Narlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş Büyüyor

Narlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş Büyüyor

Narlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş BüyüyorPir Sultan Abdal Kültür Derneği, Maraş Narlı Ova’ya çimento fabrikası...

A+A-

Narlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş BüyüyorNarlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş Büyüyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Maraş Narlı Ova’ya çimento fabrikası yapılmasına karşı açılan davaya müdahil olma başvurusunda bulundu. Bölgede telafisi olmayacak zararlara neden olacak fabrikayla ilgili yurttaşlar ve meslek odalarının açtığı dava 2,5 yıldır sürüyor...

Türkiyenin verimli tarım arazilerinden olan Maraş'taki Narlı Ova'ya çimento fabrikası kurulmasına karşı yöre halkının sürdürdüğü mücadeleye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden (PSAKD) destek geldi. PSAKD, fabrika yapılması için verilen olumlu ÇED raporuna karşı açılan davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu.

DAVA 2,5 YILDIR SÜRÜYOR

2006 Temmuz ayında yurttaşlar ve meslek odaları Narlı Ova'ya kurulması planlanan "Kalker Ocağı ve Entegre Çimento Fabrikasi" projesi ile ilgili olarak verilen "Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Yaklaşık 2,5 yıldır devam eden davaya çok sayıda meslek odası müdahil oldu. Son olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de davaya müdahil olmak için Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Dernek Başkanı Fevzi Gümüş imzalı dilekçede, çimento fabrikasının kurulduğu bölgede çoğunluğun Alevi yurttaşlardan oluştuğu ve bölgenin özgün, zengin inançsal ve kültürel yapısının bulunduğu vurgulanarak, derneğin müdahil olma isteğinin kabul edilmesi istendi. Bölgenin tarihi ve doğal özelliklerini sıralandığı dilekçede, "Hukuka aykırılığı açık ve uygulanması halinde telafi edilmesi olanaksız zararlara yol açacak olan dava konusu işlemin bir an önce yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonunda işlemin iptal edilmesi" talepleri yer aldı.

‘İKİNCİ MARAŞ KATLİAMI GİBİ’

Çimento fabrikası yapılmasına karşı kurulan Onuruma ve Ovama Dokunma Hareketi sözcüsü Kemal Çöçelli ise yapımı tamamlanan iki fabrikadan birinin deneme üretimini bitirdiğini diğerinin ise deneme üretimine geçtiğini söyledi.

Bölge halkının Alevilerden oluştuğunu belirten Çöçelli, "Maraş katliamının çimento ve çöp fabrikaları eliyle devamının getirilmesi gibi bir düşünce ve yorum sözkonusu bölge halkında. Bizim bölgemizde yapılan çimento ve çöp fabrikalarına karşı yaptığımız mücadele göz ardı ediliyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

***

HES için yürütmeyi durdurma kararı

Çağlayan Vadisi’nin Trabzon Kültür  ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece SİT alanı olmasından sonra bu kez de Rize İdare Mahkemesi tarafından Paşalar HES için yürütmeyi durdurma kararı alınması Fındıklı halkı tarafından sevinçle karşılandı. Rize ili Fındıklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Abu Çağlayan Deresi  üzerinde Ayen Enerji tarafından yapımı planlanan Paşalar Regülatörü, HES ve malzeme ocakları projesine dair, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan  Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince, verdiği “ÇED olumlu” kararının; Fındıklı Derelerini Koruma Platformu tarafından açıkça hukuka aykırı olduğu ve üstün kamu yararının vadinin korunup gelecek kuşaklara aktarılması olduğu iddia edilerek yürütmenin durdurulması istenmişti. Rize İdare Mahkemesi, projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi imkansız zararların oluşmasını engellemek için bölgede yapılacak incelemeler sonrasında hazırlanacak raporları inceleme ve yeniden karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 27 Aralık 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.