Mehmet Ali Şahin'in Cami Davetine Alevilerden Ret...

Mehmet Ali Şahin'in Cami Davetine Alevilerden Ret...

Mehmet Ali Şahin'in Cami Davetine Alevilerden Ret...TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Almanya’da sivil toplum kuruluşları ile yapacağı toplantı...

A+A-

Mehmet Ali Şahin'in Cami Davetine Alevilerden Ret...Mehmet Ali Şahin'in Cami Davetine Alevilerden Ret...

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Almanya’da sivil toplum kuruluşları ile yapacağı toplantı için mekan olarak cami seçilince kriz çıktı. Aleviler tepki gösterdi. 

Şahin’in toplantı için Duisburg'ta bulunan ve DİTİB'e bağlı olarak faaliyet gösteren Duisburg Merkez Camii'ni seçmesi ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nu da toplantıya davet etmesi krize neden oldu.

Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu tarafından gönderilen daveti reddeden Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu duruma tepki gösterdi. AABF Genel Sekreteri Hüseyin Mat yaptığı açıklamada; “TBMM Başkanı sıfatı ile toplantıya gelen Mehmet Ali Şahin’in siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine ve toplumun tüm kesimlerine eşit ve tarafsız durması gerekirken, planlanan toplantının DİDİB Cami’sinde olması ve toplantıya başkanlık yapması diğer inançlara mensup olan örgütleri zorlayıcı ve dışlayıcı bir tavırdır. Aleviler olarak, T.C. Devletinin tüm yurttaşlarının sahip olduğu inanç ve etnik kökenlerini göz önünde bulundurarak bağımsız ve eşit mesafede durması gerektiğine inanıyoruz.” dedi. Açıklamanın tamamını aktarıyoruz:

"Mehmet Ali Şahin,

22 Eylül 2010 tarihli davetiye mektubunuz.

DİTİB Duisburg Pollman Merkez Camii’sinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de katılacağı, KRV sivil toplum örgütleri ile yapılmak istenen toplantıya ilişkin, 22 Eylül 2010 tarihli davetiye mektubunuz.
 
T.C.

Köln Başkonsolosluğuna,

Türkiye, birçok medeniyet ve kültürü bağrında yaşattığı ve ev sahipliğini yaptığı bir ülkedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde farklı inanç sistemine, farklı etnik kökenlere mensup olan vatandaşların olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu durum yurtdışına da yansımış ve bir birinden farklı Türkiyeli sivil toplum örgütleri ve kurumları oluşmuştur.

Maalesef, bunların bilinmesine rağmen toplumun genel hassasiyet ve beklentileri göz ardı edilerek, sadece bir inanç sistemi varmış gibi dayatmaların örneklerini hem Türkiye’de, hem de Avrupa’da yaşamın her alanında her gün tüm çıplaklığıyla görmekteyiz.

Bu yaptırım ve davranış şeklini demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğunu ifade eden bir devlet anlayışla asla bağdaştırmıyoruz. 26 Eylül 2010 tarihinde TBMM Başkanı sıfatı ile toplantıya gelen Mehmet Ali Şahin’in siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine ve toplumun tüm kesimlerine eşit ve tarafsız durması gerekirken, planlanan toplantının DİDİB Cami’sinde olması ve toplantıya başkanlık yapması diğer inançlara mensup olan örgütleri zorlayıcı ve dışlayıcı bir tavırdır.

Aleviler olarak, T.C. Devletinin tüm yurttaşlarının sahip olduğu inanç ve etnik kökenlerini göz önünde bulundurarak bağımsız ve eşit mesafede durması gerektiğine inanıyoruz.

Bu nedenle bu tür toplantıların yer ve mekânları seçilirken tüm hassasiyetler göz önünde bulundurulmalı, tarafsızlık ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmalıdır.

Belirttiğiniz tarihte düzenlemek istediğiniz toplantının yer ve mekân seçimine bakıldığında tek bir adres göstererek, dayatma politikalarına devam edileceği mesajı içermektedir. Bu dayatma kültürüne ve var olan diğer tüm kültür zenginlikleri inkâr eden anlayışı protesto ediyor ve bu toplantıya katılmayacağımızı bilginize sunuyoruz.
 
Kamuoyunun bilgisine

Hüseyin Mat
AABF Genel Sekreteri"

KAYNAK : Alevihaber.com - 26 Eylül 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.