Namık Kemal Zeybek'ten, Cem Vakfı Başkanı Doğan'a Mektup

Namık Kemal Zeybek'ten, Cem Vakfı Başkanı Doğan'a Mektup

Namık Kemal Zeybek'ten, Cem Vakfı Başkanı Doğan'a Mektup  DP Başkanı Zeybek, Alevi yurttaşların inançlarının görmezden gelinmesini...

A+A-

Namık Kemal Zeybek'ten, Cem Vakfı Başkanı Doğan'a Mektup Namık Kemal Zeybek'ten, Cem Vakfı Başkanı Doğan'a Mektup
 
DP Başkanı Zeybek, Alevi yurttaşların inançlarının görmezden gelinmesini ya da başka inançlara zorlanmasını milli, manevi ve insani esaslara aykırı gördüklerini belirtti

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Alevi yurttaşların inançlarının görmezden gelinmesini ya da başka inançlara zorlanmasını milli, manevi ve insani esaslara aykırı gördüklerini, Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden yapılandırılarak ortak çatı kurum haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Demokrat Parti'den yapılan açıklamaya göre, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr İzzettin Doğan'a bir mektup gönderen Zeybek, partisinin Alevi yurttaşlar ve Aleviliğe ilişkin yaklaşımlarını anlattı.

Doğan'ın inanç özgürlüğü ve bu yolla millet birliğinin ve barışın pekiştirilmesi yönündeki üstün ve verimli çabalarını hayranlıkla izlediğini ifade eden Zeybek, Demokrat Parti camiası olarak, demokrasinin en temel ve vazgeçilmez esasının insan hak ve özgürlükleri olduğuna inandıklarını bildirdi.

En önemli insan hak ve özgürlüğünün de inanmak ve inancını özgürce yaşamak olduğuna işaret eden Zeybek, şunları kaydetti:

"Türkiye halkının büyük eseri olan devletimizin, yurttaşları arasında inanç özgürlüğü anlamında ayrım yapmasını demokrasi kavramı ile bağdaştırmak mümkün değildir. Bu anlamda ülkemizde yaşayan bütün inanç topluluklarının hak ve özgürlüklerini savunuyoruz. "

Zeybek, Alevi İslam inancına bağlı yurttaşların inançlarının görmezden gelinmesini veya başka inançlara zorlanmalarını milli, manevi ve insani esaslara aykırı gördüklerini vurgulayarak, mektubunda şu görüşlere yer verdi:

"Bu temel yaklaşımlar ışığında, artık, Alevi İslam inancına bağlı yurttaşlarımıza yapılan haksızlıklar sona ermeli. Diyanet İşleri Başkanlığı yeniden yapılandırılmalı ve ortak çatı kurum durumuna getirilmeli. Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı da bu çatı içinde yer almalıdır. Sünni İslam din görevlilerine tanınan haklar, Alevi inanç önderlerine de sağlanmalıdır. Cemevlerine bugüne kadar yapılmayan devlet desteği, hak ve adalet esaslarına göre sağlanmalıdır. Cemevlerine arsa tahsisi sağlanmalı, Mali destekte bulunulmalıdır. Alevi'Bektaşi inançları doğrultusunda geçmişte kurulan vakıfların mülkleri, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığına geri verilmelidir.

Alevi İslam din bilgini yetiştirecek okullar devlet imkanlarıyla açılmalıdır. Devlete ait televizyon ve radyolarda Alevi inanç ve kültürü ile ilgili yayınlar yapılmalıdır. Milli çalgımız olan saz, okullarda öğretilmelidir. İnsanlık için anlamı çok büyük olan Aşure Günü resmi tatil olarak kabul edilmelidir. "

Haberler.com - Ankara (AA) - 17 Nisan 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.