MHP alevi örgütlerinden adım bekliyor

MHP alevi örgütlerinden adım bekliyor

MHP alevi örgütlerinden adım bekliyor  ANKARA (ANKA) -MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün partisinin Meclis grup toplantısında...

A+A-

MHP alevi örgütlerinden adım bekliyorMHP alevi örgütlerinden adım bekliyor
 
ANKARA (ANKA) -MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün partisinin Meclis grup toplantısında Alevilerin sorunlarının çözümü yönünde katkı vermeye hazır olduklarına ilişkin sözleri kamuoyunda geniş yankı uyandırırken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Maksimum uzlaşmayı arıyoruz. Sorun nedir, çözüm nedir? Önce diyalog ortamı sağlanmalı. Derneklerin de yaklaşımını bekliyoruz" dedi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu da "Bizim geçmişte de alevi belediye başkanlarımız vardı, elbette yine olacak" diye konuştu.

MHP, kamuoyunda “Alevi açılımı” olarak algılanan Alevilerin sorunlarının çözümüne katkı vermeye hazır oldukları mesajının ardından Alevi örgütlerinden adım bekliyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine MHP olarak Alevilerin sorunlarının çözümü yönünde bir irade ortaya koyduklarını ve samimi bir duruş sergilediklerini söyledi.

Vural, “Türban konusunda da birileri sürekli istismar etti, biz duruşumuzu ortaya koyduk ve kimin ne düşündüğü, ne beklediği ortaya çıktı" dedi. Alevilerin sorunlarının “İftar yemeği” gibi siyasi programlarla çözülemeyeceğine işaret eden Vural “Konuyu siyasallaştırmadan, Genel Başkanımız yapılması gerekeni anlattı. Türkiye'de değerler üzerinden siyaset yapılmasına son verilmesi gerekiyor. Türkiye bir kutuplaşmaya gitmemeli. Şimdi bir anlaşılma-anlama süreci başlamasını istiyoruz. Bu konuda tüm siyasilere de görev düşüyor. MHP fikrini ortaya koydu.Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Ancak sorun gerçekten çözülmek isteniyorsa cami-cemevi tartışmasına indirilmemeli." diye konuştu. Alevilerin zorunlu din dersi, cemevi gibi taleplerinin çözümü hedeflenerek konuşulabileceğini ifade eden Vural, "Maksimum uzlaşmayı arıyoruz. Sorun nedir, çözüm nedir? Önce diyalog ortamı sağlanmalı. Derneklerin de yaklaşımını bekliyoruz" diye konuştu.

-"GEÇMİŞTE DE BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ VARDI ELBETTE YİNE OLACAK"-

MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu ise yerel seçimlerde Alevi inancına sahip isimler arasından belediye başkan adayı gösterilip gösterilmeyeceği sorusuna “Bizim geçmişte de alevi belediye başkanlarımız vardı, elbette yine olacak" karşılığını verdi. Adayları değerlendirirken alevi-sünni gibi bir kriterleri olmadığını belirten Çobanoğlu, "Sonuç alacağımız arkadaşlarımızla yolumuza devam ederiz. Mezhep gibi bir değerlendirmemiz, kotamız olmaz. Böyle bir ayrım aklımızda olmadığı için adaylarımıza da sormaya gerek duymuyoruz" diye konuştu.

-BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin dün yapılan Meclis Grup toplantısında Alevilik eksenindeki tartışmaları değerlendirerek şunları söylemişti:

“Karşılıklı endişe, korku ve önyargılar aşılmalı ve Türk milletinin tarihten bugüne ulaşan zenginliklerinden biri olan bu değerler sistemi, bunlarından arındırılarak doğru bilgilere dayalı bir zeminde ele alınmalıdır. Alevilik tıpkı diğer inanç alanlarında olduğu gibi siyasi istismar ve rant aracı olmaktan çıkarılmalı. Bu konuyu inancın dışında başka mecralara çekme, ideolojik muhteva ve nitelik kazandırma ve politik bir akım haline getirerek siyasallaştırma çabalarına itibar edilmemelidir. Bir inancın ifadesi olan bu anlayış, karşıtlık ilişkisi ve zıt kutupların çatışması denklemine hapsedilmemeli, suni-alevi, cami-cemevi karşıtlığı olarak görülmemeli ve bu noktaya indirgenmemeli. Toplumsal hassasiyet taşıyan konularda küçümseyici ve dışlayıcı ifade ve tavırlardan kaçılmalı. Hem Alevi kardeşlerimiz ve kurumları arasında hem de toplumsal düzeyde görüş ve anlayış birliği bulunmayan temel konularda, iyi niyetli ve objektif çözümü amaçlayan asgari müşterek zemini oluşturulmalı ve bu konuda akademik çalışmalar yol gösterici olmalıdır.”

Bahçeli, Alevilerin sorunlarının çözümü için ‘karşılıklı anlama ve anlaşılma' süreci başlatılmasına katkıda bulunmaya hazır olduklarını da bildirmişti.

MYNETHABER - 19 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.