Mehmet Ali Aybar Galatasaray'da Anıldı

Mehmet Ali Aybar Galatasaray'da Anıldı

Mehmet Ali Aybar Galatasaray'da AnıldıTürkiye Sosyalist hareketin önemli kilometre taşlarından Mehmet Ali Aybar doğumunun 100. yılından Galatasaray...

A+A-

Mehmet Ali Aybar Galatasaray'da AnıldıMehmet Ali Aybar Galatasaray'da Anıldı

Türkiye Sosyalist hareketin önemli kilometre taşlarından Mehmet Ali Aybar doğumunun 100. yılından Galatasaray Üniversitesi"nde yapılan sempozyumla anıldı.

"2.Meşrutiyet"in ilanı ve Mehmet Ali Aybar"ın doğumunun 100. yıldönümü: Demokrasi, toplumsal dönüşüm ve sol" başlıklı anma sempozyumunun 12"ncisi Galatasaray Üniversitesi"nde gerçekleştirildi. Sempozyuma aralarında Aybar"ın yakın mücadele arkadaşı eski TİP milletvekili Tarık Ziya Ekinci, yazar Adalet Ağaoğlu, TTB Başkanı Gencay Gürsoy, konuşmacılar Prof. Dr Ahmet İnsel ve Aybar hakkında master tezi hazırlayan Barış Ünlü"nün de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof.Dr Ahmet İnsel, Aybar"ın emekçilerin partisini emekçilerin yönetmesi gerektiği ilkesine göre hareket ettiğini söyledi. Mehmet Ali Aybar"ın sosyalizm mirasından bahseden İnsel, "Aybar pozitif ayrımcılık yaparak, emekçilerin doğrudan yönetimde olmasını amaçlamıştı. En fazla üzerinde durduğu konu da doğrudan temsil kavramıydı. Aybar işçi sınıfının iki düşmanından sözediyordu. Bunlar burjuvazi ve bürokrasi kavramlarıydı. Aybar bu kavramlar üzerinden  dönemin TKP ve CHP"sini çok ciddi bir şekilde eleştiriyordu." dedi.O dönem yapılan CHP analizinin bugün hala geçerliliğini korumasının anlamlı olduğuna dikkat çeken İnsel, Aybar"ın bugüne miras bıraktığı iki temanın ise Türkiye"nin kendine özgü sosyalizm anlayışı ve tam bağımsızlık olduğunu sözlerine ekledi.

“KÜRTLERİ İLK DİLE GETİRENDİ”

Mehmet Ali Aybar hakkında master tezi hazırlayan Barış Ünlü ise Aybar"ın kendi kuşağının en önde gelen entellektüellerinden biri olduğunu belirterek, "Fakat Aybar geçmişte olduğu gibi bugün de hala yeteri kadar anlaşılamadı, Türkiye Sosyalist hareketine yeteri kadar nufuz edemedi. Hürriyetci ve güleryüzlü sosyalizm kavramlarını geliştiren Aybar"ın sosyalizm, liberalizm ve iktisat eleştirileri ciddiye alınması gerekiyor." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Mehmet Ali Aybar"ın yakın çalışma arakadaşı ve eski TİP Milletvekili Tarık Ziya Ekinci ise hukukun üstünlüğüne bağlı, hümanist ve bağımsızlık yanlısı olan Aybar"ın ilk defa Kürt meselesini dile getiren parti liderlerinden birisi olduğunu söyledi.

OZAN BİLİR / BİRGÜN - 9 Ekim 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.