"Maraş'ta Katliam İzleri Hoşgörü Kültürüyle Silinir"

"Maraş'ta Katliam İzleri Hoşgörü Kültürüyle Silinir"

"Maraş'ta Katliam İzleri Hoşgörü Kültürüyle Silinir"Maraş’ta 84 örgüt "Menfur mihraklarca tezgahlanan...

A+A-

"Maraş'ta Katliam İzleri Hoşgörü Kültürüyle Silinir""Maraş'ta Katliam İzleri Hoşgörü Kültürüyle Silinir"

Maraş’ta 84 örgüt "Menfur mihraklarca tezgahlanan 1978 Maraş Olayları’nın acısı 32 yıldır yüreğimizde. Kardeşçe yaşayanlar karanlık güçlerce karşı karşıya getirilmek istendi” dedi. ABF’den Balkız: “Kimse katliamla anılmak istemez; bunun için hoşgörü, birlikte yaşam kültürü geliştirilmeli.”

"Maraşlılar'ın 32 yıl sonra da olsa, o şehirde cereyan eden katliamı protesto etmeleri olumlu. Kimse şehrinin katliamla anılmasını istemez. Bunun için şehrin kültürünü, hoşgörüsünü, komşuluk ilişkilerini, birlikte yaşama kültürünü geliştirmek gerek"

Alevi Bektaşı Federasyonu (ABF) başkanı Ali Balkız, Maraş'ın katliamla anılmasından rahatsızlık duyan 84 sivil toplum örgütünün ilanlı açıklamasıyla ilgili, böyle diyor.

Balkız, bianet'e, bunun yalnızca "şehrin" yapabileceği bir şey olmadığını vurgulayarak, devletin ve hükümetlerin yapması gerekenlere dikkat çekti.

Balkız yaşananların "olaylar" olarak adlandırılmasının yaşananların katliam niteliğini değiştirmeyeceğinin de altını çizdi: "32 yıl önce yaşananlar suçsuz, savunmasız insanlara karşı uygulanmış, cumhuriyet tarihinin en vahşi cinayetlerindendir; bir katliamdır."

STK'lerden ortak açıklama: Sağduyu ile yanıt verildi

Maraş Katliamı'nın 32. yıldönümünde şehirdeki anmalarda ülkücü grupların provokasyonu sonrası, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 84 sivil toplum örgütü, ortak açıklamayla, "huzur ortamına nifak sokmak isteyen provokatörlere Alevi ve Sünni yurttaşlarımız sağduyu göstererek geren cevabı vermişlerdir" demişti.

Aralarında sanayi ve ticaret örgütleri, Kahramanmaraşlılar dernekleri, bazı Alevi örgütleri ve odaların da bulunduğu imzacılar ulusal basına verdikleri tam sayfa ilanlarda şu sözlere yer verdi:

"Yüzlerce yıldır kardeşçe yaşayan, aynı inancı, kaderi paylaşarak Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza mücadele veren Alevi ve Sünni yurttaşlarımız, zaman zaman karanlık güçlerce karşı karşıya getirilmek istenmiştir."

"Yakın tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanan 1978 Maraş Olayları artık herkesçe bilindiği üzere ülkemizi karanlığa sürüklemek isteyen menfur mihraklarca tezgahlanan acı bir olay olarak tarihteki yerini almıştır."

"Sağduyu sahibi hiçbir Kahramanmaraşlı'nın onaylamadığı, hepimizi derinden yaralayan 1978 Maraş Olaylarının acısı 32 yıldır yüreğimizde. Bu olaylarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz."

"Şehir katliamla değil, güzellikleri ve ticaretiyle anılsın"

İmzacılar metinde "şairler kenti, en huzurlu, ekonomik ve sosyal açıdan en gelişmiş kentlerden, doğal güzellik ve tarihi dokuyu barındıran, milyarlarca dolarlık yatırımın devam ettiği, sanayide tüketilen enerjide 9. sırada olan, ihracatı sürekli artan, en büyük 1000 şirket arasında 17 firması bulunan, ülkemizin sanayi ve enerji üretim merkezi konumundaki" şehrin "bu özellikleriyle değil de "katliam" kelimesiyle anılmasından" rahatsızlık duyduklarını söyledi. (EÇ/EÖ)

Emir ÇELİK - İstanbul - BİA Haber Merkezi - 05 Ocak 2011, Çarşamba

 * * *

84 STK'dan tepki ilanı

KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KATSO) önderliğinde biraraya gelen 84 meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütü temsilcileri, 1978’te meydana gelen ’Maraş Olayları’ nedeniyle kentin adının ’katliam’ kelimesiyle birlikte anılmasından rahatsızlık duyduklarını bildirdi. Kahramanmaraş’taki Alevi ve Sünniler’in huzurunu kimsenin bozamayacağı vurgulanan ortak bildiri, gazetelerde ilan edildi.

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen, 111 kişinin öldüğü olayların yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından 19 Aralık’ta Hafız Ali Efendi Meydanı’ndaki anma töreni sırasında, MHP’li, ülkücü ve Alperenler olduğu iddia edilen 500 kişilik grubun karşı gösterisiyle tekrar gündeme gelen kanlı Maraş olayları kentte tepkiye neden oldu.

Kentte kurulu bulunan 84 sivil toplum örgütü ile meslek kuruluşu temsilcileri, KATSO Başkanı Mehmet Balduk’un organizasyonuyla biraraya gelerek, yaşananlardan duyulan rahatsızlığı dile getiren ortak bir bildiri hazırlandı. 84 temsilci, bugün KATSO’da el ele tutuşarak birlik ve beraberlik pozu verdi. Ardından da KATSO Başkanı Mehmet Balduk, hazırladıkları ortak bildiriyi okudu.

Yerel gazete ve televizyonların yanı sıra ulusal 14 gazetede yayınlanan ’Kamuoyuna duyurulur’ başlıklı bildiride şöyle denildi:

"Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olan güzel şehrimizde yüzlerce yıldır kardeşçe yaşayan, aynı inancı, aynı kaderi paylaşanlar olarak Kurtuluş Savaşı’nda omuz omuza mücadele veren Alevi ve Sünni yurttaşlarımız, zaman zaman karanlık güçler tarafından karşı karşıya getirilmek istenmiştir. Yakın tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanan 1978 Maraş Olayları, bugün artık herkesçe bilindiği üzere ülkemizi karanlığa sürüklemek isteyen menfur mihraklar tarafından tezgahlanan acı bir olay olarak tarihteki yerini almıştır. Sağduyu sahibi hiçbir Kahramanmaraşlının onaylamadığı, hepimizi derinden yaralayan 1978 Maraş Olaylarının acısı 32 yıldır yüreğimizdedir. Bu olaylarda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.

HUZUR ORTAMINA NİFAK SOKMAK İSTENİYOR

19 Aralık 2010 tarihinde Kahramanmaraş’taki huzur ortamına nifak sokmak isteyen ve aynı mihraktan beslenmesine rağmen farklı sloganlar atan provokatörlere Alevi ve Sünni yurttaşlarımız sağduyu göstererek gereken cevabı vermişlerdir. Kahramanmaraş’ta yaşayan Alevi ve Sünni yurttaşlarımızın huzurunu bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.

Aşağıda ismi bulunan sivil toplum temsilcileri olarak biz, şairler kenti, Necip Fazıl ve Aşık Mahzuni gibi kültür ve sanat değerleri yetiştiren, Türkiye’nin en huzurlu, ekonomik ve sosyal açıdan en gelişmiş kentleri arasında olan, muhteşem doğal güzelliklere sahip, Germenicia Antik Kenti ve Ashab-ı Kehf gibi tarihi dokuyu barındıran, milyarlarca dolarlık yatırımın halen devam ettiği, sanayide tüketilen enerjide 9. sırada olan, ihracatı sürekli artan, en büyük 1000 şirket arasında 17 firması bulunan, ülkemizin sanayi ve enerji üretim merkezi konumundaki Kahramanmaraş’ın bu özelliklerinden dolayı değil de katliam kelimesi ile birlikte anılmasından duyduğumuz rahatsızlığı belirterek, 2011 yılının ülkemize huzur, mutluluk ve zenginlik getirmesini temenni ediyoruz."

Hürriyet - Lütfi YIKAN/ KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- 4 Ocak 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.