Metin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülen'in

Metin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülen'in

Metin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülen’in2 Temmuz 1993’te  Sivas Kıyımı sırasında Madımak'ta yaralanan,  9...

A+A-

Metin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülen’inMetin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülen’in

2 Temmuz 1993’te  Sivas Kıyımı sırasında Madımak'ta yaralanan,  9 Temmuz 1993’te kaybettiğimiz Metin Altıok'un anısını yaşatmak üzere, Kırmızı yayınları ve Altıok ailesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Metin Altıok Ödülü’nü  “Üzgün Kediler Gazeli” adlı şiir kitabıyla Haydar Ergülen kazandı.

1 Ocak - 31 Aralık 2007 tarihleri arasında yayımlanmış şiir kitapları ve ilk baskısı yapılan toplu şiir kitaplarının katılabildiğı yarışmanın Talât Sait Halman, Gülten Akın, Doğan Hızlan, Ülkü Tamer, Eray Canberk, Füsun Akatlı ve Enver Ercan’dan oluşan Seçici Kurulu, yarışmaya katılan 25 şair arasından Haydar Ergülen’in “Üzgün Kediler Gazeli” adlı yapıtını oy birliği ile ödüle değer buldu.

Haydar Ergülen'e ödülü 25 Mayıs’ta düzenlenecek törenle verilecek. Bilindiği gibi ödül, Metin Altıok ödülü plaketi ve 5 bin YTL'dan oluşuyor. 

BU yıl ilk kez verilen "Metin Altıok Şiir Ödülü"nü Üzgün Kediler Gazeli adlı şiir kitabıyla Haydar Ergülen kazandı.

Seçici Kurul, Ergülen’i oy birliği ile ödüle değer buldu. Ödülün verilişinde; şairin duygusal olmakla duyarlı olmak arasında kurduğu denge, izlenimci olduğu kadar anlatımcı olma kaygısı, içtenlikli hoşgörüsünü yerinde kullanma, geniş bir nesne coğrafyası ilgisi gibi şiirinin ana özelliklerini hiç yitirmeden sürdürmesi, çağrışımları tutarlı imge anlayışı, sözlüğündeki kelime zenginliği gözönüne alındı.

HAYDAR ERGÜLENHaydar ERGÜLEN Kimdir? (1956- )
 
14 Ekim 1956'da Eskişehir’de doğdu. İlk ile ortaokulu Eskişehir'de okudu. Ankara Aydınlıkevler Lisesi'ni ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümü'nde asistanlık yaptı. Daha sonra İstanbul'da  bir ajansta reklam yazarı olarak çalışmaya başladı. Anadolu Üniversitesi'nde yayımcılık, reklamcılık ve Türk Şiiri dersleri verdi. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Halen reklamcılık yapıyor.    
 
İlk şiiri Eskişehir'de Deneme dergisinde "Umur Elkan", ilk yazısı da aynı yıl Yeni Ortam gazetesinde "Mehmet Can" adıyla yayımlandı. Gösteri dergisinin düzenlediği yarışma ile adını duyuran Ergülen'in Şiirleri; Adam Sanat, Felsefe Dergisi, Gösteri, No, Öküz, Sombahar, Somut, Türk Dili, Varlık, Yaşasın Edebiyat, Yazko Edebiyat, Yusufçuk vb. gibi dergilerde yayımlandı. Arkadaşları ile birlikte Üç Çiçek Dergisi'ni çıkardı, Şiir Atı'nı yayıma hazırladı.  Klasik ve çağdaş şiirimizin birikimlerini bilinçle, ustaca özümsemiş, kuşağının önde gelen şairlerinden biri. Şiirleri kadar denemeleri ve şiir değerlendirmeleri ile ilgi uyandırıyor. Sesi algılarını yer yer yaşam felsefesine dönüştürerek lirizmi bu felsefeye bağlı bir dünyada araması ve işlediği temaları belirleyen tamlamalarıyla dikkati çekti.  Rasyonalite ile ironi arasında salınan duygu durum debisi yüksek şiirler yazıyor.

Yapıtları :
 
Karşılığını Bulamamış Çocuklar (1982)
Sokak Prensesi (1990)
Sırat Şiirleri (1991)
Eskiden Terzi (1995)
Kabareden Emekli Bir Kızkardeş ("Lina Salamandre" adıyla, 1996)
Kırk Şiir ve Bir (1997)
Karton Valiz (1999)
Ölüm Bir Skandal (1999)
Hafıza ("Hafız" adı altında, 1999)
Toplu Şiirleri: Nar (1.cilt, 2000)
Toplu Şiirleri: Hafız ve Semender (2. cilt, 2002)
Keder Gibi Ödünç (2005)
Üzgün Kediler Gazeli (2007)

Deneme :
Haziran, Tekrar (2000)
Üvey Sokak (2005)
 
Ödülleri :
 
1981 Gösteri Dergisi Şiir Yarışması İkincilik
1996 Behçet Necatigil Şiir Ödülü
1996 Halil Kocagöz Şiir Ödülü
1998 Orhon Murat Arıburnu  Şiir Ödülü - Cahit Külebi Jüri Özel Ödülü -
1998 Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü
2005 Dionisos Şiir Ödülü
2005 Cemal Süreya Şiir Ödülü / "Keder Gibi Ödünç" ile
2008 Metin Altıok Şiir Ödülü / "Üzgün Kediler Gazeli" ile

METİN ALTIOKMetin ALTIOK KİMDİR? (1941-1993)
 
14 Mart 1941’de İzmir, Bergama’da doğdu. Çocukluğu ve ilk gençliği Karşıyaka’da geçti. Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde çalıştı. Öğretmenliğe geçiş yaptı ve Bingöl Lisesi felsefe öğretmenliğine atandı. Mesleğine Karaman İmam Hatip Lisesi'nde sürdürdü ve 1990 yılı başında emekliye ayrılarak Ankara’ya yerleşti. Pir Sultan Abdal Kültür Şenliği için gittiği Sıvas’ta, 2 Temmuz 1993 günü Şeirat yanlısı İslamcıların Madımak Oteli’nin yakmaları sırasında ağır yaralandı.  9 Temmuz 1993'te Ankara'da öldü.
 
Şiire lise yıllarında başlayan Altıok şiirle resimi birlikte yürüttü. Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde ilk resim sergisini açtı (Çetin Sipahi ile birlikte). Daha sonraki yıllarda yine Fransız Kültür Merkezi’nde, Ankara Sinematek Derneği’nde (Orhan Taylan’la birlikte), Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde resimlerini sergiledi. Kuşağın en romantik, duygucu şairlerindendir. Yalnızlık, gezginlik, yerleşiklik, yabancılık şiirlerinin ana temasını oluşturur. Kendine özgü bir sesi, romantik, acılı ve yalın bir söyleyişi vardır.

Yapıtları:
 
Gezgin (1976)
Yerleşik Yabancı (1978)
Kendinin Avcısı (1979, Ahmet Telli ile 1980 Ö. F. Toprak şiir ödülü)
Küçük Tragedyalar (1981)
İpek ve Klabtan (1987)
Gerçeğin Öte Yakası (1990)
Dörtlükler ve Desenler (1990)
Süveyda (1991)
Alaturka Şiirler (1992)
Şiirin İlk Atlası (1992)
Hesap İşi Şiirler (1993)
Bir Acıya Kiracı (1998-Bütün Şiirleri)

Ödülleri:
 
1980 - Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü / "Kendinin Avcısı" ile
1990 - Cemal Süreya şiir ödülü / "Gerçeğin Öte Yakası" ile

ALEVİ HABER AJANSI - 23 Mart 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.