Mehmet FARAÇ : Dezenformasyon ve Diyalog

Mehmet FARAÇ : Dezenformasyon ve Diyalog

Mehmet FARAÇ : Dezenformasyon ve Diyalog    Fethullahçı Aksiyon dergisi PKK içindeki Alevi yapılanmasını hangi gerekçeyle...

A+A-

Mehmet FARAÇ : Dezenformasyon ve DiyalogMehmet FARAÇ : Dezenformasyon ve Diyalog   

Fethullahçı Aksiyon dergisi PKK içindeki Alevi yapılanmasını hangi gerekçeyle gündeme getirdi?

Medyanın PKK üzerinde yoğunlaştırdığı dezenformasyon, örgüt yöneticileri Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın yakalandığı iddialarıyla tartışma konusu oldu. Ancak dezenformasyonun arkasında çıkar ilişkisine işaret eden ilginç bir boyut bulunuyor. Örneğin kalemşorluk üzerinde aksiyon yapanlar, PKK'yi vurmak isterken Alevileri neden hırpalıyor?

PKK, son dönemde Fethullah Gülen yanlısı Samanyolu TV ve Zaman gazetesini hedef alan açıklamalar yapıyor. PKK'nin tepkisi hem ekonomik hem de örgütsel kaygılardan kaynaklanıyor. Örgütün yayın organı ANF, 24 Nisan'da, "Diyarbakır'da aralarında vali yardımcıları, rektör, akademisyen ve gazetecilerin de bulunduğu 65 kişilik bir heyetin 8 günlük Uzakdoğu gezisinin Fethullah Gülen cemaati tarafından finanse edildiğini" yazdı.

Ajans 25 Haziran'da "Fethullah Gülen'den sınır ötesi operasyon!" başlıklı bir haberi servise koydu ve "Fethullahçıların üniversite ve basın yayın kurumları oluşturmak üzere Kürt hükümeti yetkilileriyle görüştüğü" iddialarını yansıttı. Görüşmenin sonucu ise 9 Ağustos tarihli bültende şöyle yer aldı: "Kuzey Irak'ta Fezalar Eğitim Şirketi'ne bağlı 4 okulu bulunan Nur cemaati lideri Fethullah Gülen, Kerkük'te yeni bir okul daha açacak. Okul izni için Irak Terbiye Genel Müdürlüğü çalışanlarına 32 bin dolar rüşvet dağıtıldı!"

FETHULLAH NEDEN HEDEF?

PKK'nin ajansı, 12 Eylül'deki bir haberde "Fethullah Gülen'den skandal Risale çarpıtmaları" başlıklı geniş bir yazı yayımladı. Son haber ise 21 Kasım'da "Barzaniler ekonomik araçlarla ikna edildi" başlığıyla verildi ve "AKP Irak'taki İslami partilerle Güney Kürdistan'daki Yekgırto İslami Partisi ve Fethullah Gülen'e bağlı kurumlarla doğrudan ilişkiler kurmaya başladı" denildi. Örgütün yayın organları Fethullahçıların Güneydoğu ve Kuzey Irak'ta yoğun biçimde örgütlendiklerine dikkat çekerek işi daha da ileri götürdü ve gruba bağlı dershane ve okulları hedef gösterdi. PKK, tarikatların Güneydoğu'da gençliğe çengel atmasından yakınıyor! Fethullahçı yayın organları bu yüzden PKK yöneticilerine yönelik zaman zaman çok sert ifadelerle yayınlar yapıyor.

Cemil Bayık ve Murat Karayılan da Fethullahçılara sert tepki gösteriyor. İki PKK'linin yakalandığına ilişkin ilk haberlerin Zaman gazetesinde yer alması da örgütle bu grup arasındaki kavgayı büyüttü. Karayılan'ın yakalandığı iddiası asparagas çıktı. Suskunluğunu 13 gün sonra bozan Karayılan, Zaman'da da yer alan dezenformasyon amaçlı haberlere dün şöyle yanıt verdi: "Bizler orta yerde bulunup da hemen yakalanabilecek insanlar değiliz. Onlarca kez kuşatmaya alınmış, en gelişmiş teknikle hedeflenmiş bir kişiyim. Hemencecik yakalanacak değiliz. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın kaçırılması kolay değilse bizimki de en az onunki kadar kolay değildir!"

KİME AKSİYON?

Ancak Fethullah yanlısı medya, son dönemde PKK'yi vurmak isterken Alevileri de hedef alıyor! Dergi bir taşla iki kuş vurma uğruna tehlikeli sularda kulaç atıyor! Örneğin Aksiyon dergisinin son sayısında yayımlanan "PKK'nin derin troykası" başlıklı yazı bu kapsamda çok dikkat çekiyor. Dergi, PKK'nin artık Karayılan ve Bayık tarafından yönetilmediğini iddia ediyor ve sonunda Osman Öcalan 'ın ağzından sözü Alevilere getiriyor: "Özelikle solcu Aleviler, PKK içinde her zaman güçlü ve etkin oldular. Türkiye'deki bazı güçlerle çalışıyor, onlarla birlikte hareket ediyorlar. PKK'nin derin troykası olarak tanımlanan teröristlerin en çarpıcı özelliği radikal solu benimsemeleri, Alevi ve ateist olmaları. İlginç olan ise her ismin ayrı bir fraksiyonu temsil etmesi. Radikal solcuların liderliğini Duran Kalkan yapıyor. Ateist Alevilerinkini de Mustafa Karasu ile Ali Haydar Kaytan. Bu isimler İslamiyete ve dindar yöneticilere karşılar!"

Aksiyon, belli ki Hizbullah katliamlarını namus cinayeti diye örtmekle ünlenen Akit'ten daha tehlikeli işler yapıyor. Cemaatlerle örgütlerin taban kavgasını Aleviler üzerinden yürütmek kime hizmet ediyor?

Mehmet FARAÇ / Cumhuriyet - 7 Aralık 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.