Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdi

Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdi

Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdiDersim’de düzenlenen 11. Munzur Kültür ve Doğa Festivali binlerce kişinin katıldığı...

A+A-

Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdiMunzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdi

Dersim’de düzenlenen 11. Munzur Kültür ve Doğa Festivali binlerce kişinin katıldığı baraj karşıtı yürüyüş, panel, folklor, sinema ve müzik dinletisi ile sona erdi.

Dağların anahtarı, evliyaların diyarı özgürlüğün ve ateşin kadim toprakları, arınmaya, yaşatmaya ve özgürleşmeye Dersim’e geri dön” şiarıyla düzenlenen 11. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Munzur Vadisi’nde yapılmak istenen baraja karşı yapılan etkinliklerle sona erdi. Kışla Avlusu’nda “Dersim’de çevre sorunları, barajlar, dereler ve halklar” konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Gaye Yılmaz, Özer Akdemir, Yaşar Aydın, Derelerin Kardeşliği Yürütme Kurulu Üyesi Ercan Ayboğa, Av. Barış Yıldırım ve Yusuf Cengiz katıldı. İlk zamanlarda barajlara karşı tepki göstermediğini belirten Ayboğa, barajları ancak mücadele ile durdurabileceklerini belirtti. Gaye Yılmaz ise bazı grupların yurttaşlara, “Ben de barajlara karşıyım” diyerek birlikte hareket edebilecekleri yönünde tekliflerde bulunduğunu bunların daha tehlikeli olduğunu ifade etti.

Panelin ardından Seyit Rıza Büstü önünde Dersim bölgesine özgü folklor grupları oyunlarını sergiledi. Ardından Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, “Munzur’dan Hazankeyf’e kadar direnenler kazanacak” ile “Karadeniz isyandır” pankartları eşliğinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, EMEP GYK Üyesi Satılmış Başkavak, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Karadeniz, Ege ile Hasankeyf’ten gelen çevre örgütleri katıldı. Yürüyüş boyunca Uzunçayır Barajı önünden geçen kitle, “Dersim’de baraj istemiyoruz”, “Baraj yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları attı. Dersim Belediyesi Gola Çeto Parkı tabelasının kaldırılması için valilikten gelen tebligata dikkat çekmek amacıyla Alevilikte kutsal ziyaret olan Gola Çeto Parkı’nın kapısında bir dakika bekleyen binlerce kişi, karara tepki gösterdi. Ardından Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) Hasankeyfi Yaşatma Girişimi ile Ege çevre örgütü temsilcileri konuşmalar yaptı. Karadeniz müziği eşliğinde isyan şarkıları söyleyen çevreciler horon çekti. Kitle, Gola Çeto mekanında mumlar yakarak dua etti.

Festival, Yeraltı Çarşı Üstünde gösterilen Sinema ve tiyatro oyunlarının ardından kapanış konseri ile son buldu. Enver Çelik, Kardeş Türküler, Rojda, Mikail Aslan, Grup Munzur ile Ermeni Halk Dans Grubu Davros’un sahne aldığı geceye yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Kitle sık sık, “Dersim faşizme mezar olacak” sloganı atıldı. Son olarak festival kapanış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, festivale katılan Dersim halkı, yurtdışından ve farklı illerden gelen misafirlere teşekkür etti.

Evrensel - (DERSİM) 01.08.2011

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.