Maraş'ı anmaya tahammül yok!

Maraş'ı anmaya tahammül yok!

Maraş'ı anmaya tahammül yok!Maraş olaylarının 32. yıldönümünde düzenlenen anmaya tepki gösteren kalabalık bir grup, “Bozkurt”...

A+A-

Maraş'ı anmaya tahammül yok!Maraş'ı anmaya tahammül yok!

Maraş olaylarının 32. yıldönümünde düzenlenen anmaya tepki gösteren kalabalık bir grup, “Bozkurt” işareti yaparak yürüyüşe geçti

Kahramanmaraş’ta resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği olayların 32. yıldönümünde Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen anma etkinliğinin yeni bir faciaya dönmesini polis önledi. “Bozkurt” işaretleri yaparak ve tekbir getirerek anma etkinliği yapan gruba doğru yürüyüşe geçen grup, polisin sıkı önlemleri sayesinde engellendi. Biber gazıyla gruba müdahale ederek grubu dağıtan polis bazı kişileri gözaltına aldı. Tören gerginlik nedeniyle planlanandan daha erken tamamlandı.

‘DOSYA YENİDEN AÇILSIN’

Kahramanmaraş Müftülük Meydanı’nda saat 10’da başlayan anmaya ve kitlesel basın açıklamasına Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen binlerce Alevi katıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Kahramanmaraş’a “bir yarayı kaşımaya, kin ve nefret duygularını körüklemeye’’ gelmediklerini vurguladı. 32 yıl sonra katliam kurbanı canları anmaya geldiklerini belirten Balkız, “Bugünleri unutmayız. Ne Kerbela’yı unuttuk; ne de Dersim’i, Maraş’ı, Sivas’ı, Malatya’yı, Gazi’yi. Biz Aleviler kin tutmayız, öç almayız, cana kıymayız. İncitilsek de incitmeyiz. Ama incitile incitile incitilecek yerimizin kalmadığının da farkındayız. Bu nedenle örgütleniyoruz. Ne Sünni kardeşlerimizin Alevilerle, ne Alevilerin Sünniler ile bir sorunu var. Temel sorun; sistemin devletin biz Alevileri görmezden gelmesi yok saymasıdır’’ dedi.

Balkız, 1978’deki olayların MİT içindeki bir fraksiyon tarafından provoke edildiğini öne sürerek, “Bu provokasyon ile halklar karşı karşıya getirildi. Katliam dosyası yeniden açılsın, darbeciler yargılansın” dedi.

Balkız’ın konuşması sırasında meydana açılan bir sokakta toplanan ve Alperen Ocakları ve Ülkü Ocakları mensubu olduğu öne sürülen kalabalık bir grup Türk bayrağı açarak ve tekbir getirerek etkinliği protesto etti.

ALANA YÜRÜDÜLER

Bozkurt işareti yaparak “Burası Maraş buradan çıkış yok” sloganı atıp yürüyen ve meydana girmek isteyen grubu güvenlik kordonu oluşturan Çevik Kuvvet polisi dağıtmaya çalıştı. Sokak arasına kaçarak dağılan grup yeni katılımlarla daha da kalabalıklaşarak başka bir sokaktan meydana girmeye çalıştı. Yol kenarındaki taşlardan ve sopalardan toplayan grubu polis biber gazı ve ses bombaları ile dağıtmaya çalışırken, bazı göstericiler gözaltına alındı.

Olay yerine gelen Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve MHP İl Başkanı Mustafa Pastırmacı grupla konuşarak yatıştırmaya çalıştı. Ancak Vali Tanılır da grubun hedefi oldu. Meydana giremeyen grup, daha sonra Valilik önünde toplanıp “Vali dışarı’’, “Bu Vali’yi Maraş’ta istemiyoruz’’ sloganları attı. Polis panzeri üzerine çıkan Pastırmacı, megafonla yaptığı konuşmada olayların içerisine çekilmek istendiklerini ve bu oyuna gelmemeleri gerektiğini söyledi. Kitlesel basın açıklamasının sona erdiğini ve basın açıklaması yapan kişilerin meydanda olmadığını belirten Pastırmacı, gruptakilerden dağılmalarını istedi. Protestocular ise yürüyerek yeniden Müftülük Meydanı’na gitti. Burada bir süre slogan atan ve tekbir getiren grup, daha sonra Atatürk Meydanı’nda toplanarak İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.

GAZİANTEP’TE AÇIKLAMA

Kahramanmaraş’ta çıkan olaylar nedeniyle yarım kalan açıklama Gaziantep’te tamamlandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Avrupa Kültür Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, PSKAD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hacıbektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, 15’e yakın Avrupa ülkesinden Alevi Federasyonu temsilcisi ile bir grup Alevi, Gaziantep Alevi Kültür Derneği’ne geldi. Balkız tarafından okunan ortak basın açıklamasında şöyle denildi: “Alevi kurumları olarak bugün yaptığımız anma çok önemlidir. Toplumsal, demokratik değerlerin Türkiye’de yaşam bulabilmesi için katliamlarla, katliam tarihi ile yüzleşilmesi gerekir. Mitingimizi birkaç yüz kişinin provoke etme girişimini, toplumsal demokratik değerlerden nasiplerini yeterince almamalarına bağlıyoruz. Biz Aleviler artık bu türden provoke girişimlerine karşı daha örgütlü, daha uyanık ve değerlerimize sahip çıkma konusunda daha kararlıyız.”

‘BİR NUMARALI SANIK’ PENCEREDEN İZLEDİ

Kahramanmaraş’ taki anma toplantısını, “Kenger” olan soyadını mahkeme kararıyla değiştiren, Kahramanmaraş olaylarının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller, Valilik karşısındaki irtibat bürosundan izledi. Beraat ettikten sonra MÇP’den milletvekili seçilen Şendiller daha sonra Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte Büyük Birlik Partisi’ni kurmuştu.

ÇEVRE İLLERDEN POLİS TAKVİYESİ

Bu arada, kitlesel basın açıklaması dolayısıyla kentte Adana, Kayseri, Adıyaman, Mersin, Gaziantep, İskenderun, Şanlıurfa ve Sivas’tan takviye edilen bin 500 polisle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Meydana açılan caddeler ve sokaklar barikatlarla kapatıldı, katılımcılar 5 ayrı kontrol noktasında üzerleri aranarak meydana alındı. Meydanın çevresindeki apartmanların balkonlarında keskin nişancı polisler görevlendirildi. Kitlesel basın açıklamasına Kahramanmaraş ve diğer illerden katılım oldu. Etkinliğe Kahramanmaraş dışından katılanlar, basın açıklamasının ardından otobüslerle kentten ayrıldı.

Anmaya katılan grupta yer alan Gazeteci Vedat Kara, “Tekbir getirerek yürüyen grubun saldırı girişimini polis engelledi. Ortam gerginleşmeye başlayınca programımızı kısa kesip meydandan ayrıldık” dedi.

Habertürk - Yusuf KILIÇ / AHT - 20 Aralık 2010 Pazartesi 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.