Muharrem iftarına tepki artıyor

Muharrem iftarına tepki artıyor

Muharrem iftarına tepki artıyor AKP’nin Alevilere yönelik düzenleyeceği iftar yemeğine tepkiler artıyor. Bir çok Alevi derneği ve Alevi...

A+A-

Muharrem iftarına tepki artıyor Muharrem iftarına tepki artıyor

AKP’nin Alevilere yönelik düzenleyeceği iftar yemeğine tepkiler artıyor. Bir çok Alevi derneği ve Alevi dedeleri iftarı protesto ederek katılmayacaklarını açıkladılar.

AKP’nin Alevilere yönelik yarın düzenleyeceği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı iftar yemeğine tepkiler artıyor. Birçok Alevi derneği iftarı protesto ederek katılmayacağını açıklarken, CHP lideri Deniz Baykal da katılmayacağını açıkladı.

Alevi dedeleri, Alevi kuruluşlarının “Hızır Paşa sofrası” adını verdikleri yemeğe katılanları “düşkün” olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, yarın gerçekleştirilecek Muharrem iftarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

İftara katılacak Alevileri “düşkün” ilan edeceklerini belirten Yıldırım, bugün saat 11.00’de Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti. Yıldırım, yemeğe katılacakların Alevi toplumuna en büyük kötülüğü yapacağını söyledi.

Basın toplantısına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, Alevi Araştırmalar Merkezi Onursal Başkanı Fevzi Gümüş’ün yanı sıra çok sayıda Alevi kurum ve kuruluşu ile Alevi dedelerinin katılacağı öğrenildi.

Uras: Alevilerden özür dilensin

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da yemeği iyi niyetli bulmadığını belirterek, “Alevilere yönelik laik ve demokratik açılımlara gereksinim olduğunu” ifade etti.

Yazılı açıklama yapan Uras, “AKP’nin Alevi sorununda duyarlılık göstermek olarak sunulan Muharrem iftarı organizasyonu bir iyi niyet açılımı değildir. Alevi kurumlarını tanımayan, onları muhatap almayan, evrensel laiklik standartlarında bir düzenlemeye gitmeyen, halkın farklı öğelerinin eşit hak ve özgürlüklerle kendini ifade etme haklarını güvenceye almayan bir yaklaşımla daha karşı karşıyayız. Hükümetin kendine güdümlü kurum ve kişiler aracılığıyla gerçekleştirmekte olduğu bu girişim, Türkiye’nin tek tipleştirme ve farklı olanı asimle etme şeklindeki egemen siyaset geleneğinin Sünni İslamcı zihniyetle derinleştirilmesidir” ifadesini kullandı.

Muharrem iftarının “Alevi asimilasyon politikasının hayata geçirilmesinin ilk adımını oluşturduğunu” belirten Uras, bunu “devletten maaş alan ve onun istekleri doğrultusunda Alevi toplumunun kontrolünü sağlamaya çalışacak, Hızır Paşa misyonlu dedeler yaratılmasının izleyeceği” görüşüne yer verdi. Kamu bütçesinden dine pay ayrılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine son verilmesi, din derslerinin zorunlu değil isteğe bağlı olması gerektiğini belirten Uras, “Alevilere yönelik tüm hak ihlalleri adına özür dilenmesi ve Madımak Oteli’nin müze yapılması gerektiğini” söyledi.

(HABER MERKEZİ) - EVRENSEL - 10 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.