Meclis'te "Yallah"lı, "Kızım"lı sözler...

Meclis'te "Yallah"lı, "Kızım"lı sözler...

Meclis'te "Yallah"lı, "Kızım"lı sözler.... TBMM Genel Kurulu'nda dün gece CHP'li Nur Serter ile AKP'li Mehmet...

A+A-

Meclis'te "Yallah"lı, "Kızım"lı sözler...Meclis'te "Yallah"lı, "Kızım"lı sözler....

TBMM Genel Kurulu'nda dün gece CHP'li Nur Serter ile AKP'li Mehmet Çerçi arasında kadın milletvekilinin üzerine yürünmesine kadar varan gerginliğin yanı sıra türbana "bez parçası" denilmesiyle bir tartışma daha yaşandı. AKP Milletvekili Özlem Türköne'nin türbandan "bez parçası" diye söz etmesi, MHP'lilerin sert tepkisine neden oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde İstanbul'un 2010'da kültür başkenti olmasıyla ilgili yasa tasarısı görüşülürken AKP'li Özlem Türköne'nin türbana "bez parçası" demesi bir gerginlik daha yarattı ve MHP'lilerin tepkisine yol açtı. Tutanaklarda vekillerin "yallah", "kızım" gibi sözleri de yer aldı.

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde CHP'li Nur Serter ile AKP'li Mehmet Çerçi arasında yaşanan gerginlik yatışınca bu kez kürsüye AKP İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne geldi. Piltanoğlu Türköne'nin "Okuma yazma oranlarından bahseden, kadınların çağdaş noktalara, çağdaş yerlere gelmesinden bahsedenlerin, üniversite kapılarında nasıl, başörtülü kadınlarımızı mağdur ettiğini de çok iyi biliyoruz" sözlerine CHP'li Rasim Çakır'ın "Böyle konuşanları Tayyip bir daha listeye koymadı kızım" demesi gülüşmelere yol açtı. Piltanoğlu Türköne'nin şu sözleri ve ardındaki tartışmalar TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı:

"ÖZLEM PİLTANOĞLU TÜRKÖNE (İstanbul-AKP) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şairin dediği gibi, umarım bugün İstanbul'u dinleyebiliriz, ama ondan önce ben bir hususa değinmek istiyorum. Bugün, çok kültürlülükten bahseden, demokrasiden bahseden, farklılıklara tahammül etmekten, dini inanç ve hürriyetlere saygı göstermekten bahsedenlerin bir baş örtüsüne, bir bez parçasına nasıl tahammül edemediğini biz görüyoruz. (AK Parti sıralarından alkışlar, CHP ve MHP sıralarından gürültüler) Biz bunları görüyoruz.

OKTAY VURAL (İzmir-MHP) - Bez parçası değil hanımefendi!
KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul-CHP) - İstismar ediyorsunuz, istismar!
OKTAY VURAL (İzmir-MHP) - Bez parçası değil hanımefendi o!
KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul-CHP) - Size yakışmıyor, bir bayan olarak size yakışmıyor!
HAKKI SUHA OKAY (Ankara-CHP) - Tahrik etme, tahrik etme!
ÖZLEM PİLTANOĞLU TÜRKÖNE (Devamla) - Okuma yazma oranlarından bahseden, kadınların çağdaş noktalara, çağdaş yerlere gelmesinden bahsedenlerin, üniversite kapılarında nasıl, başörtülü kadınlarımızı mağdur ettiğini de çok iyi biliyoruz. (AK Parti sıralarından alkışlar)
RASİM ÇAKIR (Edirne-CHP) - Geçen dönem böyle konuşanları Tayip listeye koymadı kızım!

ÖZLEM PİLTANOĞLU TÜRKÖNE (Devamla) - Evet değerli milletvekilleri, İstanbul demokrasinin beşiği, İstanbul çok kültürlülüğün beşiğidirYalnızca bir kahramanlıklar destanından ibaret olmayan tarihin renkli yüzlerinden, yani Selim'in müziğinden, Süleyman'ın şiirinden, Abdülhamit'in ahşap işlerinden konuşuyoruz. Vivaldi'nin Rossi'nin (besteci Rossini) ve Mozart'ın ilhamını ödünç aldığı, Ayasofya'yla, Sultanahmet'in her sabah ve her akşam eğilerek birbirlerini selamladıkları bir kültürler kavşağı yüzümüzü çevirdiğimiz aslında."

TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde İstanbul'un 2010'da kültür başkenti olmasıyla ilgili yasa tasarısı görüşülürken AKP'li Özlem Türköne'nin türbana "bez parçası" demesi bir gerginlik daha yarattı ve MHP'lilerin tepkisine yol açtı. Tutanaklarda vekillerin "yallah", "kızım" gibi sözleri de yer aldı.SERTER'E "YALLAH YERİNE"

TBMM Genel Kurulu'nda İstanbul yasası üzerine yaşanan bir önceki tartışma da tutanaklarda yer aldı. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, AKP'nin İstanbul'da dini gettolar oluşturulmasında etkisi bulunduğunu iddia edince AKP Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi'nin, "Susturun şunu yoksa ben sustururum" diyerek Serter'in üzerine yürüdüğü belirtilmişti. Söz konusu tartışma Meclis tutanaklarında şöyle yer aldı:

"FATMA NUR SERTER (İstanbulCHP) - Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti, geçmiş dönemde özel eğitim kurumlarına özellikle ayrıcalık tanımış ve destek vermiştir. Buna karşılık, devletin okullarına baktığınızda birçoğunda öğrencilerin üst üste eğitim gördüğünü, öğretmen yetersizliklerinin bulunduğunu görürsünüz. Aynı durum, bir üniversiteler kenti olan İstanbul'un üniversiteleri için de söz konusudur.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU (İstanbul-AKP) - Nazi kampları oluşturdunuz, Nazi kampları!
FATMA NUR SERTER (Devamla) - EfendimSayın Başkan, lütfen müdahale eder misiniz?
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri
ÖZKAN ÖKSÜZ (Konya-AKP) - Yalan konuşuyor, belge yok!
BAŞKAN - Sayın ÖksüzSayın Öksüz, lütfen...
FATMA NUR SERTER (Devamla-CHP) - Sayın milletvekilleriSayın milletvekilleri, hani o demokrasiden seçim meydanlarında çok söz ettiniz ya
MEHMET MÜEZZİNOĞLU (İstanbul-AKP) - Ne demokrasisi, Nazi kampı! Demokrasiyi ağzına alma! Üniversiteyi batırdınız!
FATMA NUR SERTER (Devamla) - farklı fikirlere saygı duymaktan çok söz ettiniz yaDemokrasi kültürünü içinize sindirmek zorundasınız. Eğer farklı düşünüyorsanız söz alır konuşursunuz. (AK Parti sıralarından gürültüler)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri lütfen
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Konuşmacıya müdahale edemezsiniz. Demokrasi anlayışınızın ne olduğunu şu anda Türk kamuoyu izlemektedir televizyonlarından. (AK Parti sıralarından gürültüler) Devam edin, devam edin
MEHMET MÜEZZİNOĞLU (İstanbul-AKP) - Bir tane bilimsel aktivite yok!
RAMAZAN KERİM ÖZKAN (Burdur-CHP) - Başkan, bu arkadaşı öne çağırın da önden konuşsun!
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerimizin yurt imkânlarının, barınma koşullarının iyileştirilmesine dönük hangi adım atılmıştır AKP Hükümeti döneminde? Atılan hiçbir adım yoktur.
MEHMET CEYLAN (Karabük-AKP) 130 bin derslik yaptık!
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Şimdi, bir de bugüne bakalım. Bugün, İstanbul'da çok kültürlülükten eser kalmadığı gibi, değerli milletvekilleri, çağdaş Türk kültüründen de eser kalmamaya başlamıştır.
AHMET YENİ (Samsun-AKP) - Linç ettiniz öğrencileri, linç.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - İstanbul'da çağdaş Türk kültürünün yanından geçmediği bölgeler, kurtarılmış adeta kökten dinci gettolar oluşmuştur ve bu gettoların oluşumunda AKP İktidarı'nın taşıdığı zihniyetin ne kadar önemli olduğunu, bu baskıların, bu telkinlerin, bu gettoların oluşmasında, tarikat odaklı gettoların oluşmasında ne kadar etkin olduğunu İstanbul'da yaşayanlar çok açıklıkla görmektedirler.
MURAT YILDIRIM (Çorum-AKP) - İkna odaları oluşturdunuz.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Bazı mahalleler vardır ki, sokaklarında yürüyemezsiniz, sokaklarından geçemezsiniz. (AK Parti sıralarından gürültüler) İstanbul, çok kültürlü bir kent olmaktan, ne yazık ki, kökten dinci gettoların oluştuğu bir kente dönüştürülmüştür.
MEHMET ÇERÇİ (Manisa-AKP) - Atma! Atma! (CHP sıralarından "Otur yerine" sesleri)
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Ve bu, AKP'nin uyguladığı kültür politikalarının sonucudur, AKP'nin topluma sunduğu rol modellerinin sonucudur. Bu gerçeği görmezden gelerek, İstanbul'un kültür sorunlarına çözüm getiremezsiniz.
AHMET YENİ (Samsun-AKP) - Burası miting meydanı değil.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - İstanbul'u çok kültürlü bir Avrupa kültür başkentine bu anlayış içerisinde dönüştürmeniz ne yazık ki mümkün değildir.
AHMET YENİ (Samsun-AKP) - Eriyerek bitiyorsunuz, eriyerek.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Siz bana müdahale etmeyi istediğiniz kadar sürdürün arkadaşlar. Ben, burada, ben burada, bu kürsüde demokratik hakkımı kullanıyorum ve Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alıyorum. Orada yerinizden bağıracağınıza, benim konuşmamı engelleyeceğinize, çıkar buradan söz alır, konuşursunuz. (CHP sıralarından alkışlar) KonuşursunuzŞu anda sizin nasıl tahammülsüz olduğunuzu, nasıl gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştığınızı Türk halkı izlemektedir. (AKP sıralarından gürültüler, CHP sıralarından alkışlar)
MEHMET ÇERÇİ (Manisa-AKP) - Burası Meclis. Senin geldiğin yer değil burası!
ENİS TÜTÜNCÜ (Tekirdağ-CHP) - Sayın BaşkanSayın Başkan, böyle bir şey olur mu? Sayın Başkan, müdahale ediliyorOlur mu böyle şey! Ne kadar ayıp!

FATMA NUR SERTER (Devamla) - Sayın Başbakanın referandum konusundaki seçimini hatırlatıyorum size. İstanbul referandumunu yapmıştır. (AK Parti sıralarından gürültüler, CHP sıralarından alkışlar)
MEHMET ÇERÇİ (Manisa-AKP) - Ayıp, ayıp!
AHMET YENİ (Samsun-AKP) - Haydi yallah!.

RAMAZAN KERİM ÖZKAN (Burdur-CHP) - Sayın Başkan, öyle "yallah mallah" ne demek?"

(ANKA) - SABAH - 2 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.