Masum Türker'den 'cemevi' çıkışı

Masum Türker'den 'cemevi' çıkışı

Masum Türker'den 'cemevi' çıkışıDSP lideri Masum Türker, genel merkezde Ali Balkız'la görüşmesi sonrası yaptığı...

A+A-

Masum Türker'den 'cemevi' çıkışıMasum Türker'den 'cemevi' çıkışı

DSP lideri Masum Türker, genel merkezde Ali Balkız'la görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada "Zorunlu din derslerinin kaldırılması mümkün değilse derslerde Alevi Bektaşi kültürüne yeteri kadar yer verilmeli"dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, cemevlerinin ibadethane sayılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması mümkün değilse bile en azından din derslerinde Alevi ve Bektaşi kültürüne bu kesimin otoritelerinin kabul ettiği ölçüde yer verilmesi gerektiğini ''hiç gocunmadan rahatlıkla söylediklerini'' belirtti.

Türker, DSP Genel Merkezinde Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ile görüştü.

Görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Türker, DSP'nin, Alevi ve Bektaşi vatandaşları, Türkiye'nin asli unsuru kabul ettiğini ve onlara ayrımcılık yapanların da karşısında olduğunu vurguladı.

''Cemevleri için Alevi vatandaşlarımız 'ibadet yeri' diyorsa, ibaret yeridir'' diyen Türker, kavram olarak cami ile cemevini birbirinden ayırmadıklarını dile getirdi.

Türker, ileri demokrasinin tesis edilmesinde Alevi vatandaşların düşüncelerinden ve entelektüel birikimlerinden yararlanılması gerektiğini belirterek, ellerinden geldiği kadar Alevilere destek vereceklerini bildirdi.

DSP'nin, Türkiye'nin kuruluşunda ve bugünkü durumunda önemli rol oynayan bu kesimlerin hak ettikleri yeri almalarından yana olduklarının altını çizen Türker, ''Ben hem Sünniyim hem Aleviyim hem Hristiyanım hem Museviyim, bu ülkede yaşayan Rumum, Ermeniyim... Herkesiz'' diye konuştu.

Türker, sorunları çözmeye talip oldukları için ülkede yaşayan herkesi kucaklamak ve empatiyle yaklaşmak zorunda olduklarına işaret ederek, ''Cemevlerinin ibadethane yapılması ve din derslerinin kaldırılması mümkün değilse bile en azından idare olarak din derslerinde Alevi ve Bektaşi kültürünü, Alevi ve Bektaşi otoritelerinin kabul ettiği ölçüde konulması gerektiğini hiç gocunmadan rahatlıkla söylüyor, seslendiriyoruz'' ifadelerini kullandı.

6 MARTTA İZMİR'DE MİTİNG DÜZENLENECEK

Ali Balkız da konuşmasında, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talebini mitinglerle duyurduğunu ifade ederek, ''Bunun üzerine AKP 'Alevi Açılımı' başlıklı bir çalıştay başlattı. O, 1.5 yılı aşkın bir süre devam etti ve bizim açımızdan hüsranla sonuçlandı. Sadece konu kamuoyuyla tartışılmış oldu, somut bir sonuç elde edemedik ne yazık ki. Taleplerimizin son derece haklı, insani, adalet duygusuna hitap eden, Sünnilerin de kulak kabartmalarını ve hak vermelerini isteyen bir süreç yaşadık ancak boş çıktı. Bunun boş çıkmış olması, bizim taleplerimizi unuttuğumuz anlamına hiçbir zaman gelmedi ve gelmeyecek'' diye konuştu.

Türkiye seçime giderken miting düzenleyerek taleplerini ileteceklerini bildiren Balkız, ilk toplantının 6 Martta İzmir'de yapılacağını belirterek, ''Sizlerin de orada dayanışma duygularınızla bizimle beraber olmanızı isteriz'' dedi.

Mitinglerinin partilerin gövde gösterisi alanına dönüşmesini istemediklerini vurgulayan Balkız, parti flama ve bayraklarının bulunmayacağı mitingin yapılacağı gün ''herkesin Alevi olmasını istediklerini'' dile getirdi.

Kanalahaber.com - AA - 18 Şubat 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.