Mustafa Kahya kimdir?

Mustafa Kahya kimdir?

Mustafa Kahya 1955 yılında Antalya’nın İbradı ilçesinde doğdu.İlk ve orta öğretim sonrası Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan ilk öğretmen okuluna...

A+A-

Mustafa Kahya 1955 yılında Antalya’nın İbradı ilçesinde doğdu.

İlk ve orta öğretim sonrası Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan ilk öğretmen okuluna gitti. 68’in devrimci eyleminden etkilenerek sol görüşe sempati duymaya başladı. Öğretmen okulunun son yıllarında siyasi eylem ve düşünceleri nedeniyle Samsun Perşembe’de bulunan ilk öğretmen okuluna sürgün edildi.

75-76 döneminde ilk öğretmen okulundan mezun oldu ve Diyarbakır, Bismil ilçesi Boyacık köyünde öğretmenliğe başladı.

76 yılında kendisini THKP-C’nin kimi tezlerinin eleştirisiyle birlikte devamı olarak kuran Kurtuluş Hareketi’yle yolunu birleştirdi.

77 yılının başlarında Kurtuluş’un Antalya’daki örgütlenmesinde görev aldı ve bir sömestr yaptığı öğretmenlik mesleğini bıraktı. Kurtuluş’un kitlesel olarak geliştiği Antalya’da il komite üyeliğini 12 Eylül darbesine kadar  sürdürdü.

Ant-birlik ve pil fabrikası grevlerinin örgütlenmesinde görev üstlendi. Darbe sonrası Kurtuluş’un “sanayi merkezlerine ve işçi sınıfı içine geri çekilme kararı” doğrultusunda İstanbul’a geldi.

81 yılının sonunda İstanbul’da Anadolu yakasındaki bir operasyonda gözaltına alındı ve tutuklandı. Gözaltında yoğun işkence gördü. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürlerinden olan Mehmet Ağar tarafından sorgulandı. İstanbul Emniyeti’ndeki işkenceli sorgudan sonra Antalya’ya götürüldü ve sorgusu burada devam etti. Tutuklanma ve mahkeme süreci sonrasında idam cezasına çarptırıldı. Müebbede düşürülen cezasını, 91 yılında çıkarılan İnfaz yasasıyla Aydın özel tip cezaevinde tamamlayarak tahliye edildi.

Kahya Kurtuluş adına faaliyetlerine tahliye olduğu 1991 yılından sonra Ankara’da devam etti. BSA-BSP ve sonrasında ÖDP, SDP’de MYK görevlerinde bulundu.

Sosyalist Parti’nin kuruculuğunu ve Sevim Belli’den sonra genel başkanlığını yaptı.

2011 yılında yapılan son kongresinde örgütün oy birliğiyle feshedilerek bütün enerji ve gücün SYK sürecine akıtılması görüşünü savundu. SYKP’ye giden yolda Sosyalist Yeniden Kuruluş Merkezi Kurulu’nda görev yaptı.

İki halkın mücadele birliğini stratejik bir görev olarak gören Kahya bütün Emek, Barış, Demokrasi bloklarında merkezi görevlerde bulundu. HDK ve HDP’ye giden süreçte DBH’ın (Demokrasi için Birlik Hareketi) kurulması ve yürütülmesine öncülük edenlerdendi.

2013 yılında kuruluşunu Gezi direnişi içinde gerçekleştiren SYKP’nin kurucusu oldu ve MYK üyeliği görevini üstlendi.

2014 yılında gerçekleştirilen SYKP kongresinde PM ve MYK üyeliğine seçilen Mustafa Kahya, Siyaset gazetesi, Siyasi Haber internet portalı, Yeni Öncü, Kurtuluş dergisi, İşçi Dünyası gibi mecralarda makaleler yayınladı.

Bir dönem Özgür Gündem Gazetesi’nde de köşe yazarlığı yapan Kahya’nın “Ulusal Sorun – Sömürgecilik ve Kürt Sorunu” adında bir kitabı da bulunuyor.

Ermeni soykırımı ve 1915 yılında Beyazıt’ta idam edilen Paramaz ve 19 yoldaşı ile ilgili çalışmaları bulunan Kahya, 2009’da Ankara’da gerçekleştirilen Ermeni konferansına Ermeni Sorununun çözümünün; soykırımın tanınması, yaratılan maddi manevi zararın tazmin edilmesi, Ermenistan Cumhuriyetiyle ortak bir federasyon kurularak, pozitif ayrımcılık uygulanmasını öneren Sosyalist partinin tezlerini sundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.