Mustafa ÖZCİVAN : 45. YIL

Mustafa ÖZCİVAN : 45. YIL

Mustafa ÖZCİVAN : 45. YILHacı Bektaş Veli anma törenleri ve kültür sanat etkinliklerinin 45. yılı, alevi toplumu yıl içerisinde...

A+A-

Mustafa ÖZCİVAN : 45. YILMustafa ÖZCİVAN : 45. YIL

Hacı Bektaş Veli anma törenleri ve kültür sanat etkinliklerinin 45. yılı, alevi toplumu yıl içerisinde onlarca yerde anma töreni ve kültür etkinliği düzenler, bu etkinlikler içinde Hacı Bektaş Veli anma törenleri en büyüğü, en önemlisi ve de kuşkusuz en görkemlisidir. Ancak son birkaç yıldır yapılan  törenler için görkemli denilebilir mi..?

Gün geçtikce daha organize olması gereken, daha katılımcı olması gereken, daha birleştirici, toplumu kucaklayıcı, hoş görülü ve de daha görkemli olması gereken anma törenleri, Hacıbektaş ta son yıllarda ayrışımcı, ben merkezli, içeriği boşaltılmış, amacı dışında sıradan bir etkinliğe dönüştürüldü.

Yerel yönetimin benim gibi düşünmeyenler buraya gelmesin mantığı ve dışlayıcı, yok sayıcı, sıradan insani ve sosyal ilişki kuramayan tavrı alevi toplumuna olduğu kadar Hacıbektaş ilçesine de zarar vermektedir. Anma törenleri için ABF nin görüşme talebini nezaketen dahi kabul etmeyen bir yönetici alevi toplumu için ve Hacıbektaş için nasıl başarılı ve faydalı olur anlamakta güçlük çekiyorum.

İnancımızdaki o engin hoş görü, insanı sevme ve incinsen de incitme felsefesi bizim yerel yöneticilerimiz için geçerli değimli? Alevi toplumunun bayramı olması gereken Hacı Bektaş Veli anma törenleri kendisine aleviyim diyen herkesin kendisini ifade edebileceği, inancını özgürce yaşayacağı bir etkinlik olması gerekirken; bugünkü yöneticilerin kendi Alevilik şablonuna uymayanları dışlayan, Türk İslamcı anlayışla içini boşalttıkları Anadolu Aleviliğini asimile etme zihniyeti ile karşı karşıyayız. Bu anlayışın yansımasını da yapılan etkinlik programın da fark edilmektedir.

Son beş yılda etkinliklerin içeriğinin nasıl boşaltıldığını, alevi kurumlarının nasıl dışlandığını, törenlerin görkemini ve önemini nasıl yitirdiğini görebilmek için 40. yıl etkinlik programını görmek, 16- 17 Ağustos 2003 tarihli gazeteleri incelemek yeterli olur.

Bugüne kadar yapılan tüm eleştirilere kulaklarını tıkayan yönetici arkadaşlara bir kez daha seslenmek istiyorum Hacıbektaş’ın ve Hacı Bektaş Veli nin evrensel dostluk ve barış misyonunu kin ve garezle gölgelemeyin bu tavır ne Hacıbektaşlıya nede Hacıbektaş’ın yöneticilerine hiç yakışmaz. Her zamandan daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde diyaloga kapalı olmak, alevi toplumunun sorunlarını güçlü bir şekilde gündeme taşımanın önündeki en büyük engellerden biridir.

Alevi toplumunun sorunlarını güçlü bir şekilde anlatmak için alevi kurumlarına da önemli görevler düşmektedir, bu anlamda ABF ile AABF birleştirici misyonları çerçevesinde  tüm örgütlerle asgari inanç birliği temelinde uzlaşmacı tavırlarını inatla sürdürmelidirler. 01 Ağustos  2008  Hacıbektaş

Mustafa ÖZCİVAN
İnş. Mühendisi  
Hacıbektaş Önceki belediye başkanı    

ALEVİ HABER AJANSI - 1 Ağustos 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.