Mersin Halkevi'ne "AKP'ye muhalefet YASSAK" davası

Mersin Halkevi'ne "AKP'ye muhalefet YASSAK" davası

Mersin Halkevi'ne "AKP'ye muhalefet YASSAK" davası   Mersin Halkevi Şube Başkanı Şamil Işıkcevahir hakkında, 2003 yılı ila...

A+A-

Mersin Halkevi'ne "AKP'ye muhalefet YASSAK" davasıMersin Halkevi'ne "AKP'ye muhalefet YASSAK" davası  

Mersin Halkevi Şube Başkanı Şamil Işıkcevahir hakkında, 2003 yılı ila 2006 yılı sürecindeki 3 yıllık dernek faaliyetlerinin toplamından bir ceza davası açıldı. Hazırlanan dava dosyasında çok sayıda AKP karşıtı eylemin suçlama kapsamında yer aldığı görülüyor.

Halkevleri Basın Bürosunun geçtiği habere göre Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 4 Nisan 2008/Cuma günü saat 10.00 da görülecek. Mersin Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nün 09.05.2006 tarihli fezlekesine dayanılarak açılan davada, Halkevleri Derneği Mersin Şubesi’nin AKP iktidarına ve uyguladığı neo-liberal politikalara karşı eylem ve etkinlikleri, ağırlıklı olarak suçlamaya konu yapılmış görülüyor.

Dava dosyasında

- Mersin Limanı’nın özelleştirilmesine karşı yapılan eylem ve etkinlikler
- ABD’nin Irak işgali nedeniyle gerçekleştirilen savaş karşıtı eylemler
- Parasız eğitim ve sağlık talebi ile gerçekleştirilen eylemler
- AKP Hükümetinin neo liberal politikalar kapsamında hayata geçirdiği yıkım ve piyasalaştırma yanlısı uygulamalara karşı yapılan eylem ve etkinlikler
- Bir çiftçiye “ananı da al git” sözünün ardından Başbakana yönelik gerçekleştirilen yumurta atma eylemi yer alıyor.

Savcılık iddianamesinde Şube Başkanı Şamil Işıkcevahir’in Dernekler Yasası’nın 30/o maddesi uyarınca adli para cezası ile cezalandırılması, ayrıca Türk Ceza Yasası’nın 53/1-2 maddesi uyarınca da dernek başkanlığından yasaklanması talep ediliyor.

Konuyla ilgili sözlü bir açıklama yapan Halkevleri Genel Sekreteri Av. Ender Büyükçulha; açılan davanın hukuk açısından ciddi tuhaflıklar ve aykırılıklar taşıdığını dile getirerek;
“Mersin Limanı’nın özelleştirilmesine karşı yapılan eylem ve etkinlikler, ABD’nin Ortadoğu’daki işgaline yönelik tepkileri içeren ve ülkemizin bağımsızlığını savunan eylem ve etkinlikler, halkın eğitim ve sağlık hakkının gaspına, bu kamusal hizmetlerin piyasalaştırılmasına karşı Halkevleri’nin geleneksel olarak gerçekleştirdiği eylem ve etkinlikler gibi; son derece haklı, meşru, hukuki ve demokratik çabalar, hepsi bir metinde toplanmış ve sanki bunlar birer suçmuş ve şube başkanımız da bütün bunların tek sorumlusuymuş gibi, hakkında bu ceza davası açılmış. Öte yandan Mersin’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yumurta atılması olayı dahi, şube başkanımıza ve derneğimize yöneltilen bir suç olarak dava dosyasında yer bulmuş. Davada ağırlıklı olarak AKP iktidarına ve uygulamalarına karşı tepkiler suçlamaya dayanak kılındığı için, ‘Acaba bu davaya dayanak oluşturan il dernekler müdürlüğünün fezlekesini, AKP Mersin İl Başkanlığı mı hazırladı ?’ sorusunu sormadan edemiyorum.”
ifadelerinde bulundu.

Genel Sekreter Büyükçulha, AKP’ye açılan kapatma davası sonrası, bizzat AKP yetkililerinin demokrasi ve özgürlüklere dair son günlerde sıklıkla kullandığı söylemlere de değinerek, “Sizin demokrasiniz, sizin hak ve özgürlükleriniz; sizi eleştirenleri, size muhalefet edenleri ve görülen o ki, Mersin İli’ni kapsamıyor. Ülkemizde gerçek anlamda demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin standartlarını belirlemek isteyenler; öncelikle Mersin şube başkanımız hakkında açılan dava dosyasına bakmalıdır. Türkiye’nin gerçeği ve AKP iktidarının anti-demokratik, baskıcı yönetim anlayışı, bu dosyada bütün çıplaklığıyla yer almaktadır” dedi.

Öte yandan Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu, ülke genelindeki bütün Halkevi yönetici ve üyelerini, yargılanan Mersin Şube Başkanı Şamil Işıkcevahir ile dayanışma içinde olmaya; dayanışma mesajlarını telefon, faks veya e-posta yolu ile, duruşmanın yapılacağı Cuma gününe kadar Mersin şube başkanına iletmeye çağırdı.

Dayanışma mesajları için;
Mersin Halkevi Tel-Faks: 0 (324) 238 23 41

www.sendika.org
03 Nisan 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.