Mehmet ALTAN : Aleviler ve AK Parti

Mehmet ALTAN : Aleviler ve AK Parti

Mehmet ALTAN : Aleviler ve AK Parti    AK Parti’nin epeydir Alevilere yönelik hukuksal bir açılım içinde olduğuna yönelik...

A+A-

Mehmet ALTAN : Aleviler ve AK Parti   Mehmet ALTAN : Aleviler ve AK Parti  
 
AK Parti’nin epeydir Alevilere yönelik hukuksal bir açılım içinde olduğuna yönelik haberler tartışılıp durmakta.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun, İstanbul’da bir edebiyat öğretmeninin Alevi öğrencilere kötü muamele yaptığını belirlemesi de bu ortamın peşi sıra geldi.

Öğretmen açığa alındı.Bu arada, CHP’li Komisyon üyesi, türbanlı öğrencileri arayan Başbakan’ın bu öğrencileri de aramasını istedi.

***

Önce Amasya Kız Meslek Lisesi’ne giden TBMM İnsan Hakları Komisyonu...

Ardından da İstanbul Esenler’deki Ali Kul Çok Programlı Lise’de görevli edebiyat öğretmeni Z.Y’nin Alevi bir öğrenci üzerinde baskı kurduğu yönündeki iddiasını araştırmıştı.

TBMM İnsan hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, şiddet uygulanan öğrenci B.K’nin babasının komisyonlarına başvurması üzerine alt komisyon kurduklarını, İstanbul’da görüşmeler yaptıklarını ve öğretmenin Alevi öğrencilere baskı yaptığını tespit ettiklerini söylemişti.

***

Araştırma sonucu hazırlanan rapora göre, edebiyat öğretmeninin Ramazan ayında yemek yiyen bir kız öğrenciyi, ‘Alevi misin? Neden oruç tutmuyorsun?’ diye azarladığını, ‘Sınıfta başka Alevi var mı’ sorusuna ‘evet’ yanıtı veren bir öğrenciye de ‘Senin benden çekeceğin var’ dediğini anlatan Üskül, Milli Eğitim Bakanlığı’nca açığa alınan öğretmenin sicilinde daha önce de benzer olayların bulunduğunu; ‘şiddet uyguladığı, aşağılayıcı ifade kullandığı’ için 2 kez aylıktan kesme cezası aldığını söyledi.

Üskül, öğretmen Z.Y’nin aleyhindeki iddiaları çürütmekte yetersiz kaldığını, ‘sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediğini’ belirtti.

***

CHP’li Özdemir’in de, Komisyon Başkanı Üskül ve Başkanvekili Ekici’nin toplantı salonundan ayrılmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunduğunu da gene basından izledik...

Bir öğrencinin Alevi olduğu için şiddete uğramasının önemli bir olay olduğunu ifade eden Özdemir, bazı yöneticilerin vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmaya başladığını iddia etti.

Özdemir, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın, ‘türbanlı olduğu için kürsüden indirilen öğrenciyi telefonla aradığı gibi, Amasya Kız Meslek Lisesi ile İstanbul Ali Kul Çok Programlı Lise’de horlanan ve rencide edilen öğrencileri de arayıp özür dilemesi gerektiğini’ söyledi.

***

CHP’li milletvekilinin çağrısı yankı buldu..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Alevi olduğu için öğretmeninden dayak yiyen B.K’nın babası Ziram Kul’u telefonla aradı.

Başbakan, konuyla yakından ilgilendiğini söyleyerek aileye moral verdi.

Oğlunun başına gelenler yüzünden morali bozuk olan baba Ziram Kul’u, akşam saatlerinde önce Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik aradı. Baba Kul’dan gelişmeleri dinleyen Çelik, ‘’Başbakanımız sizinle görüşmek istiyor’’ dedi.

Kul’un olumlu yaklaşması üzerine, yaklaşık 10 dakika sonra Başbakan Erdoğan telefon açtı.

Erdoğan, baba Kul’a moral verip konuyla yakından ilgilendiğini söylerken bir de sitemde bulundu ve ‘’Bu olayı duyurmakta neden geç kaldın?’’ diye sordu.

Erdoğan, Kul’a ‘halini’ sormayı da ihmal etmedi. Ziram Kul, teşekkür ederek bir sorununun olmadığını söyledi.

***

Bir hukuk devletinde...

Vatandaşlık hukukunun geçerli olduğu bir iklimde...

Aslında hiç olmaması gereken ayıplar yaşanıyor.

Ama İnsan hakları Komisyonu’nun girişimi...

Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın tavırları çok olumlu derken...

Önceki gün İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nun, Alevi öğrencinin dövülmesi konusundaki raporunun AKP içinde tartışma yarattığını...

Üç AKP’li komisyon üyesinin, ‘Alevi-Sünni çatışması körükleniyor’ diyerek ret oyu verdiğini okudum.

Alevilere açılım...

İnsan hakları...

Başbakanın jesti...

Hepsi kül oldu.

***

Türk-Kürt...

Sünni-Alevi..

Daha hala ‘insana’ gelemedik galiba.

Vatandaş hukukuna da gelemediğimiz gibi.

Mesele, şuna buna açılım değil...

Mesele, başta parlamento olmak üzere tüm Türkiye’nin ‘temel hak ve özgürlüklerin’ farkına varması.

Kimsenin kimseye açılmasına gerek yok...

Temel Haklar Şartı’nı uygulayın yeter.

İktidar partisinin İnsan Hakları Komisyon üyeleri bile temel hak ve özgürlükler konusunda birbirlerine böylesine uzak ise...

Vay haline Türkiye’nin...

15 Aralık 2007 - STAR

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.