Medya, Avcı'nın kitabına gözlerini kapattı

Medya, Avcı'nın kitabına gözlerini kapattı

Medya, Avcı'nın kitabına gözlerini kapattıHanefi Avcı’nın geçtiğimiz hafta içi yayınlanan ve cemaatin devlette kadrolaşması...

A+A-

Medya, Avcı'nın kitabına gözlerini kapattıMedya, Avcı'nın kitabına gözlerini kapattı

Hanefi Avcı’nın geçtiğimiz hafta içi yayınlanan ve cemaatin devlette kadrolaşması ile ilgili önemli iddialar içeren kitabı basında da yankı buldu. Yandaş basın kitabı mümkün olduğu kadar görmezden gelirken Doğan medyanın da temkinli davrandığı görüldü.

Hanefi Avcı’nın, ülke gündemine oturan kitabı bir çok basın organında geniş yer bulurken kimi basın organları Avcı'nın iddialarını değil hakkında açılan soruşturmayı haberleştirmeyi tercih etti. Kitap ile ilgili ilk haberler cuma günü Doğan grubunun gazetelerinde yer alırken, dün bu gazetelerin daha temkinli haberler yapması dikkat çekti. Cumhuriyet’in yanı sıra, Sözcü ve Güneş gazeteleri Avcı’nın iddialarını manşetten verirken; hükümete ve cemaate yakınlığı ile bilinen gazeteler ya Avcı’nın iddialarını görmezden geldi ya da konuyu başka yere çekmeye çalıştı.

Kimler ne yazdı?

Star ve Sabah gibi yandaş gazeteler Avcı’nın kitabını görmezden gelirken Sabah’ın bu haberi internet sitesinde dahi yayımlamaması dikkat çekti. Doğan grubundan sadece Radikal ve Milliyet ilk sayfada haberi küçük kutular halinde verirken Hürriyet, ilk sayfada bu konuya hiç değinmedi. Doğan medya içinde dün de konuya en geniş yeri ayıran Radikal gazetesi oldu.

Taraf, “Emniyette cemaat savaşını başlattı” başlığıyla sürmanşetten verirken Cemaatin yayın organı olan Zaman bu konuyu görmezlikten gelmeyi tercih etti. Konuyu görmezlikten gelmek yerine saldırmayı tercih eden Yenişafak, Avcı’ya jet inceleme başlığıyla Avcı’nın söylediklerini değil hakkında açılan soruşturmayı haberleştirmeyi uygun gördü. Yenişafak’ın internet sitesinde de konuyla ilgili olarak sadece bu haber yayımlandı.

Yandaş medya neyi gördü

Zaman, Star, Sabah gibi gazeteler Avcı’nın iddialarını görmezden gelmeyi tercih ederken, Zaman’ın internet sitesinde bu konu ile ilgili yayımlanan haberlerde Avcı’nın iddialarından çok bu iddiaları neden dile getirdiği üzerinde durulması dikkat çekti. Küçük haberlerle ya da farklı çerçevelerle bu konuya değinen yandaş medya, bu şekilde de olsa konuyu haberleştirirken Sabah'ın bu konuyu hiç gündeme getirmemesi dikkat çekti.

Avcı’nın Fathullah Gülen Hareketi’ne dikkat çektiği kitabın “referandum öncesinde” ve “acilen” basılmasının manalı olduğunu savunan Önder Aytaç, “Kitap hayır kampanyasının bir parçası mı?” diye sordu. Taraf’ın Ergenekon ile ilgili haberlerini yapan ve bolca belge yayımlaması ile tanınan Mehmet Baransu da “Bir efsanenin sonu mu?” başlıklı yazısında “Avcı efsanesi”nin sonunu ilan etti. Baransu, Avcı’nın daha önce savunduğu şeylerle çeliştiğini öne sürdü. Zaman yazarı Bülent Korucu da Avcı’nın uyuşturucu kaçakçıları ile yakalanan arkadaşlarının tutuklanmasına kızdığı için bu hamleyi yaptığını savundu. Korucu, "Hanefi Müdüre Yakışmadı" başlıklı yazısında, "Ergenekoncu"ların daha önce Avcı'yı suçladığını bu nedenle Avcı'nın şimdi yanlış yaptığını savundu.

Bu isimlerin hepsi aynı zamanda, Avcı’nın çıkışının nedeninin makam hırsı olduğunu öne sürdüler. Taraf’ın diğer polis yazarı Emre Uslu da henüz kitabı okumadığını belirtti ve “Umarım, Hanefi Avcı çok istediği üç önemli görevden birine atanmadığı için bir hesaplaşma duygusuyla yazmamıştır kitabı” dedi.

Diğer yandaş gazeteler gibi Star gazetesi de Avcı’nın iddialarından çok, hakkında açılan soruşturmayi ve Gülen’ın avukatlarının Avcı'nın iddialarına ilişkin yanıtını öne çıkartmayı tercih etti. “Avcı Ergenekon’u aklamaya çalışıyor” başlıklı bir haber yayımlayarak Avcı’nın iddialarını önemsizleştirmeye çalışan Star, Gülen’in avukatlarının açıklamasının yanı sıra Bakanlığın soruşturma açtığı bilgisini de habere ekledi.

Doğan medyası korktu mu?

Avcı’nın bir kitap yazdığını ilk duyuran Doğan Grubu gazeteleri, dün daha sessiz kalmayı tercih etti. Radikal gazetesi Avcı’nın iddialarını, buna verilen yanıtları ve tepkileri haberleştirirken Milliyet ve Hürriyet konuya daha sınırlı yer ayırmayı tercih etti.

Bu “çekingen” tavrın bir nedeninin, Gülen’in avukatlarının önceki gün yaptıkları yazılı açıklamada bu gazeteleri doğrudan hedef alması olabileceği söyleniyor. Avcı'nın dikkat çektiği noktalara yanıt verilmeyen açıklamada Hürriyet, Milliyet ve Vatan Gazetelerinin 20 Ağustos 2010 tarihli nüshalarında yapılan yayınlarda, Eskişehir İl Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın bir kitabına dayanarak, Fetullah Gülen hakkında tamamen hayali, asılsız iddialara yer verildiği öne sürüldü. "Sözkonusu yayınlar, bütün devlet kuruluşlarını ve idarecilerini zan altında bıraktığı gibi; müvekkilimi de illegal bir örgüt kurarak devletin tüm kurumlarını ele geçirmek ve yönetmekle suçlayarak, kişilik haklarına hukuka aykırı olarak çok ağır, haksız ve mesnetsiz saldırı teşkil etmektedir" denilen açıklamada, daha önce de bu tür iddialar nedeniyle açılan davaların kazanıldığı belirtilerek haberi yapan medya organları üstü kapalı olarak tehdit edildi.

KAYNAK : soL Haber Portalı - sol.org.tr - 21.08.2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.