Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın  İZMİR/ ANKARA (24.12.2008)- Sendikalar ve demokratik kurumlar 24 Aralık 1978 Maraş Katliamı'nın...

A+A-

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsınMaraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın 

İZMİR/ ANKARA (24.12.2008)- Sendikalar ve demokratik kurumlar 24 Aralık 1978 Maraş Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla bugün İzmir'de Kemeraltı Çarşısı'nda, Ankara'da ise Yüksel Caddesi'nde basın açıklamaları yaptı. Eylemlerde gizli arşivlerin açılması istendi.

İzmir'de KESK Şubeler Platformu ve TMMOB üyeleri katliamın 30. yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Kemeraltı Çarşısı girişinde yapılan eyleme aralarında Genel-İş 3 ve 4 Nolu şubeler, Lastik-İş, Alevi Bektaşi Yöre Dernekleri Platformu, İHD, ESP, DTP, EMEP ve ÖDP üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kurum destek verdi.

Eylemde açıklamayı okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, Maraş Katliamının tarihin karanlık sayfaları arasında yerini koruduğunu belirtti. Maraş’ta 30 yıl önce kayıtlara “Alevi-Sünni çatışması” olarak geçirilen katliamının devlet destekli ülkücüler tarafından düzenlendiğini ifade etti. Sağlam, Maraş’ın ardından 1980 yılında Çorum'da da katliam gerçekleştirildiğini hatırlattı. “Bu katliamlar Sivas’taki Madımak katliamı ile sürmüştür. Bu katliam binlerce faali meçhullerle, gözaltında kayıplarla, Hayata Dönüş adı verilen cezaevi katliamıyla sürmüştür. Katliamların arkasında, Susurluk, Şemdinli, Ergenekon ya da adına ne derseniz diyin ABD ve yerli işbirlikçilerinin kanlı elleri vardır” diye konuştu.

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın

Karanlık katliamın tarihi ile yüzleşilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, açıklamasının sonunda, katliam sırasında yaşanan ve hala yanıtlanmayan sorular sıraladı. “Sorular yanıtsız kaldıkça barış ve demokrasiyi yaşamak mümkün olmayacaktır” dedi.

Maraş Katliamı Yüksel Caddesi'nde lanetlendi

Ankara'da ise Maraş Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla Yüksel Caddesi'nde üç ayrı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Darbe Karşıtı Platform, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci 78'liler Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri İnsan Hakları Anıtı önünde katliamı kınadı. Eylemde açıklamayı okuyan ABF Genel Sekteteri Kazım Genç, eli kanlı faşistlerce gerçekleştirilen katliam hakkında bilgi verdi. “Maraş Katliamı'nın 30 yılında acılar taptazeyken, bir yandan dünyadaki küresel kriz emekçileri kasıp kavururken, bir yandan da krizin yükünü emekçilere ödetmeye hazırlanan egemenlerin büyük soygun ve çıkar politikalarını uygulamak için kolları sıvadığı, yeni karşı devrimleri örmeye başladığı günlerdeyiz” dedi. Açıklamanın ardından Kızılay Postanesi'nden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e katliamla ilgili soruların aydınlatılması için mektup gönderildi.

Eyleme İHD, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Halkevleri, ÖDP, SDP, EMEP, 68'liler Dayanışma Derneği, Aka-Der, Petrol-İş, Aydın-Sanatçı Girişimi, Ankara 78'liler Derneği ve Güney Dergisi destek verdi.

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın

İHD Ankara Şubesi de Maraş Katliamının 30. yılı dolayısıyla Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptığı açıklamada gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedi. Eylemde açıklamayı okuyan İHD Şube Başkanı Gökçe Otlu, “Katliamın üzerinden yıllar geçtikten sonra dönemin Başbakanı Ecevit'in arşivinden çıkan belgelerle katliamın kimler tarafından organize edildiği gün gibi ortaya çıkmıştır” dedi. Katliamı gerçekleştirenlerin bazılarının milletvekili dahi olduğunu ifade etti.

Maraş'ın karanlık yanları aydınlatılsın

78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği de yaptığı açıklamada Maraş Katliamı'nı kınadı, adalet istedi. Açıklamayı okuyan Hüseyin Gevher, “Şovenist, militartist, faşist rejimin o tarihsel dönemdeki temsilcileri her ne kadar katliama dair gerçekleri gizlemeye kalkışmışlarsa da, esas suçlunun üstünü örtmeyi başaramamışlardır” dedi.

ATILIM - 24 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.