Munzur Barış ve Kültür Günleri sona erdi

Munzur Barış ve Kültür Günleri sona erdi

Munzur Barış ve Kültür Günleri sona erdi  Bu yıl ikincisi düzenlenen Munzur Barış ve Kültür Günleri dün düzenlenen...

A+A-

Munzur Barış ve Kültür Günleri sona erdiMunzur Barış ve Kültür Günleri sona erdi 

Bu yıl ikincisi düzenlenen Munzur Barış ve Kültür Günleri dün düzenlenen panel ve konserin ardından sona erdi.

Munzur Barış ve Kültür Günleri'nin son gün etkinlikleri dün Tunceli Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Dersim ve Alevilik' konulu panelle devam etti. Panele Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP) üyeleri, demokratik kitle örgütü ile siyasi parti temsilcileri katıldı. MASAP sözcüsü Cafer Solgun’un yönettiği panelde DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Yazar Turabi Saltık birer konuşma yaptı.

Cafer Solgun açılış konuşmasında Cumhuriyet tarihi boyunca Alevilerin en fazla ezilen kesim arasında olduğunu belirtrek, “Ancak buna rağmen, Aleviler cumhuriyet mitinglerine en fazla katılan kesim oldu” dedi. Solgun konuşmasında ayrıca Din derslerinin kaldırılması gerektiğini belirterek, bu konuda tüm Alevi örgütlerin birlikte hareket edip örgütlü bir şekilde bunu talep etmesi gerektiğini söyledi.

Yazar Turabi Saltık, “Aleviler hep siyasi iktidarlara karşı direnerek, sol ve sosyalist geleneğe yakın durmuşlardır. Fakat sol ve sosyalist örgütlenmeler Alevileri yalnız bırakmıştır”eleştirisini getirdi. Saltık, “AKP hükümetinin geliştirdiği bir Alevi açılımı var. Bununla Alevilere para verilecekmiş. Eğer sorun alacak verecek meselesi ise devlet 86 yıldır Alevilere borçludur. Dedelere maaş bağlamak diye bir şey olmaz. Alevilikte minnetle verilen lokma yenmez.” dedi.

Aleviler inançlarından dolayı hep kıyıma maruz kaldı

Alevilerin inançlarından dolayı hep kıyıma maruz kaldıklarını ifade eden DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis “ Osmanlı döneminde de bu böyle idi, Atatürk döneminde de ve sonrasında da böyle oldu. Osmanlı döneminde bu kıyım fiziksel oluyordu ama Cumhuriyet döneminde bu kıyım aynı zamanda kültürel açıdan da yapımlıya başlandı. AKP de aslında şimdi bu kültürel kıyımı en iyi şekilde yapmak isteyen bir oluşum” dedi.

Sovyet Rusya’nın yıkılmasının ardından ABD’nin Türkiye’de Türk-İslam sentezini örgütlemeye çalıştığını bu görevi de Fetullah Gülen’e verdiğini kaydeden Halis, “Bugün AKP’nin arkasındaki oluşum da budur. Cumhuriyet tarihinde nasıl ki Diyanet bölge illerinde Aleviliğin yerine İslamiyet’in yerleşmesi için görevliler gönderdiyse bugün de aslında söz konusu açılım ve benzeri uygulamalarla yapılmak istenen aynıdır” diye konuştu. Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı iki alevi köyde tek bir Sünni bulunmamasına karşın imam atamasının yapıldığına dikkat çeken Halis, “Türkiye’de 67 bin okul, 85 bin camii var. Diyanet Bakanlığı’nın bütçesi diğer 8 bakanlığın bütçesine eşittir” şeklinde konuştu.

Coşkulu final

Munzur Barış ve Kültür günleri dün akşam gerçekleştirilen konserle sona erdi. Yapılan konuşmalarda Dersim kültürünün asimilasyona karşı bu tarz etkinliklerle yaşatılmasının önemine vurgu yapıldı. Alişan Ünlün’ün skeçleri ile coşku kattığı gecede Hasan Sağlam, Emre Saltuk ve Ferhat Tunç birer dinleti verdi.

ATILIM - 11 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.