Munzur Festivali Seyit Rıza heykeliyle açıldı

Munzur Festivali Seyit Rıza heykeliyle açıldı

Munzur Festivali Seyit Rıza heykeliyle açıldıMunzur Kültür ve Doğa Festivali yakılan meşalelerle başladı. Kışla Meydanı'nda Seyit...

A+A-

Munzur Festivali Seyit Rıza heykeliyle açıldıMunzur Festivali Seyit Rıza heykeliyle açıldı

Munzur Kültür ve Doğa Festivali yakılan meşalelerle başladı. Kışla Meydanı'nda Seyit Rıza'nın heykelinin açılışı yapıldı. Dersim'de buluşan 10 binler festival boyunca baraj ve operasyonlara geçit vermeyeceklerini dile getirecek.
 
"Dersim'de 2'inci 38'e hayır. Kültürümüz, kimliğimiz, inancımız ve Munzur'umuzla özgürleşelim" sloganıyla düzenlene 10'uncu Munzur Kültür ve Doğa Festivali dün başladı. Türkiye'nin dört bir yanından 10 binlerce kişi Munzur festivali için dersimde buluştu. Dersim'in girişinde Turüşmek'te bir araya gelen halk kitlesi buradan kent merkezine hareket etti. Festivalin açılışı Kışla Meydanı'nda yakılan meşaleyle başladı. Burada Seyit Rıza heykelinin açılışı da gerçekleştirildi. Dün başlayan festival pazar gecesi son bulacak. Festival boyunca kent merkezinde ve ilcelerde çeşitli konserler, paneller ve yürüşler düzenlenecek. On binler, baraj operasyonlara geçit vermeyeceklerini festival boyunca dile getirecek.

Öte yandan festival için kilometrelerce yol kat ederek Dersim'e ulaşmaya çalışan kitleler çeşitli sıkıntılar yaşadı. Festival için İstanbul'dan Dersim'e gelen bir yolcu otobüsü yolda teknik bir arıza nedeniyle alev aldı.  Yolcular tahliye edilirken, Malatya Belediyesi'ne  ait  bir itfaiye aracı otobüsteki yangını söndürdü.

AYSEL KILIÇ/BİRGÜN - 29 Temmuz 2010

Valilik ve belediye arasında 'Seyit Rıza' krizi

Tunceli'de, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, valiliğin ismine onay vermediği Dersim isyanının lideri Seyit Rıza'nın adını taşıyan parkın ve heykelin açılışı ile başladı.

Tunceli'de, her yıl geleneksel olarak düzenlenen, Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin 10'uncusu bugün başladı.

Konserler, tiyatro gösterileri, panel ve gezi etkinliklerinin yapılacağı festivalin açılışı, Dersim İsyanı'nın lideri Seyit Rıza'nın adını taşıyan park ve heykelin Kışla Meydanı'ndaki açılışıyla başladı.

Park ve heykelin açılışını BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat birlikte gerçekleştirdi.

Dört gün sürecek festivalin açılışına geçen yıl katılan Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, bu yıl 1937 yılında 7 arkadaşıyla birlikte idam edilen ve mezarının hala nerede olduğu açıklanmayan Seyit Rıza'ın adı verilen park ve heykelinin açılışı nedeniyle katılmadı.

CNNTÜRK - (DHA) - 29 Temmuz 2010

Tunceli’de festival zamanı

Tunceli’de bu yıl 10.’su düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. 

Festival kapsamında Seyit Rıza’nın adının verildiği park ile Seyit Rıza Heykeli’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa hiçbir devlet yetkilisi katılmazken, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de kendisine söz hakkı verilmemesi üzerine festivali protesto edeceğini belirterek tüm Tuncelilileri de festivali protesto etmeye çağırdı.

Tunceli’de belediye ve Tunceli Dernekleri tarafından “Dersim’de İkinci 38’e Hayır, Kültürümüz, Kimliğimiz, İnancımız ve Munzurumuzla Özgürleşelim” sloganıyla düzenlenen 10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali Cumhuriyet Meydanı’nda misafirlerin karşılanmasıyla başladı. Karşılamanın ardından BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Belediye Başkanı Edibe Şahin’in de aralarında bulunduğu kitle, festival açılışının yapılacağı Kışla Meydanı’na yürüdü.

Kışla Meydanı’nda festival meşalesi BDP’li Milletvekilleri ile Belediye Başkanı Edibe Şahin tarafından yakıldı.

Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Böyle bir heykelin açılışını gerçekleştirirken buruk bir onur duymaktayım. Günümüzde Dersim katliamı konuşulsa da hala bu mesele ile yüzleşme yaşanmamıştır. Bu heykelin açılışı bu günlerde Kürt sorununu tekrar şiddet sarmalıyla çözmek isteyenleri ciddiye ve doğru düşünmeye sevk edeceğini düşünüyoruz. Ayrıştıran farklılaştıran bölen ve ötekileştiren yöntemlerden ziyade doğru ve sağlıklı tartışmalara vesile olmasını diliyorum. Biz Kürt yerel yöneticiler olarak artık mezarları bile bulunmayanların heykellerini değil yaşam anıtlarını yapmak istiyoruz” dedi.

Seyit Rıza heykelinin devletin kendisiyle yüzleşmesine vesile olması gerektiğini kaydeden BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, “Bu heykel devletin kendisiyle yüzleşmesinin bir vesilesi olmalı. Biz bu yüzleşmeden gelip Dersim halkından, Kızılbaşlardan, Kürtlerden özür dilesinler demiyoruz. Willy Brandt Varşova’da anıt önünde soykırımı anıtı önünde diz çöküp özür dilerken tarihe bir ışık tutuyordu. Biz gelip bu heykelin önünde diz çöküp özür dilesinler istemiyoruz. Sadece ders çıkarsınlar, tarihi tekerrürünü engellesinler katliamlarından, insafsızlık ve zulümlerinden vazgeçsinler” diye konuştu.

Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat da dedesinin heykelinin yapılmasından mutlu olduğunu belirterek, “73 senedir kayıp olan Dersim seyitlerinin anısına Seyit Rıza’nın heykelinin yapılması inşallah kayıp mezar yerlerinin bize bildirilmesine vesile olacaktır. İnşallah bu heykel sayesinde kan duracak, barış olacak ve insanlarımız kardeşlik içinde yaşacaklar” dedi.

CHP’li Genç, “Festival BDP’nin propagandasına dönüştü”

10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin açılışında kendisine konuşma hakkı verilmemesine tepki gösteren CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, “İki senedir özellikle BDP’li bu belediye başkanı seçildikten sonra Munzur Festivali Tuncelililerin müşterek değeri olmaktan çıktı ve BDP’nin propaganda aracı olarak kullanılmaya başlandı. Böyle şey olur mu? Tuncelili vatandaşları bu festivali protesto etmeye çağırıyorum” dedi.

9. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından asılan Seyit Rıza posteri suç ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle polis tarafından indirilmiş ve posteri asan derneğin ikinci başkanı Mehmet Gülmez hakkında Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Dava, beraatla sonuçlanırken bu yıl açılışı yapılan Seyit Rıza Parkı ve heykeli için valiliğin henüz izin vermediği öğrenildi.

Tunceli’de bu yıl 10.’su düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali 4 gün sürecek.

Bir günü kadına, bir günü çevreye ayrılan festival kutlamaları kapsamında panel ve sergi gibi etkinliklerin yanı sıra aralarında Ferhat Tunç, Suavi ve Aynur Doğan’ın da bulunduğu sanatçılar tarafından stadyum konserleri verilecek.

Tuncelininsesi - 29 Temmuz 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.