, tepkilere karşı toplantıya hakkındaki mahkeme kararlarıyla gideceğini söyledi. Şendiller'in çağırıldığını öğrenen katılımcılardan Fikri Sağlar ve Arif Sağ, Şendiller'in çağrılmasına “Ne konuşacağız, Kahramanmaraş'ı unutmadık” diyerek tepki gösterdiler.

Alevi açılımının sorumlusu Devlet Bakanı Faruk Çelik, çalıştayların 6’ncısına aralarında Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Bayram Meral, Namık Kemal Zeybek, Ökkeş Şendiller’in de bulunduğu katılımcıları bizzat telefonla arayarak davet etti. Toplantı Muharrem ayının ilk gününe denk gelecek.

Radikal’in sorularını yanıtlayan Şendiller, çağırıldığını doğruladı:

“Bir katkım olacaksa katılacağım. Gerçekten Türkiye’ye bir barış sağlayacaksa herkesin eteğindeki taşı dökmesi lazım. Kimin suçlu olduğuna mahkemeler karar verir. 12 Eylül’ün gelişinde, Maraş son virajlardan birisidir. Bana göre Maraş’ta bir Alevi-Sünni meselesi yoktur. Bu işte ABD’nin parmağı var, bu iş uluslarası bir provokasyondur. Derdimiz üzüm yemektir. Gerçekten çözüm bulmak istiyorsak uç görünümler bir araya gelmeliyiz. Bu Maraş olaylarıyla ilgili yanlış bir tanıtım oldu, ben oraya aklandığım mahkeme kararıyla gideceğim. Savunma içinde değilim, olmayacağım da... Ben bu olayların Alevi-Sünni meselesi olmadığını biliyor ve söylüyorum.”

Çalıştay’a katılacak isimler öfkeli:

Fikri Sağlar: Kahmaranmaraş olayları nedeniyle yargılanan bir kişinin Alevi çalıştayı’na çağırılmasını, Aleviliğe katkısını anlamış değilim. Ben Ökkeş Şendiller’le birlikte olmak istemem. Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas olaylarını unutmadık. Bunlardan birisinin failiyle bir arada olmak istemiyorum.

Arif Sağ: Şu anda bir tereddütteyim. Alevi meselesini başkalarına soruyorlar; Aleviliği mi tartışacağız, yoksa Alevi katliamlarını mı? Alevililiği bana mı soracaklar, Ökkeş beye mi soracaklar? Yoksa Alevilerin kapısına nasıl çarpı işareti konulur, onu mu soracaklar. Çalıştaylar, Aleviliğe zarar vermeye başladı.

1978’de gerçekleştirilen Maraş katliamında resmi verilere göre 105 kişi öldü, 176 kişi yaralandı. 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. Şendiller, bu katliamın yöneticileri ve faillerinden biri olduğu gerekçesiyle yargılandı ve beraat etti. İddiaya göre olaylar o dönem, soyadı Kenger olan Şendiller’in, patlayıcı madde atmasıyla başladı.

BEHZAT MİSER / Radikal - 12 Aralık 2009

MARAŞ KATLİAMI SANIĞI ŞENDİLLER, ALEVİ ÇALIŞTAYI’NA ÇAĞRILDI

Alevileri kızdıracak davet

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Maraş katliamı sanıklarından eski BBP Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, 17 Aralık’ta yapılması planlanan 6. Alevi Çalıştayı’na davet edildi.

Ankara’da gerçekleştirilecek çalıştay, muharrem ayının ilk gününe denk geliyor. Çalıştayın akşam yemeğinde oruç tutanlar için Alevilerin bu ayda yiyip içmekten sakındıkları yiyecekler göz önünde bulundurularak mönü hazırlanacak. Hayvansal gıdaların yer almayacağı mönü, sebze, pilav ve kompostodan oluşacak. Devlet Bakanı Faruk Çelik, aralarında Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Bayram Meral, Akın Birdal, Prof. Dr. Cengiz Güleç, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Derviş Günday, Haluk Özdalga, Prof. Dr. Abdurahman Küçük, Namık Kemal Zeybek, Seyfi Oktay, Mukadder Başeğmez, Haşim Haşimi, Hüseyin Tuğcu, İbrahim Yiğit ve Mehmet Moğultay’ın da bulunduğu katılımcıları bizzat telefonla arayarak davet etti. Davet edilen isimlerden birisinin de Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller olması dikkat çekti.

1978 yılında 111 Alevi yurttaşın acımasızca öldürüldüğü Maraş katliamından sonra Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Kenger’di. 1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle salıverilen Ökkeş Kenger, sonraki yıllarda soyadını Şendiller olarak değiştirmişti. 1991’de Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi’yle ittifak yapan Milliyetçi Çalışma Partisi’nden Meclis’e giren Şendiller, 1 yıl sonra, Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte BBP’yi kurdu. Şendiller, 2008 yılı başında Yazıcıoğlu’yla anlaşmazlığa düşerek partideki tüm görevlerinden istifa etmişti.

Cumhuriyet - 12.12.2009

ALEVİ ÇALIŞTAYI’NA ‘MARAŞ KATLİAMI SANIĞI’ ÇAĞRILDI

MARAŞ Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller, 17 Aralık’ta yapılması planlanan 6. Alevi Çalıştayı’na davet edildi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, aralarında Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Akın Birdal, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Derviş Günday, Haluk Özdalga, Namık Kemal Zeybek, Mukadder Başeğmez, Haşim Haşimi, İbrahim Yiğit ve Mehmet Moğultay’ın da bulunduğu katılımcıları bizzat telefonla arayarak davet etti. Davetliler arasında katliam sanığı Ökkeş Şendiller de var. 1978'de 111 yurttaşın öldürüldüğü katliamından sonra Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Kenger’di. 1991’de çıkan TMK’da yapılan değişiklikle salıverilen Ökkeş Kenger, sonraki yıllarda soyadını "Şendiller" olarak değiştirmişti.

1991’de Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi’yle ittifak yapan Milliyetçi Çalışma Partisi’nden Meclis’e giren Şendiller, 1 yıl sonra, Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte BBP’yi kurdu. Şendiller, 2008 yılı başında Yazıcıoğlu’yla anlaşmazlığa düşerek partideki tüm görevlerinden istifa etmişti.

TRT’de yayınlanan “Şahların Labirenti” belgeselinde de Şendiller Maraş katliamının sorumlusu olarak Hrant Dink ve arkadaşlarını suçlamıştı. Hrant Dink’in avukatları ise Şendiller hakkında dava açmıştı.

Birgün - 13 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.