Melikoff'un Ölümüne Tepkiler

Melikoff'un Ölümüne Tepkiler

Melikoff'un Ölümüne TepkilerAlevilik -Bektaşilik Üzerine Yaptığı Çalışmaları ile Tanınan Araştırmacı Yazar Türkolog...

A+A-

Melikoff'un Ölümüne TepkilerMelikoff'un Ölümüne Tepkiler

Alevilik -Bektaşilik Üzerine Yaptığı Çalışmaları ile Tanınan Araştırmacı Yazar Türkolog Prof. Dr. İrene Melikoff'un Ölümü, Meslektaşlarını Üzdü.

Alevilik-Bektaşilik üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan araştırmacı yazar Türkolog Prof. Dr. İrene Melikoff'un ölümü, meslektaşlarını üzdü. Ünlü tarih profesörü İlber Ortaylı, Fransa'nın Strasbourg kentinde tedavi görmekte olduğu hastanede dün hayata gözlerini yuman Melikoff için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "İrene, bugünkü Türkologlardan çok daha iyi Türkçe bilirdi" dedi. 

ANKA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Melikoff'un öncelikle çok iyi bir lisan donanımı olduğuna dikkat çekti. Melikoff için, "Bugünkü Türkologlardan çok daha iyi Türkçe bilirdi" diyen Ortaylı şunları kaydetti:

"Çocuklarına da Türkçeyi çok iyi öğretti. Babaları Türk olmalarına rağmen, bir dil babadan öğrenilmez. İrene öğretti çocuklarına Türkçeyi. Bizim hocamız, bizim profesörümüzdü. Türk insanıyla çok yakındı. Asil, aristokrat bir Rus aileden geliyordu. Ancak çok mütevazıydi. Örnek meslektaş, örnek insandı."

-"MUHARREM AYINDA ÖLMESİ MANİDAR"-

Ünlü Türkolog İrene Melikoff’u kaybettikProf.Dr. Ortaylı, Alevilik kültürüne ve insanlarına yakınlığı ile tanınan Melikoff'un, özellikle Aleviler için kutsal bir ay olan Muharrem ayında hayata veda etmesinin manidar olduğunu ifade etti.

Melikoff'un Alevilik üzerine gerçekleştirdiği çalışmaların son derece önemli olduğuna işaret eden Ortaylı, "İrene, Alevilerle de insani olarak çok yakındı. Muharrem ayının 11. gününde öldü. Bu çok anlamlı" diye konuştu.

Prof. Dr. İrene Melikoff dün gece Fransa'nın Strasbourg kentinde tedavi görmekte olduğu hastanede hayata gözlerini yumdu. Araştırmacı yazarın cenazesinin, Fransa'da düzenlenecek törenle kaldırılması bekleniyor. Irene Melikoff için Türkiye'de de anma törenleri düzenlenecek.

(ANKA) - 10 Ocak 2009

'ÜNLÜ ARAŞTIRMACI İRENE MELİKOV, STRASBOURG'DA ÖLDÜ'

Alevilik ve Bektaşilik konusundaki araştırmalarıyla tanınan Türkolog İrene Melikov, Fransa'nın Strasbourg kentinde tedavi gördüğü Haut Pierre Hastanesi'nde öldü.

1917 yılında Azerbaycan'ın Bakü kentinde doğan ve yaşamının önemli bir bölümünü Fransa'nın Strasbourg kentinde geçiren İrene Melikov, yarın düzenlenecek törenle Paris'de defnedilecek.

Bektaşi kültürüne ilişkin araştırmalarıyla da tanınan İrene Melikov'a, geçen yıllarda Hacı Bektaş şenliklerinde uluslararası ödül verilmişti.

İrene Melikov, bir süre önce Alevi inancından bir babanın, zorunlu din ve ahlak derslerine itirazına ilişkin Türkiye aleyhine açtığı davada, iddia makamının savunmasında danışman olarak yer almıştı.

(Anadolu Ajansı) - 10 Ocak 2009

Ünlü Türkolog İrene Melikoff’u kaybettik

Türkoloji dünyasının tanınmış isimlerinden biri olan, Alevilik ve Bektaşilik üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. İrene Melikoff önceki gün Fransa’da Strasbourg Hauteppierre Hastanesi’nde vefat etti

Beyin kanaması geçiren 91 yaşındaki Melikoff, bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Sorbonne Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı, Şark Dilleri ve Türkoloji eğitimi alan, Prof. Adnan Adıvar’ın öğrencisi olan Melikoff, tasavvuf, Alevilik ve Türkoloji üzerine çalışmalarıyla tanınıyordu.

MİLLİYET - 10 Ocak 2009

Türkolog Melikov hayata veda etti

Alevilik ve Bektaşilik konusundaki araştırmalarıyla tanınan Türkolog İrene Melikov, Fransa'nın Strasbourg kentinde öldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Melikov'un vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayınladı. Gül, Melikov'un araştırmalarıyla kültürümüzün gelişmesine önemli hizmetler verdiğini söyledi. 1917 yılında Azerbaycan'da doğan ve yaşamının önemli bir bölümünü Fransa'da geçiren İrene Melikov, bugün düzenlenecek törenle Paris'de toprağa verilecek. İrene Melikov'a,geçen yıllarda Hacı Bektaş şenliklerinde uluslararası ödül verilmişti. Melikov, bir süre önce Alevi inancından bir babanın, zorunlu din veahlak derslerine itirazına ilişkin Türkiye aleyhine açtığı davada, iddia makamının savunmasında danışman olarak yer almıştı.

YENİŞAFAK - 10 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.