Meclis'te AKP ve DTP Arasında Alevilik Tartışması

Meclis'te AKP ve DTP Arasında Alevilik Tartışması

Meclis'te AKP ve DTP Arasında Alevilik Tartışması  DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu'na, 'Alevileri...

A+A-

Meclis'te AKP ve DTP Arasında Alevilik TartışmasıMeclis'te AKP ve DTP Arasında Alevilik Tartışması
 
DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu'na, 'Alevileri İslam İçi ve İslam Dışı Olarak Ayırma Hakkını ve Haddini Nereden Buluyorsunuz?' Demesi Tartışmaya Yolaçtı.
 
TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde alevilik tartışması yaşandı.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, AKP'nin Alevi açılımının inandırıcı ve güvenilir bulunmadığını belirtti. Halis, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'na, "Alevileri İslam içi ve İslam dışı olarak ayırma hakkını ve haddini nereden buluyorsunuz?" demesi tartışmaya yolaçtı.

Konuşması hemen her cümlesinde AKP milletvekillerinin alkışlarıyla kesilen Reha Çamuroğlu ise bin Alevi'nin katılacağı yemeğin bir AKP yemeği olmadığını ifade etti. Çamuroğlu, "Sivil ve özel olan bu alana davetlerimizi biz istediğimiz kriterde, istediğimiz şekilde yaparız" dedi

-"SATANİSTLER"-

Halis, AKP'nin "içinden geldiği siyasi geleneğin" Alevilere bakış açısıyla ilgili örnekler vererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Aleviler Müslümansa camiye gitsin" dediğini kaydetti.

Halis, bir AKP milletvekilinin Alevileri Satanistlere benzettiğini belirtti. Halis, "Alevilerin böyle bir iktidara güvenmeleri düşünülebilir mi? Daha 9-10 gün öncesine kadar bu partinin yaklaşımı böyleyken, ne oldu da birden bire bir Alevi açılımıyla ortaya çıktılar? Böyle bir açılıma Türkiye'nin ihtiyacı var. Ama böyle bir açılımı laik, sosyal hukuk devleti olmanın gereği yapıldığı konusunda ciddi kuşkularımız vardır" diye konuştu.

Halis, Çamuroğlu'nun, bin kişilik Alevi yemeğine, "Aleviliği İslam içinde görenlerin" çağrılacağını söylediğini ifade etti. Halis, "İşte tam bu noktada takke düşüyor, kel görünüyor. Alevileri İslam içi ve İslam dışı görme hakkını ve haddini kimden ve nereden alıyorsunuz?" diye sordu.

-"HİÇBİR ARKA BAHÇE BIRAKMAYACAĞIZ"-

AKP'li Reha Çamuroğlu da yaptığı konuşmada, "Büyük bir rahatsızlık yarattığımızı görüyoruz ve biz bu rahatsızlıkları yaratmaya maalesef devam edeceğiz. Çünkü ülkemizin,milletimizin hayrı için çalışıyoruz. Bu ülkede hiçbir arka bahçede bırakmayacağız,bütün bahçelerde meyve yiyeceğiz,lokma yiyeceğiz,türkü çığıracağız" dedi.

Çamuroğlu, bu yemeği bir "Alevi inisiyatifi, düzenleme komitesi" olarak düzenlediklerini ve bu yemekte Başbakan Erdoğan'ın, "mihman" olduğunu söyledi. Çamuroğlu, "Başbakan, mihmanımız olacaktır. Bu yemek AKP'nin düzenlediği bir iftar yemeği değildir. Bir Alevi inisitayitifin düzenlediği yemektir. Bu nedenle sivil ve özel olan bu alana davetlerimizi biz istediğimiz kriterde,istediğimiz şekilde yaparız" diye konuştu.

Çamuroğlu, kendilerinin Alevilerin bin yıldır Müslüman olduğunu iddia eden insanlar olarak, davetlerini de doğal olarak bu kritere göre yapacaklarını belirtti.

Çamuroğlu, "Fakat Alevilikle ilgili meseleleri masaya yatırma konusunda, kendisini Alevi olarak niteleyen bütün vatandaşlarımız muhatabımızdır. Ama özel ve sivil bir yemekte istediğimiz kriteri uygulama hürriyetine sahibiz" dedi.

(ANKA) - 5 Aralık 2007

DTP ile AKP arasında Alevilik tartışması 

ANKARA (05.12.2007) - Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde AKP ile DTP arasında alevilik tartışması yaşandı. DTP Milletvekili Şerafettin Halis, AKP’nin Alevi açılımının inandırıcı ve güvenilir bulunmadığını belirtti.

Şerafettin Halis, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’na, “Alevileri İslam içi ve İslam dışı olarak ayırma hakkını ve haddini nereden buluyorsunuz?” sorusu tartışmalara yolaçtı.

Halis, AKP’nin içinden geldiği siyasi geleneğin Alevilere bakış açısıyla ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Aleviler Müslümansa camiye gitsin” dediğini söyledi.

Halis, bir AKP milletvekilinin Alevileri Satanistlere benzettiğini kaydederek, "Alevilerin böyle bir iktidara güvenmeleri düşünülebilir mi? Daha 9-10 gün öncesine kadar bu partinin yaklaşımı böyleyken, ne oldu da birden bire bir Alevi açılımıyla ortaya çıktılar? Böyle bir açılıma Türkiye’nin ihtiyacı var. Ama böyle bir açılımı laik, sosyal hukuk devleti olmanın gereği yapıldığı konusunda ciddi kuşkularımız vardır” dedi.

Halis, Çamuroğlu’nun, bin kişilik Alevi yemeğine, “Aleviliği İslam içinde görenlerin” çağrılacağını söylediğini ifade etti. Halis, “İşte tam bu noktada takke düşüyor, kel görünüyor. Alevileri İslam içi ve İslam dışı görme hakkını ve haddini kimden ve nereden alıyorsunuz?” diye sordu.

AKP’li Reha Çamuroğlu ise yaptığı konuşmada, “Büyük bir rahatsızlık yarattığımızı görüyoruz ve biz bu rahatsızlıkları yaratmaya maalesef devam edeceğiz. Çünkü ülkemizin, milletimizin hayrı için çalışıyoruz. Bu ülkede hiçbir arka bahçede bırakmayacağız, bütün bahçelerde meyve yiyeceğiz, lokma yiyeceğiz, türkü çığıracağız” dedi.

Çamuroğlu, bu yemeği bir “Alevi inisiyatifi, düzenleme komitesi" olarak düzenlediklerini ve bu yemekte Başbakan Erdoğan’ın, “mihman” olduğunu söyledi. Çamuroğlu, “Başbakan, mihmanımız olacaktır. Bu yemek AKP’nin düzenlediği bir iftar yemeği değildir. Bir Alevi inisitayitifin düzenlediği yemektir. Bu nedenle sivil ve özel olan bu alana davetlerimizi biz istediğimiz kriterde,istediğimiz şekilde yaparız” diye konuştu.

Çamuroğlu, kendilerinin Alevilerin bin yıldır Müslüman olduğunu iddia eden insanlar olarak, davetlerini de doğal olarak bu kritere göre yapacaklarını belirtti.

ANF - 5 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.