Müfredat Davası

Müfredat Davası

Müfredat DavasıMilli Eğitim Bakanlığı Yayınları arasından çıkan ve lise 2. sınıfta okunan "Edebi Metinler" kitabının 16. sayfasından...

A+A-

Müfredat DavasıMüfredat Davası

Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları arasından çıkan ve lise 2. sınıfta okunan "Edebi Metinler" kitabının 16. sayfasından bir bölüm:

"...trajedi ve komedinin kaynağı bağbozumu tanrısı Dionysos adına yapılan törenlerdir."

Dionysos binlerce yıldır "şarap tanrısı" diye bilinirdi, artık değil!

Çünkü AKP geldi ve müfredat değişti, "şarap" demek bile yasak...

O müfredat ki 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe sokulmuş ve "Pozitivist felsefenin Türk eğitimindeki saltanatı bunun açık delilidir. Bilimin kendisini ahlaki bir referans kaynağı olarak gören bilime dayalı bir hayat kurma amacını empoze eden pozitivist felsefe, Batı'da modası geçmiş olsa da Türkiye'de hâlâ baş tacı edilmektedir" diyen Talim Terbiye Kurulu başkanlarının uygulamasına bırakılmış...

Aynı müfredat nedeniyle açılmış bir dava bile var ve bir yıldır sürüyor.

Dava, iyi bir araştırma ve çözümleme yolu ile "yeni müfredat" ın nesnel bilgiyi, dayanışmayı, iyi insanlık ilkelerini ve ulusalcılığı reddeden "idealist felsefe, piyasacılık, küreselci değer sistemi" üzerinde yükseldiği saptaması üzerine 2006'da ilköğretim öğrencisi Deniz Can Zavrak 'ın velisi Seher Yaşar tarafından açılmıştı. Davanın dosyadaki gerekçesi çok açıktı:

"2005-2006 öğretim yılının birinci döneminde yaklaşık 4 ay okula giden davacının çocuğu; değişen programlarla yeni bir şeyler öğrenemediği gibi dört ay içerisinde aile bütçesine büyük ölçüde yük getiren; anayasa ve Milli Eğitim Temel Yasası'yla verilmiş; genellik ve eşitlik, bireyin ve toplumun gereksinimleri, yöneltme, fırsat ve olanak eşitliği, süreklilik, Atatürk ilke ve devrimleri, demokrasi, laiklik, bilimsellik, planlılık, 'İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, devlet okullarında parasızdır' biçimindeki haklarını elinden alan programların iptalini ve dava sonuna değin yürütmenin durdurulmasını isteme gereği doğmuştur."

Danıştay'daki dava hangi aşamada mı?

Bilirkişi raporu ders kitaplarına yönelik olduğu için davacı, ders kitaplarının her an değiştirilebilecek nesneler sayılması gerektiğini, oysa kendisinin programların iptalini istediğini belirterek bilirkişi raporuna itiraz etti.

Dava sürüyor, çocuklarımız ise AKP programı ile baş başa...

IŞIK KANSU
Cumhuriyet - 31 Aralık 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.