"Müze olmasının barışa katkısı yok"

"Müze olmasının barışa katkısı yok"

"Müze olmasının barışa katkısı yok"SDE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, Madımak'ın müze yapılmasının toplumsal...

A+A-

"Müze olmasının barışa katkısı yok""Müze olmasının barışa katkısı yok"

SDE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, Madımak'ın müze yapılmasının toplumsal barışa bir katkıda bulunmayacağını söyledi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından hazırlanan ''Alevi Raporu'' ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, ''Madımak'ın müze yapılmasının toplumsal barışa bir katkıda bulunabileceği konusunda çok iyimser değilim'' dedi.

Aktay, birlikte yaşayan insanlara sürekli olarak bir acıyı hatırlatan anıtın ya da hatırlatıcı bir şeyin toplumsal barışa çok fazla katkıda bulunmayacağını savunarak ''Türkiye'de aslında Alevilere Sünnilerin zulmetmemiş olduğunu, Sünnilere de Alevilere de belli birtakım otoriter zihniyetlerin aynı anda beraber zulmetmiş olduğunu iki tarafın da bir arada düşünmesi gerekiyor. Madımak'ın müze yapılmasının toplumsal barışa bir katkıda bulunabileceği konusunda çok iyimser değilim. Ama bir tespit olarak hoşumuza gitmediği halde anketlerden çıkan veriyi nesnel bir şekilde kamuoyuna sunmaktan geri durmadık" dedi.

"Zorunlu din dersi alevileri ilgilendirmez"

"Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi taleplerinin olduğunu'' hatırlatan Aktay, bu taleplerin karşılanmasının birinci dereceden Alevileri ilgilendiren bir konu olmadığını düşündüğünü, Alevilerin din ihtiyaçlarını karşılayacak benzer kurumların ya da onları da tatmin edecek birtakım paralel kurumların temin edilmesi gerektiğini söyledi.

SDE Başkanı Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, hazırladıkları raporun Alevilik ve Alevilerin durumlarıyla ilgili bir değerlendirme olmadığını belirterek, ''Rapor hazırlanırken hükümetin tutumu, Alevilerin talepleri, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar sadece teorik açıdan incelenmekle yetinilmemiş, mümkün olduğu ölçüde gerçek fotoğrafı yakalayabilmek ve yansıtabilmek için Marmara Sosyal Araştırmalar Tanıtım ve Danışmanlık tarafından 2009 Eylül ayında 26 ilde yapılan kapsamlı bir kamuoyu yoklamasında elde edilen bilimsel verilerden azami ölçüde yararlanılmıştır'' dedi.

(soL - Haber Merkezi) - 09.11.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.