"Medya Aleviliğin Neresinde?"

"Medya Aleviliğin Neresinde?"

"Medya Aleviliğin Neresinde?"5'inci Alevi çalıştayında Aleviliğin medyada ele alınışına mercek tutuldu. Alevi açılımında...

A+A-

"Medya Aleviliğin Neresinde?""Medya Aleviliğin Neresinde?"

5'inci Alevi çalıştayında Aleviliğin medyada ele alınışına mercek tutuldu.

Alevi açılımında çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Konuyla ilgili çalıştaylardan beşincisi İstanbul'da yapıldı. Çalıştayın konusu Aleviliğin medyada ele alınışıydı.

Çalıştayların amacı Alevilerin isteklerini belirleyip bu konuda gerekli adımları atmak.

Daha önceki çalıştaylarda, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin görüşleri dinlenmişti.

Beşinci Çalıştayda ise konunun medya unsuru ele alındı. "Medya Aleviliğin neresinde" sorusuna cevap aranmaya çalışıldı.

Gazeteci Taha Akyol, "Alevilerle ilgili değişik açılardan yayın yapmayan gazete kalmamış gibidir. Bugüne kadar ben değişik Alevi çevrelerinden medya hakkında zihnimde kalacak kadar kuvvetli bir şikayet de görmedim." diye konuştu.

"Medya Aleviliğin Neresinde?"Medyada çok sert ve kutuplaştırıcı bir dil kullanıldığını vurgulayan gazeteci Ali Bulaç ise "Tanımlayıcı ve kutuplaştırıcı dilden kaçınmak gerekir, müzakereci siyaset felsefesini kabul edersek anlamaya dayalı bir dili seçmiş oluruz." dedi.

Gazeteci Oral Çalışlar da "Alevilerin talepleri var. Bu alevilerin taleplerinin yeterince medyada yer aldığını iddia edemeyiz." şeklinde konuştu.

"Her Türlü Ayrımcılığı Karşıyız"
 
Çalıştayları yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik, medyanın dışarda bırakıldığı bir anlayışın rasyonel olmayacağını vurguladı.

Her türlü ayrımcılığa karşı olduklarının altını çizen Çelik, çalışmaların Aleviler arasında yarattığı tepkilere de değindi.

Faruk Çelik, "Kimi Alevi örgütleri gösterdiğimiz hassasiyeti yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine vatandaşlarımızı meydanlara davet etmeyi tercih ediyor. Ama tüm bunların, tüm bu değerlendirmelerin, tüm bu bakış açılarının tarafımızdan saygıyla karşılandığını da bu toplantı vesilesiyle ifade etmek istiyorum" dedi.

"Medya Aleviliğin Neresinde?""Bedel ödemekten kaçınmayız" diyen Çelik, bu konudaki endişelerini de açıkladı.

Çelik şöyle dedi: "Biz açık yüreklilikle sorunun bir mülkiyete dönüşmesine karşıyız. En büyük endişemiz Alevi taleplerinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesi, özensiz ve iyi düşünülmemiş adımlarla çıkmaza sürüklenmesi ve istismarın gündelikleşmesidir."

Önümüzdeki dönemde, Alevilerin sorunları ile ilgili iki çalıştay daha gerçekleştirilecek.

Öte yandan Alevi temsilcilerinden, Dünya Ehl-İ Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ve beraberindekiler devletin zirvesinde Çankaya Köşkü'ndeydi .

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sorunları dinledi, yapılan çalışmaları anlattı.

TRT HABER - 11 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.