Munzur'un eteklerinde Madımak'ı anmak

Munzur'un eteklerinde Madımak'ı anmak

Munzur'un eteklerinde Madımak'ı anmak Yıl 1994, 2 Temmuz Saat 12.00 Sivas katliamının 1. Yıldönümü. Cumhuriyet meydanı ve Atatürk...

A+A-

Munzur'un eteklerinde Madımak'ı anmakMunzur'un eteklerinde Madımak'ı anmak

Yıl 1994, 2 Temmuz Saat 12.00 Sivas katliamının 1. Yıldönümü. Cumhuriyet meydanı ve Atatürk Parkı’nın etrafında dağınık ve sessiz duran halk. Az sonra kopacak olan fırtına öncesi sessizlik.

Sendikacı Salih Gündoğan ve Hüseyin Çelik; ellerinde “Sivas’ın hesabı sorulacak” pankartı ile Atatürk Parkı’na doğru yola çıktıklarında, anında arkalarında zılgıtlar ve sloganlar ile kortejdeki yerini alan büyük halk kitlesi.

Güvenlik güçleri vakit kaybetmeden ortalığı savaş alanına çeviriyorlar. Geriye dönüp baktığımızda onlarca ayakkabı, cüzdan, saç tokası ve çelik paranın kaldığı Cumhuriyet Meydanı (Palavra Meydanı) adeta süslenmiş görünüyor. Ve ezilen vatandaşlar. Ara sokaklara dağılan halk, hıncını almak için esnafın domates, elma, soğan vb. gibi yumrulu maddelerini savunma aracı olarak kullansa da, başarılı olduğu söylenemez.

Slogan ve ıslıklar ile birleşmeye çalışan halkın üzerine açılan ateş, duvarlarda oluşan mermi izleri ve ayyuka yükselen silah sesleri.

Kısmen de olsa bir araya gelen halk. Fakat hava pusulu, binaların tepelerinde elleri tetikte, hedefe kitlendiği görülen timler.

Ani bir refleks ile halk ve güvenlik güçlerinin arasında iki kolunu sağa-sola açarak beliriveren dönemin belediye başkanı Sayın Mehmet Kocademir. Güvenlik güçleri ve amirleri ile yaptığı etkileyici, anlamlı ve güven verici konuşması ile ortamı sakinleştirme, olası olumsuzluklara meydan vermemek için takındığı sorumlu tutumu halk tarafından önemle hatırlanmaktadır.

Yıl 2008 2 temmuz Saat 19.30 Yer: Yeraltı Çarşısı. Artık Atatürk Parkı yok, orası yeraltı çarsısı. Çarşıda yer alan 80 küsür esnaf AKP’nin ekonomi politikalarından yaka silkiyor. Kira, vergi gibi borçlarını ödeyemiyorlar. Piyasanın durgunluğundan ve vatandaşın alım gücünün çok düştüğünden yakınıyorlar.

Yeraltı çarşısının üstünde ise elinde kitap bulunan Atatürk’ün heykeli. Fakat önünde toplanmış, okuma fırsatlarından eşit faydalanma hakkı elinden alınmış, ama inadına okumak isteyen yüzlerce öğrenci.

Öğrencilerin dışında bu defa daha örgütlü, güven verici halk ve temsilcileri.

Dersim’de varolan Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerini oluşturan siyasi partiler ve çevreler, sendikalar, dernekler, İHD ve baronun da bulunduğu anma etkinliğinin son bölümüne yaklaşıyoruz.

Meşalelerini tutuşturan halkımız ve temsilcileri, yeraltı çarşısı üzerinden harekete geçiyor. Munzur’un eteklerinden kıyısına varıp Sivaslar’da yananların anısına karanfillerini Munzur’un engin sularına bıraktıklarında Saat 21.30.

Sivas’ı unutmamak için yaktıkları meşalelerin aydınlığında uzaklaşarak gözden kaybolan Dersim’in onurlu halkı. Başka eylemlerde buluşmak üzere.’

M.Doğan (TUNCELİ)
EVRENSEL - 5 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.