Müftülüğün Aşure Dağıtmasına Protesto

Müftülüğün Aşure Dağıtmasına Protesto

Müftülüğün Aşure Dağıtmasına Protesto   TUNCELİ Müftülüğü'nün, Muharrem oruçları ardından...

A+A-

Müftülüğün Aşure Dağıtmasına ProtestoMüftülüğün Aşure Dağıtmasına Protesto 
 
TUNCELİ Müftülüğü'nün, Muharrem oruçları ardından Cumhuriyet Meydanı yeraltı çarşısı üzerinde halka aşure dağıtması, kalabalık bir grup tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Aşure yemek için meydana gelen Vali Mustafa Taşkesen, istihbarat birimlerinin verdiği protesto yapılacağı bilgisi üzerine alandan ayrıldı. Tunceli Müftülüğü, Muharrem ayı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda halka aşure dağıttı. Aşure dağıtım törenine Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, İl Müftüsü Aslan Türk ile bazı kişiler katıldı. Çok sayıda türbanlı kadının katıldığı aşure dağıtımında, ilk kez Tunceli'de görülen çember sakallı bazı erkeklerin aşure dağıtanların arasında yer alması, Tunceliler tarafından şaşkınlık ile karşılandı.

Müftülüğün aşure dağıttığının duyulması üzerine Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi üyeleri tarafından protesto edildi. Akademi üyelerinin meydana geleceği bilgisi üzerine Vali Mustafa Taşkesen başta olmak üzere Rektör Prof.Dr. Durmuş Boztuğ ve diğer yetkililer araçlarına binerek alandan ayrıldı. Yetkililerin alandan ayrılmasından sonra aşure dağıtan türbanlı ve çember sakallı erkekler kayboldu.

Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Başkanı Aysel Doğan, Alevilik inancında sokakta aşure dağıtım geleneği bulunmadığını yapılan işin Alevi değerlerini sahiplenme ve bu inancı yozlaştırma çalışması olduğunu savundu. Bu çabanın da AK Parti'den kaynaklandığını ileri süren Doğan, şöyle dedi:

'Başını AKP'nin çektiği ve devletin bütün kurumları ve özellikle Gülen Cemaati ve uzantıları, Kürt Kızılbaş Aleviliği'ni tasfiye etmek için bütün siyasi askeri ve sermaye gücünü harcamaktadır. İnsanlarımızın inanç ve kültürel değerlerini siyasal ve ideolojik çıkarları için kullanmaktan çekinmemektedir. Bu aynı zamanda inanç değerlerimizin sistem içleştirilmesi ve eritilerek yozlaştırılması çalışmasıdır. Aşure kültürümüzde sokak ortasında dağıtma yoktur, komşular arasında sosyal bir paylaşım vesilesi olup, dayanışmaya hizmet etmelidir. İnanç değerlerimizi bir yandan inkar ederken aynı zamanda değerlerimizi sahiplenme maskesi ile yozlaştırmaya çalışan ve sistem içerisinde eritmeye çalışan başta Gülen cemaati ve uzantıları olmak üzere tüm kurumları Kürt Kızılbaş Alevi inancına saygılı olmaya çağırıyor, inanç değerlerimizi siyasal ,sosyal ve ekonomik çıkarları için kullanmak istemelerini kınıyoruz. Tüm bu oyun ve hilelere karşı duyarlı olmaya ve binlerce yıllık tarihsel kökeni olan inanç ve kültürel değerlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.'

Açıklama sonunda grupta bulunanlar dağılırken, aşure dağıtılan yerde ise kimse kalmadı. Öte yandan Cumhuriyet meydanında bulunan Ali Ekber Kaya adlı bir kişi, aşure dağıtımının reklam amaçlı olduğunu öne sürd

Ferit DEMİR- TUNCELİ- DHA - turk.net - 26 Aralık 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.