Meclis'te Alevi tartışması

Meclis'te Alevi tartışması

Meclis'te Alevi tartışmasıANKARA - Sorunlarını meydanlarda bir kez daha dile getirmeye hazırlanan Aleviler Meclis'in de gündemine geldi. DTP'nin...

A+A-

Meclis'te Alevi tartışmasıMeclis'te Alevi tartışması

ANKARA - Sorunlarını meydanlarda bir kez daha dile getirmeye hazırlanan Aleviler Meclis'in de gündemine geldi. DTP'nin Alevilerin devlet nezdinde karşılaştığı sorunların çözümü ve tespiti amacıyla verdikleri araştırma önergelerinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi AKP'lilerin oyları ile reddedildi.

TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerde DTP’li Fatma Kurtulan, Alevilerin geçmişte, Kahramanmaraş ve Çorum’da katledildiğini beliretrek, "devletin gözü önünde Alevilerin yakıldığı Sivas’taki Madımak Oteli’nin" de yıllarca kebapçı salonu olarak kullanıldığını söyledi. "Alevilerin, Kürtler gibi yıllarca baskı altında tutulduğu"nu öne süren Kurtulan, Alevilere bugüne kadar verilen sözlerin hiç birisinin yerine getirilmediğini, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmediğini ve ders kitaplarında Alevilere yönelik ayrımcılığın giderilmediğini öne sürdü. Diyanet İşleri Başkanlığının, kendisine tahsis edilen bütçeyi Alevi vatandaşlar için kullanmadığını ileri süren Kurtulan, "Alevilerin istekleri şöyle: Zorunlu din dersine son verilmesi, cemevlerinin ibadethane sayılmasının yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması ve Alevilere yönelik baskıcı uygulamaya son verilmesi" dedi.

Başka tarih bulamadınız mı?

CHP'li Malik Ecder Özdemir, Hükümetin, Anayasa’da yazılı "eşit halk" ilkelerini uygulayacağına, "sahte Alevi çalıştayları düzenleyerek" soruna çözüm aradığını söyledi. Özdemir, "Alevilerin sorunları çok zor değildir, basittir. Madımak Oteli aydınlanmanın müzesi olsun, cemevleri ibadethane sayılsın ve zorunlu din dersi kaldırılsın" diye konuştu. Özdemir, Alevilerin ayrışmayı değil birleşmeyi, Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyetin kurumlarını yok etmeyi değil, onları yaşatmayı istediğini kaydederek, "Aleviler, Habur’daki adalet anlayışı ile Silivri’deki adalet anlayışının aynı olmasını; Deniz Feneri davasında da aynı hassasiyetin gösterilmesini istiyorlar" dedi. Özdemir, Alevilerin, Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’da "Cumhuriyetin temel değerlerinin" tartışmaya açılmasını istemediklerini söyledi. Özdemir, AKP'lilerin tepki göstermesi üzerine de, "Başka bir tarih bulamadınız da mı, Alevi-Sünni ayırımını körükleyecek bu projeyi 10 Kasım’da gündeme getiriyorsanız?" diye sordu.

'Çalıştay düzenliyoruz'

AKP'li hmet Aydın ise bugüne kadar, bölgesel, dinsel ve etnik milliyetçilik yapmayacaklarını söylediklerini ve bunu da uyguladıklarını ifade etti. "Türkiye Cumhuriyeti, hepimizin ortak Cumhuriyetidir" diyen Aydın, ülkede yaşayan herkesin, milli birlik ve kardeşlik projesi kapsamında bir arada yaşamasını istediklerini bildirdi. Alevilerin sorunlarına çözüm bulmak adına, aydınların da katıldığı Alevi çalıştayları düzenlediklerini belirten Aydın, "Bizim anlayışımızda, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın anlayışı vardır. İşte bu yüzden biz, bütün bu sorunları çözüyoruz" dedi.

AHA - 5 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.