Meclis'te Gülen gerginliği

Meclis'te Gülen gerginliği

Meclis'te Gülen gerginliğiTBMM Genel Kurulu'nda Fethullah Gülen ve Işıkevler tartışması: Dur lan!CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter’in...

A+A-

Meclis'te Gülen gerginliğiMeclis'te Gülen gerginliği

TBMM Genel Kurulu'nda Fethullah Gülen ve Işıkevler tartışması: Dur lan!

CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter’in "Işıkevleri, gizli bir örgüt olarak faaliyet gösteriyor.

Fethullah Gülen’i öve öve bitiremeyen bir Bakanın önlem almasını beklemiyoruz" sözleri TBMM Genel Kurulunda gerginliğe neden oldu. AK Parti ve CHP’li milletvekilleri arasındaki tartışmalar nedeniyle görüşmelere bir süre ara verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan Serter, 32 yeni üniversite açılmasına rağmen bütçelerinin artırılmadığını öne sürerek, "Üniversitelere para verilmez, kadro verilmez, yerden yere vurulur; akademisyenleri konuşturulmaz. Onun için milletvekili oldum" dedi. Yeni üniversiteler açılmasına ve öğrenci sayısının artırılmasına rağmen yurtların sayısının artmadığını savunan CHP’li Serter, şunları söyledi:

 "Her kayıt dönemi üniversitelere gidin de tarikatların nasıl öğrenci avı başlattığını izleyin. Veliler bizi arayıp, ’çocuğumu hangi yurda gönderirsem tarikat esaretinden kurtarırım’ diyor. Üniversiteleri bir yandan tarikatlar, bir yandan da ışıkevleri kuşatmıştır. Fethullah Gülen ’ışıkevlerinin Allah’ın verdiği izinle giderek yayılacağı, dünyanın her tarafının mescitle donatılacağını’ söylüyor. Işıkevleri gizli bir örgüt olarak faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar ışıkevleri hakkında ne yaptınız sayın Bakan? Milli Eğitim Bakanının Fethullah Gülen’e hayranlığını, yazılarından okuduk; ’Devrimci, elinde bıçak, belinde silah olan biri değil, elinde kalem kalbinde iman. Muhterem Hocaefendi okullar açarak eğitime katkıda bulunuyor’ diyor. Fethullah Gülen’i öve öve bitiremeyen bir bakanın önlem almasını beklemiyoruz. Bazı endişeler taşımamız doğaldır."

TARTIŞMALAR

CHP’li Serter’in konuşmasına, AK Parti’li milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti’lilerin sıra kapaklarına vurması ve laf atması üzerine Fatma Nur Serter, "Tarikat denilince neden hopluyorsunuz?" diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AK Parti’li milletvekillerinin üzerine yürürken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın engellediği CHP’li Engin Altay’a, AK Parti’liler tepki gösterdi.

AK Partili Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, "Niye karıştırıyorsun Meclisi, hanımefendi gibi konuşsana" diye bağırması üzerine CHP’li milletvekilleri de "Bir bayanı dinleme nezaketi bile göstermiyorsunuz" karşılığını verdi.

...HER ŞEYE MAYDANOZ OLUYORSUN"

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de AK Parti’lileri muhalefeti dinlemeleri için bağırarak tepki gösterirken, AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, "Otur yerine, her şeye maydanoz oluyorsun" diye karşılık verdi.

TBMM İdare Amiri Muhyettin Aksak, gerginliği gidermek için birbirleri üzerine yürüyen AK Parti ile CHP’li milletvekillerini yatıştırmaya çalıştı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise tartışmaların sona ermemesi üzerine birleşime bir süre ara verdi.

Pakdil, aranın ardından yaptığı konuşmada, hatibin konuşmasının beğenilmeyebileceğini, buna parti gruplarının cevap verebileceğini söyledi.

Bir kısım milletvekillerinin el kol işaretinde bulunmasının şık olmadığını ifade eden Pakdil, milletvekillerinin bağrılıp çağrılarak susturulamayacağını söyledi.

"DUR LAN..."

Nevzat Pakdil, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay’ın söz talebini, konunun tekrar açılmaması gerekçesiyle kabul etmedi. Bunun üzerine Altay, "Söz istedim meramımı sormayacak mısınız?" diyerek tepki gösterdi. Pakdil’in "Buyur" demesi üzerine Altay, "lütfettiniz" karşılığını verdi.

TBMM Başkanvekili Pakdil, AK Partililerin tepki göstermesi üzerine "dur lan" ifadelerini kullanan CHP’li Altay’ı uyararak, "Bu ne biçim konuşma?" dedi.

DTP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Özdal Üçer de bölgelere yapılan devlet yardımlarıyla vatandaşlara, AK Parti’nin bir lütuf olarak sunulduğunu ileri sürdü.

Kamuya ait arazilerin imar planına alınmadan önce satıldığını, daha sonra imara dahil edilerek rant sağlandığını ileri süren Üçer, yapı denetimi konusunda da deprem bölgesi olmayan illerin pilot il olarak uygulandığını ileri sürdü.

Bölgeler arası gelişmişliğin üniversite sınavlarına da yansıdığına dikkati çeken Üçer, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırımlarda öncelik verilmesini istedi.

"BİZİM BÖLGE, SİZİN BÖLGE OLMAZ..."

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, DTP’li Üçer’in seçim bölgesine ilişkin olarak kullandığı "bizim bölge" ifadesinin yanlış olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Bu ülkenin her tarafı bizim bölgemizdir. ’Bizim bölge, sizin bölge’ diye bir şey olmaz" dedi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise anadilde eğitimin insan hakları kapsamında temel hak olduğunu belirterek, "Resmi dilin Türkçe olması kaydıyla okullarda anadilde eğitim imkanı sağlanmalıdır" diye konuştu.

USUL TARTIŞMASI

Genel Kurulda, CHP’li Engin Altay ile Başkanvekili Pakdil arasında usul tartışması da yaşandı.

Altay, ilk önce TBMM İçtüzüğün 69. daha sonra da 63. maddesine göre söz talep etti. Başkanvekili Pakdil, tutumunda İçtüzüğe aykırı bir şey olmadığını, ancak Altay’a yine de yerinden söz vereceğini söyledi.

Altay, iktidar partisi milletvekillerinin kürsüden yapılan konuşmaları içine sindire sindire dinlemesi gerektiğini belirterek, "Yoksa buranın tadı kaçar, bu da kimseye yarar getirmez. Sayısal çoğunluğunuza güvenip size yakışmayacak söz ve tavırlar içine girmeyin" dedi. Bu sözlere AK Parti’li milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in, "Meclisi tehdit ediyorsun. Yakışıyor mu bu sana?" sözlerine Altay, "Ne diyorsun sen?" karşılığını verdi.

Başkanvekili Pakdil, mikrofonunun kapatılmasının ardından konuşmasını sürdüren Altay’a müdahale etmesi için CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yardım istedi. Kılıçdaroğlu’nun araya girmesiyle tartışma sona erdi.

Genel Kurulda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (YURT-KUR), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile 85 üniversitenin bütçelerinin görüşmelerine devam ediliyor.

9 Aralık 2007 - AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.