MEB Alevilere kulak tıkadı

MEB Alevilere kulak tıkadı

MEB Alevilere kulak tıkadıDin dersi müfredatı yenilenmeden bakanlığa gönderilen taslak dikkate alınmadı.Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB),...

A+A-

MEB Alevilere kulak tıkadıMEB Alevilere kulak tıkadı

Din dersi müfredatı yenilenmeden bakanlığa gönderilen taslak dikkate alınmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), din kültürü dersinin müfredatını yenilerken "Alevilerin isteklerine kulak tıkadığı" na dikkat çekildi. MEB'in müfredat değişikliği öncesi Alevi çevrelerince bir taslak kitap hazırlandığı ve bakanlığa gönderildiği, ancak bu kitabın dikkate alınmadığı öğrenildi. Kitapta, Alevilerin de dahil olduğu bir din kültürü dersinin nasıl verilebileceği konusunda öneriler bulunuyordu.

MEB, içeriğine yönelik eleştirileri ortadan kaldırmak için 2006 yılında bugün okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatını hazırladı; müfredata göre de kitapları yeniledi. Bu yeniliği, Alevilerin de kitaplarda yer bulması açısından önemli ve yeterli gören MEB'in, değişiklikleri yaparken Alevilerin isteklerini pek de dikkate almadığı öğrenildi. Cem Vakfı'nın isteği üzerine Ali Kaya ve Mehmet Yaman isimli öğretmenler, din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında yapılması gereken değişiklikleri içeren bir taslak kitap hazırladı. Kaya, kitabı incelenmek ve değerlendirmek üzere 2006'da MEB'e gönderdiklerini fakat dikkate alınmadığını söyledi. Kaya, yapılan müfredat değişikliğinde ve hazırlanan yeni kitaplarda da Alevilerin taleplerini karşılayacak değişiklikler yapılmadığını kaydetti.

Ne istenmişti?

Kaya ve Yaman'ın hazırladığı taslak kitaba göre din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin içeriğinde, şu değişikliklerin yapılması istenmişti:

* Alevilere has dualar da kitaplarda yer almalı.

* Cami, kilise, sinagog ibadet yeri olarak anlatılıyorsa, cemevleri de anlatılmalı.

* Muharrem orucu ve hızır orucundan bahsedilmeli.

* Alevi inancını tanıtıcı okuma parçaları kitaplarda yer bulmalı.

* Aleviliğin ahlak anlayışından, temel değerlerinden bahsedilmeli. Alevi inancının özlerinden "eline, beline, diline sahip olma" anlatılmalı.

* Sünnilikte "kıyas" yönteminin olduğu, ancak Alevilikte olmadığı öğretilmeli.

* İşlenecek konu başlıkları arasında şunlar mutlaka bulunmalı: "Alevilikte ahlak esasları ve anlayışları, Alevilikte cem, on iki hizmet, musahiplik, kirvelik, hızır ve muharrem oruçları, dört kapı kırk makam, üç sünnet, yedi farz, on iki farz, Alevi erkânları, Alevi ibadetleri."

ZEYNEP ŞAHİN
Cumhuriyet  - 7 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.