Meslek Örgütleri : Arka bahçe olmayız

Meslek Örgütleri : Arka bahçe olmayız

Meslek Örgütleri : Arka bahçe olmayız 7 meslek örgütünden, AKP'nin kendilerini işlevsizleştirme girişimine tepki İstanbul...

A+A-

Meslek Örgütleri : Arka bahçe olmayız Meslek Örgütleri : Arka bahçe olmayız

7 meslek örgütünden, AKP'nin kendilerini işlevsizleştirme girişimine tepki

İstanbul Haber Servisi - Türkiye'nin önde gelen 7 meslek örgütü, "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı" nın seçimle ilgili maddelerinin geri çekilmesini istedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Eczacılar Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin yaptığı açıklamada, AKP'nin söz konusu tasarı ile TÜRMOB'da seçme ve seçilme hakkına engel koymak istediği belirtilerek "Meslek örgütleri hiçbir siyasi gücün arka bahçesi olmamıştır, olmayacaktır" denildi. Açıklamada, "AKP hükümetinin, meslek örgütlerini işlevsiz kılacak düzenleme yapmasını, demokrasinin temel dayanağı olan çoksesliliğin yok edilmesi girişimiyle eşanlamlı olarak değerlendiriyoruz" denildi.

'Seçme ve seçilme hakkı engelleniyor'

Açıklamada, TÜRMOB üyelerinin iradesinin hiçe sayıldığı ayrıca seçme ve seçilme hakkına engel konulduğu belirtilerek AKP 'ye şu sorular yöneltildi:

* Siyasi erke bağımlı bir meslek örgütü, iktidarınız sırasında ve bu iktidar döneminden sonra ülke çıkarları ile kamu yararını gözetebilecek midir? Özerkliğini koruyamamış meslek örgütlerinde dönemin iktidarlarına tabi yönetimlerin kayırmacılık girişimlerine nasıl engel olacaksınız?

* Meslek örgütlerinin en temel işlevi olan üyelerinin sorunlarına çözüm üretme, sorumlu oldukları mesleki alanların bilimsel derinliğe, tarafsız sorgulamaya yönelik çalışmaları hangi kanallar ile gerçekleşecek?

* Muhasebe/denetim mesleğinin çalışma altyapısını düzenleyen yasayı seçimlere kısa bir süre kala değiştirme hazırlığınız var. Yeni TTK Yasası, Basel II, Sosyal Güvenlik Yasası gibi uygulama alanları net olmayan onlarca sorun dururken sadece yönetime sokmak istediğiniz kesimler için yasa çıkarıyorsunuz. Eğer sorunları çözmek niyetiniz samimiyse sorunlara taraflarıyla çözüm aramak gerekmez mi?

* Tasarıda öngördüğünüz odalardaki seçim sistemine göre şu anda Meclis'te bulunan diğer partilerle yürütme organını, yani bakanlıkları paylaşmanız gerekir. CHP, MHP, DTP ve DSP'ye hangi bakanlıkları vereceksiniz?

'Siz seçimlere katılacak mısınız'

* İki dönem üst üste aynı kadroların yönetimde bulunması demokrasinin ruhuna aykırı ise önümüzdeki ilk genel seçimlere AKP'nin katılmaması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Önümüzdeki genel seçimlerde nasıl bir tutum içinde olacaksınız?
 
Cumhuriyet - 17 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.