Melih Gökçek'e yargı yolu açıldı

Melih Gökçek'e yargı yolu açıldı

Melih Gökçek için 'ön inceleme' izniDanıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında...

A+A-

Melih Gökçek için 'ön inceleme' izniMelih Gökçek için 'ön inceleme' izni

Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yapılan suç duyurularına "işlem yapılmasına gerek yok" diyen İçişleri Bakanlığı kararını kaldırırak, 5 ayrı konuda "ön inceleme" yapılmasına karar verdi. Gökçek Danıştay'ın kararını rutin bir işlem olduğunu söyledi

29 Mart Yerel seçimler öncesinde Emekli-Sen, Gökçek'in doğalgaz aboneliği sırasında ön ödemeli sayaçlar için alınan 300 dolarlık abone ücretinin 150 dolarını, belediye meclisi ve encümeninin kararı olmadan başka amaçlarla kullandığını öne sürmüştü. "Mamak Barınma Hakkı Bürosu" üyeleri de Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin yargı tarafından iptal edilmesine rağmen gecekondu sahiplerine sözleşme imzalattırılmaya devam edildiği gerekçesiyle Gökçek'i şikayet etmişti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da seçim öncesi belediye yöneticilerinin, Ankara'nın en gözde mekanı olan Angora Evleri'nin bulunduğu yerde, belediyeye ait 30 dönümlük arsayı kendi kurdukları Gülbağı Konut Yapı Kooperatifi'ne yasaya aykırı olarak sattıklarını belirterek, bu satıştan haberi olmasına rağmen işlem yapmadığı gerekçesiyle Gökçek aleyhinde suç duyurusunda bulunmuştu.

Fahiş fiyatla sayaç sattı

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de Ankaralılara fahiş fiyatla doğalgaz sayacı satmakla, kayınpederinin adını, Düzce'nin Akçokaca ilçesinde bir parka vermekle, şehirlerarası terminal işletmesinin 7 yıllık kirasını almayarak kamuyu zarara uğratmakla, AKP Genel Merkezi'ne atık su bedeli uygulamamakla suçlamıştı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) da Gökçek'i, Ankara'daki doğalgaz abonelerinden usulsüz para almakla ve Mayıs 2007'de Ankara Yukarı Dikmen Mahallesi'nde trilyon değerinde ve asgari vergi beyanı değeri 895 bin lira olan bir konut satın almakla suçladı.

Savcılık izin istedi

Gökçek hakkındaki tüm suç duyurularını işleme alarak inceleme başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak soruşturma izni istedi. Bakanlık ise "ön inceleme yapmaksızın", suç duyurularıyla ilgili yapılacak işlem olmadığına karar verdi. Bakanlığın kararına yapılan itiraz nedeniyle dosya Danıştay'a geldi. Danıştay, Gökçek hakkındaki 5 ayrı şikayetle ilgili olarak "ön inceleme yapılmasına gerek olduğu" gerekçesiyle Bakanlığın kararını ortadan kaldırdı

Atalay karar verecek

Karar uyarınca Gökçek hakkındaki iddialarla ilgili olarak müfettiş görevlendirilecek. Müfettişlerin raporlarını hazırlamasının ardından Gökçek hakkında "soruşturma yapılmasına gerek olup" olmadığına İçişleri Bakanı Beşir Atalay karar verecek. Atalay soruşturma izni verirse, başsavcılık Gökçek hakkında soruşturma başlatacak. Atalay tarafından izin verilmese şikayetçilerin itiraz hakkı bulunuyor. Danıştay bu itiraz sonucu Atalay'ın olası "ret" kararını kaldırırsa, savcılık Gökçek hakkında soruşturma başlatabilecek.

Ankarayı hareketlendirdi

Bazı haber kanallarında, Danıştay kararının, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gökçek'e soruşturma başlatıldı" şeklinde verilmesi Ankara'yı hareketlendirdi. MHP Grup başkanvekili Oktay Vural, "Hükümetten beklediğim soruşturmanın önünün açılması ve ellerindeki bilgi ve belgeleri yargı ile paylaşmaları. Bu soruşturma çok kapsamlı olmalı ve sonuca ulaşmalı. Bu safhada yargının etki altında bırakılmaması sağlanmalı ve bu konuda hükümetten açık ve net bir mesaj verilmeli. Yargıya böyle bir konuda herkesin destek vermesi gerekir" dedi.

Rutin işlem

Gökçek ise Danıştay'ın kararın rutin bir karar olduğunu belirterek "Yani mutat olan işlerden ibaret. Yeni bir şey değil. Ayda ortalama 2, 3, 4 tane bu tip inceleme her zaman olur. Ortada fol yok, yumurta yok, ’Melih Gökçek hakkında soruşturma açıldı’ gibi, işi abartan iddialarda bulunuyorlar. Rutin işler. Herhangi bir suçlama söz konusu değil" dedi. Gökçek, kendisinin de yakında kendisi hakkında iddia ortaya atanlar hakkında iddialar ortaya atacağını ima etti.

RADİKAL - 2 Nisan 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.