Muharrem Orucu Yanlış, Oniki İmamlar Doğru

Muharrem Orucu Yanlış, Oniki İmamlar Doğru

Muharrem Orucu Yanlış, Oniki İmamlar Doğru  Avukat İsmail MetinAleviler  çok önemli bir olay olan ve bütün Alevileri etkileyen...

A+A-

Muharrem Orucu Yanlış, Oniki İmamlar DoğruMuharrem Orucu Yanlış, Oniki İmamlar Doğru 

Avukat İsmail Metin

Aleviler  çok önemli bir olay olan ve bütün Alevileri etkileyen Oniki imamların tutulduğu şu günlerde maalesef hemen bütün Alevi şahsiyetler ve kurumlar bir yanlışlık içerisine düşmüşlerdir.

Konuyu açıklamadan önce  bir şeye değinmek istiyorum. O da Alevi dili ve Alevi deyimleridir. Alevilik dili ve Alevi deyimleri yüzyıllar boyunca oluşmuştur. Bunlar Alevilik için değiştirilemezlerdir. Bu dil mutlaka tarihten gelen şekli ile kullanılmalıdır. Aksi taktirde sorunlar oluşur, Alevilik düşünce ve felsefesi zarar görür.

Ülkemizde bu gün hemen bütün kişiler ve kurumlar Muharrem ayı diye bahsederler Alevi oruçlarına. Alevi olmayanlar söyleyebilirler. Onlar hem Alevi dilini bilmezler, hem de kötü niyetli de olabilirler. Ama bir Alevi şahsın veya bir Alevi kurumun bu yanlış içerisinde olması çok kötüdür.

Birisi çıkıp da ne var bunda diyebilir. Ama durum öyle değildir. Eğer Oniki imamlar yerine Muharrem orucu denilirse çok şey olur, çok şey değişir.

Bu oruç çeşitli zamanlarda ve yerlerde öldürülen Aleviliğin önderlerinden Oniki imamların yas orucudur. Oruçların tutulma zamanı ise İmam Hüseyin’in öldürülüş tarihine denk getirilmiş ve o zaman tutulmuştur. Bu konuda farklı düşünen kimse yoktur.

Oysa Muharrem orucu olunca, sanki öldürülen oniki imamlar için oruç tutulmuyor da sünniler gibi dayatılan Muharrem ayı orucu tutuluyormuş gibi bir izlenim oluyor. Artı.

Oniki imamlar denilince her seferde onların adı anılıyor, oysa Muharrem orucu denilince onların isimleri anılmıyor.

Bunlardan ve başkaca da nedenlerden dolayı bu oruca kesinlikle Muharrem orucu denilmemesi gerekir. Bunun ismi Oniki imamlardır.

Kaldı ki Oniki imamlar orucu dahi  çok ender söylenirdi. “Oniki imamlar” tarihte söylenen ismi budur. Burada Oniki imamlar denilince öyle candan ve yakından söylenir ki, sanki her dakika yanlarındaki bir yakınlarından bahseder gibi konuşuyorlardı. Bu konuda doğru deyimler de şunlardır.

Oniki imamlar. Oniki imam orucu, Oniki imam yası, Oniki imam matemi.

Oniki imamlar geliyor, Oniki imamlar geldi, Oniki imamlar gitti. (burada Oniki imamlar bitti de denilmez)

Muharrem orucu ile Oniki imamlar arasındaki  fark,  olayı detayı ile bilmeyenler ve Alevilik felsefesi ile ilgilenmeyenler için basit gelebilir ama Alevilik felsefesi için çok önemlidir. Kesinlikle Muharrem ayı yerine Oniki imamlar veya Oniki imamlar orucu kullanılmalıdır.

Avukat İsmail Metin

KAYNAK : Alevihaber.com - 2 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.