"Müfredatı Talim Terbiye Kurulu Değil Uzmanlar Belirlemeli"

"Müfredatı Talim Terbiye Kurulu Değil Uzmanlar Belirlemeli"

"Müfredatı Talim Terbiye Kurulu Değil Uzmanlar Belirlemeli"Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'a göre bağımsız...

A+A-

"Müfredatı Talim Terbiye Kurulu Değil Uzmanlar Belirlemeli""Müfredatı Talim Terbiye Kurulu Değil Uzmanlar Belirlemeli"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'a göre bağımsız ve tarafsız bir müfredat içinde akademisyenler, bilim insanları, eğitmenler ve sendika üyesi uzmanlardan oluşan komisyonlarca tartışmalar sonucunda belirlenmeli.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç bilimsel ve tarafsız bir ders müfredatı için hazırlık aşamasında sendika üyelerinden görüş alınmasını ya da müfredat hazırlanırken oluşturulan gruplara bu konuda uzman olan sendika üyelerinin çağrılmasını öneriyor.

Haftasonu Ankara’daki Eğtitim-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelen Felsefeciler Derneği üyeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni felsefe, sosyoloji ve psikoloji programlarının taslaklarını inceledi.

Felsefe dersinin hazırlanan taslak aracılığıyla "felsefe dersi olmaktan çıkarıldığını", sosyoloji ve psikoloji derslerinin de bilimsel temellerden önemli ölçüde koparıldığını belirten felsefecilerin yorumları hakkında görüşlerine başvurduğumuz Kılıç, sorunun sadece felsefe kitaplarında değil, neredeyse tüm müfredatta olduğunu söyledi.

"Müfredatı bilim insanları belirlemeli"

Kılıç bianet’e şöyle konuştu:

“Talim Terbiye Kurulu felsefe, sosyoloji ve psikoloji ders kitaplarının hazırlık aşamasında bu konuda bir grup bilim insanını ve uzmanını çağırıyor ve bir toplantı düzenliyorlar. Ancak toplantıda çıkan tartışmaların ardından devamı getirilmiyor ve kurul müfredatı kendi başına hazırlıyor.”

Bu kurullarda dersle ilgisiz üyelerin bulunması nedeniyle tartışmaların yaşandığını ve bu problemlerin doğduğunu belirten Kılıç’a göre akademisyenlerin, bilim insanlarının ve dersle ilgili öğretmenlerin içinde olduğu bilim kurumları oluşturulmalı ve bu kurul derin tartışma ve değerlendirmelerin üzerine kitapların müfredatlarına karar vermeli.

"AKP kendi ideolojisine uygun bireyler yetiştirmek istiyor"

“Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin kendi ideolojik bakışı doğrultusunda yaşamın her alanını şekillendirmeye çalıştığını” söyleyen Kılıç “iktidarın müfredata yönelik müdahalesinin de bunun bir parçası olduğunu" söylüyor.

“Felsefenin neredeyse bir din öğretisine dönüştürülmüş olması, aynı zamanda din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarının içeriği düşünüldüğünde AKP’nin asıl amacının eğitim sürecini kendi bakış açısıyla şekillendirerek buna uygun bireyler yetiştirmek olduğunu düşünüyorum.” (BÇ/EÜ)

Bawer ÇAKIR
BİA Haber Merkezi - İstanbul
22 Eylül 2008, Pazartesi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.