Müfettişler türban ve perukları göremedi

Müfettişler türban ve perukları göremedi

Müfettişler türban ve perukları göremedi   MEB TÜBİTAK töreninde türbanıyla ödülünü alan Büşra’nın...

A+A-

Müfettişler türban ve perukları göremediMüfettişler türban ve perukları göremedi 
 
MEB TÜBİTAK töreninde türbanıyla ödülünü alan Büşra’nın okullarını akladı

VATAN’ın özel fotoğraflarla manşetine taşıdığı Şefkat Koleji’nin, yönetici ve öğretmenleri “kusursuz” bulundu

TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’nda dereceye giren Elif Büşra Doğan’ın ödül törenine türbanlı katılması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma tamamlandı. VATAN, çok konuşulan ödül töreninden kısa bir süre sonra Büşra’nın okulu Şefkat Koleji’nde öğrencilerin derslere türbanlı ve peruklu girdiğini fotoğraflamıştı.

12 yaşındaki çocuğun tercihi

VATAN’ın Milli Eğitim Bakanlığı Basın Müşaviri Kenan Şahin’den aldığı bilgiye göre, müfettişler Şefkat Koleji ve Gökkuşağı Koleji’nde soruşturma yapıp, yöneticiler, öğretmenler ve öğrencilerle görüştü. Müfettişler ayrıca Büşra’yla da görüşüp derslere türbanlı girip girmediğini, TÜBİTAK törenine kimin etkisinde kalarak türbanlı katıldığını sordu.

Soruşturma, VATAN’ın manşetinde öğrencilerinin çoğunluğunun türbanlı olduğu görülen Özel Şefkat Koleji’nde yönetmeliklere aykırı bir durum olmadığını, 12 yaşındaki Büşra’nın kimseden etkilenmeden törene türbanlı katıldığı kararıyla sonuçlandı. Bakanlık müfettişleri Büşra’nın önceki okulu Gökkuşağı Koleji ile şimdiki okulu Özel Şefkat Koleji’nin yöneticileri ve öğretmenlerinin “kusursuz” olduğuna karar verdi.

O kolej yönetmeliklere uygun

Müfettişler türban ve perukları göremediMüfettişlerin yaptığı soruşturmanın sonucunu, Bakan Hüseyin Çelik CHP’li Ahmet Ersin’in soru önergesine verdiği yanıtta bildirdi. Çelik, “Özel Şefkat Koleji’nde yönetmeliğe aykırı bir durum olmadığını” açıklayarak, şunları aktardı:

“Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce muhhakkik görevlendirildi, muhakkikin yaptığı inceleme sonucu düzenlediği inceleme raporunda iddiaların doğru olmadığının belirlendiği, ... kendileri tarafından da adı geçen okula gidilerek yerinde yapılan tespitte iddiaların doğru olmadığının görüldüğü anlaşılmaktadır. Diğer taraftan Şefkat Vakfı da diğer vakıflar gibi Vakıflar Kanunu hükümlerine tabii olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce denetlenmektedir. ... Teftiş Kurulu Başkanlıklarınca adı geçen Vakfın en son 2001-2005 yılları işlemleri denetlenmiş olup, önemli bir hususa rastlanılmamıştır.”

Ödül töreninde bir kusur yok

Milli Eğitim Bakanı Çelik TÜBİTAK’ın ödül töreninde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın türbanlı öğrenciye ödül vermesi hakkında “Öğrencilerin kılık kıyafetlerine ilişkin yönetmeliğin okul içindeki düzenlemeye yönelik olduğu, adı geçen öğrencinin diğer öğrencilerden ayrı olarak sonradan salona geldiği ve adı okununca geldiği, günlük kıyafetiyle gayrı ihtiyari sahneye çıktığı dikkate alındığında bakanlığımız ilgililerinin öğrencinin başı kapalı olarak ödülünü alması hususunda kusurlu olmadıkları” dedi.

İddianamede yer aldı

Büşra’nın türbanla ödül alması Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın iddianamesinde de yer aldı:

Müfettişler türban ve perukları göremedi

“Bir kompozisyon yarışmasında ödül alan lise öğrencisinin, resmi törende türbanı ile yer almak isteyince kürsüden indirilmesine tepki gösterdiği, aynı tarihlerde benzer bir olayın Rize’de meydana geldiği, Emine Elif Azder isimli bir ilköğretim öğrencisinin birincisi olduğu bir kompozisyon yarışmasının resmi ödül törenine başı açık katıldığında, öğrencinin babasının kızının başının zorla açıldığı iddiasında bulunduğu, Başbakan Erdoğan’ın öğrencilerin ailelerine telefon ederek üzüntülerini bildirdiği, bu haksızlıkların bir gün mutlaka biteceğini, başörtüsü ile resmi toplantılara katılmalarına izin vermeyen kamu görevlileri hakkında inceleme talimatı verdiğini belirttiği,

Başbakan’ın kamuoyuna yansıtılan ”aileleri arama“ eyleminden hemen sonra 12 Aralık 2007’de, TUBİTAK tarafından düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanı Çelik’in de katıldığı ödül töreninde, lise 1. sınıf öğrencisi türbanlı Elif Büşra Doğan’a ödülünü Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel’in verdi, Aynı törende bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Fehmi Hüsrev Kutlu’nun, ödül alan türbanlı öğrenci ile birlikte basın fotoğrafçılarına poz verdiği.”

Hilal ÖZTÜRK / HABER MERKEZİ
VATAN - 24 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.