Muşlu Aleviler hükümetin önerilerine karşı

Muşlu Aleviler hükümetin önerilerine karşı

Muşlu Aleviler hükümetin önerilerine karşıAK Parti hükümetinin, Alevilerle ilgili yapmayı planladığı açılımlar konusunda...

A+A-

Muşlu Aleviler hükümetin önerilerine karşıMuşlu Aleviler hükümetin önerilerine karşı

AK Parti hükümetinin, Alevilerle ilgili yapmayı planladığı açılımlar konusunda tartışmalar sürüyor.

MUŞ - Planlanan değişikliklerden biri de, Cemevi masrafları ve Alevi dedelerinin maaşlarının Diyanet tarafından karşılanması. Ancak Muş’ta yaşayan Aleviler, bu öneriye karşı çıkıyor ve hükümetin yaklaşımını samimi bulmadıklarını söylüyor.

Cemevlerinin ibadethane sayılması, dedelerin kamu görevlisi olması, Alevilerin Diyanet içinde temsil edilmesi AK Parti hükümetinin Aleviler için öngördüğü açılımlarından bazıları.

Ancak hükümetin bu açılımlarını bazı Aleviler samimi bulmuyor. Muş’ta yaşayan Aleviler de tartışmaya katıldı. Muşlu Aleviler, önerilerin kendilerini sünnileştirmek çabası olarak yorumluyor.

PSAKD Burhan Kaya, cemevlerini cümbüş yeri olarak gören bir zihniyetin bugünkü önerilerini şaşırtıcı bulduklarını söyledi.

Kaya “Bizim dedelerimiz inançlarını para için satmazlar biz ona karşıyız. Ancak cemevlerinin camiler gibi suyunun, elektriğinin parasız olması ve ihtiyaçlarının karşılanmasına karşı değiliz, bize hangi konuda destek vereceklerini daha netleştirmediler. Acaba Alevileri sünnileştirmek mi istiyorlar? AKP’nin politikası buysa biz buna karşıyız” dedi.

Alevi Dedesi Doğan Yılmaz da “Ben bu bir oyundur diyorum” dedi. Yılmaz “Yani bir keresinde siz alevi inancına sahip olan insanların iftar yemeğine katılacaksınız ama onların ibadet şeklini ve ibaret yerini de kabul etmeyeceksiniz. Burada bir çelişki var.” dedi.

Hükümetin, Alevilere karşı yeni bir açılım hazırlığı kapsamında gelecek yıl Ankara’da geniş katılımlı bir Alevi kongresi düzenlenecek.

NTV - 03 Aralık 2007 Pazartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.