Narlıdere'de miting gibi cemevi açılışı

Narlıdere'de miting gibi cemevi açılışı

Narlıdere'de miting gibi cemevi açılışı İZMİR'in Narlıdere İlçesi'nde belediye tarafından yaptırılan ‘Narlıdere...

A+A-

Narlıdere'de miting gibi cemevi açılışıNarlıdere'de miting gibi cemevi açılışı
 
İZMİR'in Narlıdere İlçesi'nde belediye tarafından yaptırılan ‘Narlıdere Belediyesi Kültürevi ve Cemevi’, mitingi andıran bir törenle açıldı. Törene binlerce kişi katıldı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, “29 Mart'taki sınavdan birçok sonuç çıkacak ama en önemlisi aydınlık Türkiye çıkacak, çağdaş Türkiye çıkacak, laik Türkiye çıkacak, Atatürk Cumhuriyeti çıkacak. Biz buna inanıyoruz bunun için çalışıyoruz” dedi.

Narlıdere Belediyesi tarafından Narlıdere Hükümet Konağı arkasında belediyeye ait toplam 1300 metrekarelik alanda inşa edilen ‘Narlıdere Belediyesi Kültürevi ve Cemevi’nin açılışına CHP İzmir milletvekilleri Selçuk Ayhan, Mehmet Ali Susam, Ahmet Ersin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Musa Eroğlu'nun verdiği konser ile başlayan törende konuşan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, iki dönem belediye başkanlığı yaptığını, Cemevi projesinin şimdiye kadar yaptığı en önemli hizmet olduğunu söyledi. Batur, “Narlıdere Belediyesi'ne ait bin 300 metrekare arsa Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı'na bağışlandı, onlar da Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği ile protokol yaparak bu binanın işletmesini yapacaklar. Toplam inşaat alanı 2 bin 200 metrekare. Narlıdere Belediyesi’nin bütçesine baktığınızda yapılan işle gurur duymamak mümkün değil. Kütüphane, yönetim odaları, 500 kişilik yemekhane, mutfak, 500 kişinin cem yapabileceği, her şeyiyle düşünülmüş cemevi 860 bin TL'ye mal oldu. Herşeyiyle dört dörtlük sizin emrinizde. Yapamayan utansın, çekemeyen utansın, Ankara'ya selam olsun” dedi.

Narlıdere'de iki dönemdir halkın içerisinde, gücünü halktan alarak belediye başkanlığı yaptığını anlatan Batur, ilçede bulunan sivil toplum örgütleri, hemşehri dernekleri, dayanışma dernekleri, sendikaların hepsinin ortak bir bildiriyle Narlıdere’de kendisiyle yola devam etme kararı aldıklarını belirttiklerini, bundan da büyük onur duyduğunu ifade etti. Batur, “Bundan sonra bütün bu toplumun buradaki artık bir hedefi olmalı. Hedefimiz İzmir’i, Narlıdere’yi diğer ilçeleri karanlığa teslim etmemek aydınlık yolda, Cumhuriyet yolunda, Mustafa Kemal’in yolunda gidenlerin eline teslim etmektir. Bunda en büyük güç sizsiniz. Ankara’ya mesajımız şudur: Biz bir yola girdik, o da sapma olmayan bir yoldur. Atatürkçü, laik çağdaş bir yoldur. İzmir, çağdaş, laik, Atatürkçü yapıların ayakta kalacağı bir yapı olacaktır. Hiçkimse başka bir hayal kurmasın. Bu yol bizim yolumuz dedik bu yoldan hiçbir zaman sapmayacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin bir tezatlar ülkesi olduğunu İzmir'e her gelişinde bir kez daha anladığını, tüm Türkiye'yi İzmir gibi yapmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da geçen ay Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yaptıkları mitingde dile getirdikleri taleplerini bir kez daha tekrarladı. Balkız, “Biz bu ülkenin, bu toprakların gerçeğiyiz. Bu ülkede Sünni kardeşlerimizle, inanmayan kardeşlerimizle, başka inançtan kardeşlerimizle aynı yağmurdan sulanan aynı topraktan beslenen, ülküde, kaderde, kıvançta bütün bir topluluğuz. Ama bu sistem bu devlet bizi yüzyıllardır görmedi. Bu ayıp göz göre göre bu çağa kadar geldi. Bu ayıbı artık düzeltmeliyiz. Cemevi yapmakla dünyanın sonu gelmiyor. Cami yerinde güzel, cemevi yerinde güzel, her ikisi de güzel. Cemevleri yapılıyor, hizmet görüyor, gençlerimiz eğitim alıyor, yaşlılarımız barınıyor. Etkileşim içerisinde inançlarını, gereklerini yerine getiriyorlar. Siz kabul etseniz de etmeseniz de bu gerçek var. Devlet bunun adını koymalı, yasal statüye kavuşturmalı” dedi. Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kendilerinin de okullarda zorunlu din dersinin kaldırılmasını istediklerini ifade ederek, “Zorunlu din dersi demokratik değil, bizim çocuklarımıza yaşamadıkları bilmedikleri, hayatları boyunca kullanmayacakları Sünniliği zorla öğretiyorsunuz, imtihan edip sınıfta bırakıyorsunuz. Onca itirazımıza karşın ‘Artık Aleviliği de okutuyoruz diyorlar.’ Okuttukları şey Aleviliğin karikatürü bile değil. Kendi kafalarında bir Alevilik yaratmışlar, öyle bir Alevilik ki hiç birimizin bilmediği, Alevilikle hiçbir ilgisi yok. Biz o dersi istemiyoruz, laikliği, eşitliği, insan haklarını, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bizim taleplerimizi sulandırarak oraya buraya çekerek, istemlerimize sahteden sahip çıkanlarla elbirliği yaparak Alevileri kandıramazsınız Sünnileri hiç kandıramazsınız” diye konuştu.

YEREL SEÇİMLERDE İZMİR’DE SINAV VERECEĞİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Türkiye'nin üzerinde karabulutların dolaştığını, İzmir'in, Türkiye'nin en aydınlık insanlarının yaşadığı bir kent olduğunu, 29 Mart Yerel Seçimleri'nde İzmir'de bir sınav verileceğini anlatarak, “Bu sınavdan birçok sonuç çıkacak ama en önemlisi aydınlık Türkiye çıkacak, çağdaş Türkiye çıkacak, laik Türkiye çıkacak, Atatürk Cumhuriyeti çıkacak. Biz buna inanıyoruz bunun için çalışıyoruz. Hep birlikte çalışacağız, banane yok, benim işim var demek yok, Ahmet çalışsın demek yok, hep birlikte çalışacağız. Hep birlikte öyle bir başarı elde edeceğiz ki buna herkes şapka çıkartacak. İzmir'den Anadolu'ya bir aydınlık ışık tutacağız. Bu Türkiye'nin gelişmesinin, kalkınmasının aydınlanmasının ışığı olacaktır” dedi.

Sosyal demokrat, ‘Önce insan’ diyen, insan odaklı bir belediye başkanlığı yaptıklarını söyleyen Kocaoğlu, “Hiçbir ayrım yapmadan ama bugüne kadar devletten, belediyelerden hak ettiği payı alamayanlara da pozitif ayırımcılık yaparak çalışma yürütüyoruz. Bugün şimdiye kadar yapılmamış, ihtiyaçları giderilmemiş alevi toplumumun gençlerine, çocuklarına, metropollerde kültürlerini ve inançlarını öğrenme, aktarma olanağı verilmemiş. Hep birlikte vermek zorundayız. Hükümet vermezse belediyeler vermek zorunda. Sosyal demokrat, aydınlık belediyleler vermek zorunda. Biz bu görevi yapıyoruz. Biz size bir şey bahşetmiyoruz. Biz sadece Alevi toplumuna görevimizi yapıyoruz, yapmaya başladık” diye konuştu. Narlıdere'nin dışında Bornova, Menemen, Çiğli, Selçuk, Torbalı, Altındağ ve Gültepe’de de cemevlerinin yapılmaya başlandığını söyledi.

Konuşmaların ardından Narlıdere Belediyesi Kültürevi ve Cemevi'nin açılış kurdelesi kesildi ve davetlilere aşure dağıtıldı.

Turan GÜLTEKİN/İZMİR, (DHA) - MİLLİYET - 11 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.