Muğlalı'ya rahmet, Gezmiş'e yasak

Muğlalı'ya rahmet, Gezmiş'e yasak

Muğlalı'ya rahmet, Gezmiş'e yasakKars'ta bir sokağa Deniz Gezmiş adının verilmesini isteyen Mahmut Alınak'a suçluyu övmekten...

A+A-

Muğlalı'ya rahmet, Gezmiş'e yasakMuğlalı'ya rahmet, Gezmiş'e yasak

Kars'ta bir sokağa Deniz Gezmiş adının verilmesini isteyen Mahmut Alınak'a suçluyu övmekten dava açıldı. 33 köylüyü kurşuna diztirten Orgeneral Mustafa Muğla'nın ismi 'merhumun cezası süresiz değildir' denilerek kışlaya verimişti

İSTANBUL - Milli Savunma Bakanlığı, Van'ın Özalp ilçesinde 1943'te 33 köylüyü kurşuna dizip öldürten Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adının Özalp'teki Tabur Sınır Komutanlığı Kışlası'na verilmesini "Merhumun cezası süresiz değildir" diye savunurken, 1972 yılında iki arkadaşıyla idam edilen Deniz Gezmiş'i anmak hala suç sayılıyor. Gezmiş'in adının Kars'ta bir sokağa verilmesini öneren eski milletvekili Mahmut Alınak'a 'suçu ve suçluyu övmek'ten dava açıldı.

Alınak, geçen kasımda Kars Belediye Başkanlığı'na bir e-posta göndererek, Gezmiş'in adının Süleyman Demirel Parkı olarak bilinen caddeye, Jandarma İstihbarat Timi (JİT) tarafından öldürüldükleri iddia edilen Vedat Aydın ve Musa Anter ile işkencede öldürüldüğü öne sürülen Kemal Akbulut ve Oruç Korkmaz'ın adlarının çeşitli sokak ve parklara verilmesini istedi.

Haber 28 Kasım'daki Serhat Kars gazetesinde yayımlanınca soruşturma başlatıldı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Şubat'ta dava açtı. İddianamede, Alınak'ın önerdiği isimlere ilişkin şu açıklamalar yapıldı:

"Vedat Aydın'ın Kürdistan İşçi Partisi üyesi olmak ve cinayete katılma suçlarından sekiz yıl hapse mahkum edildiği, Deniz Gezmiş'in Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu terör örgütünün yöneticiliğini yaptığı ve idamla cezalandırılıp infaz edildiği, Musa Anter'in milli duyguları yok edip zayıflatmaya yönelik cemiyet kurmak ve idare etmek suçlarından bir sene dört ay ağır hapis cezasıyla cezalandırıldığı..." Alınak'a 'suçu ve suçuluyu övmek'ten dava açıldı. İlk duruşma, 3 Haziran'da.

Tunceli kararını kimse takmıyor

Bu arada, İstanbul Valiliği de, Deniz Gezmiş ve iki arkadaşını anmak için 4 Mayıs'ta Kadıköy İskele Meydanı'nda 'Halkın Denizi Denizleşen Halkla' adlı mitinge aynı gerekçeyle izin vermemişti.

Öte yandan Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi, Gezmişleri andıkları için 'suçu ve suçluyu övmek'ten yargılanan üç gence, geçen 11 Mart'taki duruşmada, 'suçun unsurları oluşmadığından' beraat kararı vermiş, böylece, Gezmişleri anmak suç olmaktan çıkmıştı.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL - 09 Mayıs 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.