Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başlıyor

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başlıyor

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başlıyor  Her yıl Tunceli Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Munzur Kültür ve...

A+A-

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başlıyor Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başlıyor 

Her yıl Tunceli Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 8’incisi bu yıl 31 Temmuz ile 3 Ağustos 2008 tarihleri arasında yapılacak. “Gelin canlar bir olalım, Munzur’a semah duralım” sloganı ile yapılan bu yılki festivalde, her bir etkinlik farklı bir Kürt aydın, yazar ve bilge şahsiyetine adanıyor. Yöresel motiflerin ağırlıkta olduğu bu yılki etkinliklerde büyük konserlerden ziyade daha çok sanatsal yönü ağırlıkta olan dinletiler yer alıyor. Kadın, dil, tarih ve barajların ele alındığı panel ve konferansların ağırlıkta olduğu etkinliklerde, modern dans gösterileri, tiyatro ve şiir dinletileri de yer alacak.

TÜRKİYE VE TUNCELİ"Yİ TARTIŞACAKLAR

Festival kapsamında, Milletvekili Av.Selahattin Demirtaş, A.Ü Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Milletvekili Sebahat Tuncel, Yazar Nuray Sancar, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç Öztürk, Prof. Dr. İlyas Yılmazer, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi"nden Necati Pirinççioğlu, Alaaddin Dinçer’in yanı sıra çok sayıda aydın, sanatçı ve yazar Munzur’daki baraj sorunundan, Hasankeyf’e, Kürt sorunundan Türkiye gündemine kadar birçok konuyla ilgili çözüm önerileri üzerinde tartışacak.

DİHA - BİRGÜN - 18 Temmuz 2008

8. Munzur Doğa ve Kültür Festivali 31 Temmuz'da başlıyor
 
Bu yıl sekizincisi yapılacak olan ve dört gün sürecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali 31 Temmuz ile 3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Sırasıyla Seyit Rıza, Ahmed Arif, Hrant Dink ve Memed Uzun’a birer günle adanacak olan Festivalin kesin olmayan program taslağı:

1.Gün: 31 Temmuz Perşembe

Festivale gelen misafirleri karşılama
Festival parkının açılış töreni

Munzur sahnesi
KATRE (Dersimli konservatuar öğrencilerinden oluşan müzik grubu)
Ertan Tekin-Suren Asaduryan, duduk dinletisi

Stadyum konserleri
Agıre Jiyan
İlkay Akaya
Efkan Şeşen
Mehmet atlı
Yerel gruplar

2. Gün : 1 Ağustos Cuma

Şiir dinletileri zazaki (kırmancki) kurmanci ve Türkçe.
Yılmaz Odabaşı, Şükrü Erbaş,
Bejan Matur, Hicri İzgören

Tiyatro gösterileri
Yer kışla iç bahçesi
Panel: Anayasa ve demokrasi

Munzur sahnesi
Zeynel Kahraman
Sılo Qız
Dengbej

Stadyum konserleri
Vardiya Müzik Topluluğu
Yaşar Kurt
Erdal Bayrakoğlu
Ahenk
Ozan Rençber

3. Gün : 2 Ağustos Cumartesi

Şiir:
Haman Avad
Jana Seyda
Tiyatro görterileri
Yer kışla iç bahçesi
Danslar
Söyleşiler
Panel: çevre sorunları

Munzur sahnesi (Frik Dede ve Hüseyin Doğanay anısına)
Cemil Koçgün
Necati Tayam-Mehmet Çetin

BerAvBa bağlama grubu

Stadyum konserleri
Grup Munzur
Civan Haco
Ferhat Tunç
İnti ilimani veya Goran Bregoviç
Kibar Aslan

4.Gün : 3 Ağustos Pazar

Söyleşiler
Panel: dil ve insan
Munzur sahnesi
Erdal Erzincan-Kayhan Kalhor
Dengbej-kaval ve dans üçlemesi

Stadyum konserleri
Rojda
Emekçi
Grup Yorum
Ali Baran
Nurettin Güleç
Mor ve Ötesi, Zuhal Olcay veya Moğollar

Sunuculuğunu Aşık Berbati ve Esin Yalçın’ın yapacağı Festivale yazar ve gazetecilerden davet edilecek bazı isimler ise şunlar:  Ahmet Altan, Ahmet İnsel, Ahmet Hakan, Can Dündar, Yasemin Çongar, Ferai Tınç, Perihan Mağden, Hasan Cemal, Celal Başlangıç ve Ece Temelkuran

Moderatörlüğünü Sezgin Tanrıkulu’nun yapacağı “Anayasa ve Demokrasi” konulu panele, panelist olarak Keleş Öztürk, İbrahim Kaboğlu, Temel Demirer, Yücel sayman, Hatice korkut, Mithat Sancar, Fikret başkaya, İsmail beşikçi,

Moderatörlüğünü Faik Bulut’un yapacağı “Dil ve İnsan” konulu panele ise panelist olarak “Dersimi yeniden inşa cemiyeti”nin getireceği iki dilbilimcinin yanı sıra Ali Rıza Aslan ve Eğitim-Sen den bir öğretmen katılacak.

Kadın-Siyaset-Toplum” konulu söyleşiye Sibel Özbudun, Nuray Sancar, Ümit Efe, Gülten Kışınak, Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk’un katılacağı öğerenildi.

Türkiye’de Alevilik” konulu panele Pir Sultan Abdal Derneği temsilcisi, Özgür Demokratik Alevi Hareketi temsilcisi, Ünsal Öztürk Ali Balkız ve Haşim Kutlu katılacak. Panelin Moderatörlüğünü ise Yaşar Seyman yapacak.

Moderatörlüğünü TUDEF’in üstlendiği “Dersimliler Dersim Sorunlarını Tartışıyor” konulu panele ise belediye başkanı Songül Erol Abdil, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihan Açıkgöz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Belice, Tunceli Barosu Başkanı Özgür Ulaş Kaplan, ve İHD Tunceli temsilcisi Barış Yıldırım panelist olarak katılacaklar.

İlçe programları kapsamında henüz bir tartışmanın yapılmağı toplantıda ilk kez Çemişgezekte de Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin yapılacağına ilişkin sinyaller verildi.

İlk kez çevre ödüllerinin verileceği 8. Munzur Kültür ve Doğa Festivalinde Diyarbakır Büyükşehir belediyesi tiyatro topluluğu “Hadi beni öldürsene canikom” dostlar tiyatrosu Genco Erkal’ın sahnelediği “Sivas 93” adlı oyunla katılacaklar. Etkinliklere “Dansın sesi Arp’ın nefesi” adlı dans gösterisiyle Tara Jaff katılması kararlaştırıldı. Ayrıca festivalde belgesel film, film ve tiyatro gösterileri de yapılacak.
  
Sendika.Org - 18 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.