MİT'in Ergenekon'u teşhis süreci

MİT'in Ergenekon'u teşhis süreci

MİT'in Ergenekon'u teşhis süreciMİT’e Veli Küçük, Sedat Peker, Tuncay Güney ve Doğu Perinçek’le (soldan...

A+A-

MİT'in Ergenekon'u teşhis süreciMİT'in Ergenekon'u teşhis süreci

MİT’e Veli Küçük, Sedat Peker, Tuncay Güney ve Doğu Perinçek’le (soldan sağa) ilgili bilgilerin yer aldığı dokümanlar gönderilmiş.

MİT eline geçen belgeler ile farklı kanallardan elde edilen bilgilerin birbirini teyit eder nitelikte olduğunu görünce, Başbakanlığa ve Genelkurmay Başkanlığı’na defalarca yazı göndermiş

İSTANBUL - “İddia niteliğinde olan ve ‘Ergenekon’ adı kullanılarak yürütülen bu çalışmaların: Devleti/rejimi hedef alan bir grubun kendi çıkarları çerçevesinde organize olma çabalarını içerdiği izlenimi edinilmesi, bu bilgilerin Müsteşarlığımıza farklı kanallardan gelmesi ve birbirlerini büyük ölçüde teyit eder olması nedeniyle...”

Bu cümleler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na MİT Müsteşarı Emre Taner imzasıyla gönderilen 9 Mayıs 2008 tarihli gizli yazıdan alındı. Bu belge, “çeşitli kaynaklardan intikal eden birçok haber ve duyumu istihbarata dönüşmediği için” ilgili kurumlara iletmeyen MİT’in, 2001 - 2007 arasında Ergenekon ile ilgili birbirini teyit eden dört gelişmeyi ciddiye aldığını ve bu doğrultuda ilgili kurumlarla yazıştığını gösteriyor. Savcılığa gönderdiği yazıda MİT, ‘çıkar örgütü’ diye nitelendirdiği ‘Ergenekon’la ilgili süreci, ilk kez haberdar olduğu 2001 yılından itibaren özetledi. Gizli ibareli yazıya göre MİT’i Ergenekon’un varlığı konusunda ikna eden dört gelişme şöyle oldu:

AYDINLIK, AKSİYON, FEHMİ KORU: MİT’in ‘Ergenekon’a ilişkin ilk kaydı 2001 yılındaydı. Aydınlık dergisinin 1 Nisan 2001’de yayımlanan nüshası, ilk veri sayılıyordu. Sonra bunu Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru’nun 30 Nisan’daki ‘Hayaller Gerçek Galiba’ ve 1 Mayıs’taki ‘Deli Saçması Sanmayın’ başlıklı iki yazısı izledi. Son olarak Aksiyon dergisi de 12 Mayıs 2001’de Ergenekon’u kapak yaptı.

POSTADAN ÇIKAN MEKTUP VE ALTI CD: 3 Temmuz 2002’de MİT’e iki sayfalık bir mektup postayla ulaştı. Mektubun ekinde altı CD de vardı. Yazan kişi, polis olduğunu ifade ediyor kimliğini açıklamıyordu. Mektup ve CD’lerde, ‘Ergenekon/Lobi’ hakkında şu bilgiler veriliyordu: “Ülke geleceğine şekil vermek amacıyla TSK bünyesinde faaliyet gösterdiği, askeri kimliğini kullanarak etrafında menfaat odakları oluşturduğu, Alevilerle temaslarının yanı sıra Veli Küçük, Sedat Peker ve ve Dz.KK.lığıyla (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) ciddi diyaloglarının olduğu, jandarmanın organize ettiği internetteki sitenin S.PEKER (Sedat) tarafından sahiplenildiği... Anayasal düzeni yıkmak gibi faaliyetlerinin yanı sıra Türki cumhuriyetlerde de faaliyetleri bulunan Tuncay Güney’in, gözaltına alındığı sırada elde edilen bilgisayar yedeklerini aldığı, içerisinde ‘Ergenekon’dan bahsedildiği ancak kimsenin bu meseleyle uğraşmadığı...”

CD’lerde yapılan incelemede; bir bölümü kitap, dergi ve makalelerden, bir bölümü Güney’in çıkardığı Strateji dergisinden ve Aydınlık dergisi ile Doğu Perinçek’ten alınmış yazı ve haberler, bir bölümü de kimi kurum ve kuruluşlara ait dökümanlardan oluşuyordu.

MİT, Tuncay Güney’e yönelik soruşturma yürüttüğü ve bu belgeler elinde bulunduğu halde kendisini haberdar etmeyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne kızgındı. Çünkü bu yüzden sınırlı ölçüde bilgilendiğini düşünüyordu.

‘Birbirini teyit eden bilgiler’

MİT, “Devleti / rejimi hedef alan bir grubun kendi çıkarları çerçevesinde organize olma çabalarını içerdiği izlenimi edinilmesi, bu bilgilerin müsteşarlığımıza farklı kanallardan gelmesi ve birbirlerini büyük ölçüdü teyit eder olması nedeniyle” harekete geçti. 3 Temmuz’da gelen mektup ve CD’lerdeki bilgiler bir kitapçığa dönüştürülerek 10 Temmuz 2003’te Genelkurmay’a gönderildi. Bundan dört ay sonra da, 19 Kasım 2003’te başbakanlığa iletildi. MİT, ilk adımını atmış, devleti haberdar etmişti. İkinci adım üç yıl sonra, 19 Ocak 2006 tarihinde atıldı. MİT, önceki çalışmanın özeti niteliğindeki bir bilgi notunu Başbakanlığa, 26 Mayıs 2006’da da Genelkurmay’a gönderdi.

KARARGÂH EVLERİ DOKÜMANI: Bu arada 27 Mart 2007’de, ‘İşçi Partisi/Karargâh Evleri’ adlı dökümana ulaşıldı ve bu belge hemen Genelkurmay’a gönderildi. Bu belge de Ergenekon’un devlet içinde örgütlenme çabalarının kanıtı olarak MİT açısından ciddiye alınacak nitelikte bulunmuştu.

BİR İSİMSİZ MEKTUP DAHA: Bir ay sonra, 17 Nisan 2007’de MİT’e bir mektup gönderildi. TSK’da subay olduğunu belirten bir kişi tarafından gönderilen isimsiz mektuba bir de CD eklenmişti. CD içindeki dömümanların, “Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirilen Tümamiral Özer Karabulut’un bilgisayarından alındığı iddiasında bulunulmuş olup herhangi bir işlem yapılmadan” 24 Mayıs 2007’de Başbakanlığa gönderildi. Bahse konu dokümanlar, ‘Darbe Günlükleri’ydi.

Ayrıca aynı CD’de yer alan ‘Ergenekon-Lobi’ çalışmasıyla ilgili dokümanların 12 Temmuz 2007’de ‘Aloihbar’ adlı internet sitesinde yayımlandığı ortaya çıktı. ‘P.Kur.Yrb XX’ imzalı ‘Lobi başlıklı tasarı’ konulu mektup ekinde, ‘Çok Gizli’ nitelikteki resmi belgelerin yanı sıra Ergenekon ve Lobi, Demokrasi ve Halka Karşı Sivil Kontra Hareket başlığıyla yayımlanmıştı.

Radikal - 3 Ağustos 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.