Müftülük tartışılan hutbeyi tekrarladı

Müftülük tartışılan hutbeyi tekrarladı

Müftülük tartışılan hutbeyi tekrarladıİstanbul Müftülüğü, Diyanet'in 2004 yılında yayımladığı 'yılbaşı...

A+A-

Müftülük tartışılan hutbeyi tekrarladıMüftülük tartışılan hutbeyi tekrarladı

İstanbul Müftülüğü, Diyanet'in 2004 yılında yayımladığı 'yılbaşı kutlaması yapmayın' konulu hutbesini, 2007'nin son cumasında da tekrarladı

İstanbul Müftülüğü, 2004'te Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı ve tartışmalara yol açan "yılbaşı kutlamalarına ilişkin" hutbeyi tekrarladı.

Müftülük, son cuma hutbesinde vatandaşa "yılbaşı kutlaması yapmamasına" yönelik uyarıda bulunarak, bu tür kutlamaların "aklı ve sağlığı" tehdit ettiği açıklamasını yaptı.

Müftülüğün internet sitesinde de yayımlanan hutbe için Mütfü Vekili Ömer Kardaş, "O hutbeyi nasıl yazmamızı isterdiniz ki? Tabii ki, içkiye, kumara da hoş bakacak halimiz de yok" dedi.

'Geleneksel temeli yok'

"İnsanların meşruiyet ölçülerinde eğlenmeleri tabii ve insani bir ihtiyaçtır; dinimiz açısından bunda bir sakınca yoktur" denilen cuma hutbesinde, "Ancak bugün, toplumumuzda yılbaşı kutlaması adı altında düzenlenen eğlence ve toplantılar kültürel ve geleneksel bir temele sahip değildir. Bu tür eğlencelerde aklı ve sağlığı tehdit eden içki içmeyi, aile bütçesini sarsan kumarı ve israf boyutundaki harcamaları milli ve dini değerlerimizle bağdaştırmak asla mümkün değildir" denildi.

Bu tür eğlence ve adetlerin, kültürel tahribata da yol açtığı vurgulanan hutbede, "Dini ve milli değerlerimizle çelişen başka kültürlerin örf ve adetlerini körü körüne taklit ve özentiden kaçınalım. Yılbaşı kutlamalarını vesile edinerek Allah ve Resulünün razı olmayacağı tavırlar yerine, geçmiş senelerde yaptıklarımızı gözden geçirerek ve gelecek yeni yılda hayatımıza daha iyi nasıl yön verebileceğimizi düşünelim" önerisi yapıldı.

Milliyet'in 13 Aralık 2004 tarihinde yayımladığı haberde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, camilerde 31 Aralık'ta okutacağını belirttiği hutbede aileleri ve gençleri yılbaşı kutlaması yapmamaya çağıracağı bildirilmişti.

Hutbede, bu tür eğlence ve âdetlerin kültürel tahribata yol açarak vatandaşları milli kimlikten uzaklaştırdığı iddia edilmişti.

Muhalefetten tepki gelmişti

Muhalefetten gelen tepkiler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı bir başka açıklama yaparak, 31 Aralık'ta tüm camilerde okutulacak hutbedeki ifadeleri yumuşatmaya çalışmış, açıklamada "Yılbaşı evrensel nitelikte bir olgudur" denilmesine rağmen, hutbenin değiştirilmesinin "şu anda düşünülmediği" belirtilmişti.

GÜLAY FIRAT İstanbul
MİLLİYET - 30 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.