Milli Görüş paralarına el kondu

Milli Görüş paralarına el kondu

Amsterdam'da BV şirketinin mal varlıklarına el koydu. Amsterdam Doğu Bölgesi Konut Kooperatifi, Milli Görüş’e ait Manderen BV şirketinin...

A+A-

Amsterdam'da BV şirketinin mal varlıklarına el koydu.

Amsterdam Doğu Bölgesi Konut Kooperatifi, Milli Görüş’e ait Manderen BV şirketinin mal varlıklarına el koydu. Milli Görüş şirketinin mal varlıklarına, De Baarsjes semtinde yapımı durdurulan cami anlaşmalarının halen geçerli olmasından dolayı el koyduğu bildirildi

Hollanda’daki Milli Görüş Teşkilatına bağlı Manderen BV şirketinin mal varlıklarına el konuldu. Amsterdam Doğu Konut Kooperatifi, Manderen BV şirketinin mal varlıklarına, yapımı durdurulan camiye ilişkin yapılan anlaşmaların geçerli olması nedeniyle el konulduğunu bildirdi. Konut Kooperatif sözcüsü, ‘’bizim anlaşmalardan doğan malzeme teslim etme sorumluluğumuz var. Bu devam ettiği müddetçe Manderen BV şirketinin de ödeme sorumluluğu vardır’’ dedi.

Amsterdam Doğu Bölgesi Konut Kooperatifi ile Milli Görüşe bağlı Manderen BV arasında, De Baarsjes semtinde, 800 kişi kapasiteli ibadet yerinin yanı sıra 111 konut, 760 metrekare iş alanı, 1040 metrekare sosyal alan ve 238 araçlık otoparkın yapımını içeren 18 milyon euroluk antlaşmalar var. Cami yapımının durdurulmasına karşın taraflar arasındaki anlaşmalar iptal edilmediği için geçerliliğini koruyor.

Hollanda Milli Görüş teşkilatındaki ‘yeşil sermaye’ olarak bilinen hisse senetleri yolsuzluğu geçtiğimiz yıl teşkilata yaşanan yönetim değişikliğinde açığa çıktı. Yeni yönetim Manderen BV şirketinin eski başkanı Üzeyir Kabaktepe ile diğer eski yönetim üyeleri hakkında 1,5 milyon euro tutarında parayı zimmetlerine geçirmesinden ötürü suç duyurusunda bulunurken, eski yönetim de teşkilat hakkında yolsuzluktan suç duyurusunda bulunarak, Amsterdam Belediyesinden cami yapımı için verilen iznin iptalini istemişti.

Olayları araştıran Hollanda Netwerk televizyonu, Uzeyir Kabaktepe, yönetim kurulu üyeleri Hasan Aktaş, Hareddin Dağaslan ve Oruç Ulucay tarafından imzalanan senetleri yayınlayarak, yüzlerce Türkiyeli göçmenin yeşil sermaye tarafından sahte vaatlerle nasıl kandırıldığını ortaya koymuştu.

Ardından yaşanan soruşturmalar nedeniyle, olayların merkezinde bulunan camii yapımı konut belgesi dondurulurken, eski Mandaren BV şirketi başkanı Uzeyir Kabaktepe 23 ağustos günü yolsuzluk ve kara para aklama suçundan gözaltına alındı. Halan gözaltında bulunan Kabaktepe’nin ne tür ifadeler verdiği bilinmezken, soruşturmanın Hollanda Milli Görüş teşkilatının tümünü kapsayacak şekilde genişletileceği tahmin ediliyor.

1990’lı yıllarda başını Milli Görüş teşkilatının çektiği Avrupa’nın birçok ülkesinde cami, dernek ve kahvelerde, ‘yeşil sermaye’ olarak adlandırılan Türkiye merkezli senet pazarı oluştu. Sayıları yüz binlerle ifade edilen vatandaş, cami hocalarının dini duygularını suiistimal etmesiyle önlerine konulan senetlere yüklü paralar yatırdı. Ancak aradan geçen yıllarda söz konusu paralar hortumlandı. Almanya’da Kombassan ve Yimpaş holdinglerine karşı açılan davada Yimpaş holding başkanı Dursun Uyar dolandırıcılık ve döviz kaçakçılığından suçlu bulunmuştu.

Türk Meclisi’nin, Almanya ve İsviçre üzeri yaptığı bir araştırmada, Avrupa’da 400 bine yakın Türkiyelinin mağdur olduğu ve 5 milyar euro parasının sahte şirketler aracılığı ile kayıp ettirildiği ortaya çıkarmıştı.

3 Ekim 2007
gercekgundem.com

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.