Muharrem Ayı garajistanbul da ashura ayı

Muharrem Ayı garajistanbul da ashura ayı

Muharrem Ayı garajistanbul’da ashura ayıHicri takvimin ilk ayı Muharrem Ayı, garajistanbul’da oynanacak “ashura” isimli tiyatro oyunu...

A+A-

Muharrem Ayı garajistanbul’da ashura ayıMuharrem Ayı garajistanbul’da ashura ayı

Hicri takvimin ilk ayı Muharrem Ayı, garajistanbul’da oynanacak “ashura” isimli tiyatro oyunu ile karşılanıyor. 9 Ocak - 24 Ocak 2008 tarihleri arasında her gün oynanacak oyunda izleyicilere garajistanbul’da pişen aşure dağıtılacak.

İSTANBUL - Rumca, İbranice, Süryanice, Türkçe, Ermenice, Arapça, Zazaca, Pontus Dili’nde, Kıptice, Kürtçe, Lazca ve Sefarat Dili’nde söylenen 25 şarkının söylendiği “ashura” oyunu Anadolu topraklarında yaşayan farklı kültürleri vurgulayarak “Anadolu’nun mozaik tanımından öte bir aşure olduğuna” dikkat çekiyor.

Her gün bir cemaat ve topluluğa gösteri

garajistanbul’da sahnelenecek “ashura” her gün farklı bir cemaat ve topluluğun buluşma adresi olacak. Rum, Süryani, Yahudi, Ermeni ve Alevi cemaatlerini temsil eden dernek ve topluluklar seçtikleri günde “ashura” oyununu izleyecekler.

Kültürel çeşitliliğe sanatsal yorum

garajistanbul, oyunun oynandığı süre içinde Türkiye’de kültürel çeşitlilikle ilgili bir gündem yaratmak, anayasa tartışmaları yapılırken kültürel çeşitliliğe dair inancını sanat yoluyla söylemeyi amaçlıyor.

2 perküsyon, 1 klarnet, 1 viyolonsel, 1 tambur, 2 oyuncu, 3 şarkıcı ve 12 dilde söylenen 25 göç şarkısıyla ashura garajistanbul’da.

İbranice “aşûr” sözcüğünden gelen Aşure, Türkçeye ise Arapçadan geçmiştir. Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü’dür ve Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi adettir.

NTV-MSNBC - 07 Ocak 2008 Pazartesi

Muharrem ayı Garaj'ın 'ashura' ayı
 
'Ashura' prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapmıştı.
 
İSTANBUL - Muharrem ayı garajistanbul'da 'Ashura' adlı oyunla karşılanıyor. Zaman içinde ötekileştirilen, zorunlu olarak göç ettirilenler için 12 farklı Anadolu dilinde 25 göç şarkısından oluşan oyun 9-28 Ocak tarihlerine denk gelen Muharrem ayının 1 ve 16'sı arası garajistanbul'da sahneleniyor. Prömiyerini 2004'te İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapan ve Avrupa'nın önemli festivallerinde birçok kez sahnelenen 5. Sokak Tiyatrosu'nun oyunu 16 gün boyunca Türkiye'deki kültürel çeşitliliği hatırlatmak için seyirciyle buluşacak.

Garajistanbul Türkçe, İbranice, Ermenice, Arapça, Zazaca, Pontus dilinde, Rumca, Kıptice, Kürtçe, Lazca, Sefarad dilinde ve Süryanice söylenen 25 şarkının söylendiği oyunun oynandığı her gün bu dillerden birini konuşan topluluğu misafir etmeyi planlıyor. Üstelik 16 gün boyunca oyuna gelen herkes 'Ashura'yı seyretmekle kalmayıp bu şarkılar eşliğinde pişen aşureden de tadacaklar. Övül-Mustafa Avkıran'ın yönettiği oyunda Sema, Engin Yörükoğlu, Selim Sesler gibi isimler oynuyor.

Tel: 0212 244 44 99 (Kültür Sanat)

02.01.2008 - RADİKAL

Garaj'da Ashura oyunu

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı kapsamında Garajistanbul’da "Ashura" adlı oyun sahnelenecek.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, 9-24 Ocak tarihleri arasında her gün sergilenecek oyunda, ayrıca izleyicilere Garajistanbul’da pişen aşure dağıtılacak.

14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde ilk kez oynanan ve 3 yıldır yurt dışında önemli festivallerde sahnelenen oyunda, Anadolu topraklarında yaşayan farklı kültürler çeşitli yönleriyle işleniyor.

Türkçe, Rumca, İbranice, Süryanice, Ermenice, Arapça, Zazaca, Kıptice, Kürtçe, Lazca ile Pontus ve Sefarat dillerinde 25 şarkının söylendiği oyunu, Rum, Süryani, Yahudi, Ermeni ve Alevi cemaatlerini temsil eden dernek ve topluluklar da seçtikleri bir günde izleyebilecek.

7 Ocak 2008 Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.