Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz...?

Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz...?

Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz...? - INamık Kemal KAYAAlevi – Bektaşi Federasyonu ‘‘Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz’’ başlıklı...

A+A-

Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz...?Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz...? - I

Namık Kemal KAYA

Alevi – Bektaşi Federasyonu ‘‘Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz’’ başlıklı bir siyasi çalışmanın konseptini oluşturmak için yola çıkmış ve bu yolda ilerlemek istiyor. Ve bu çalışma önerisi ile Alevi – Bektaşi Federasyonu diyor ki;

Aleviler, cumhuriyet tarihinden itibaren edindiği siyasi alışkanlıklarından kurtulmalıdır. Demokrasi mücadelesinde edinmek istediği kazanımları, kendi mücadelesiyle ve siyasallaşarak parlamentoda gerçekleştirmelidir. Yıllardır kendisi üzerinden ve dolayısıyla Türkiye üzerinden oynanan oyunlara artık dur demelidir.

Ve ekliyor, diyor ki; bir ülke düşününki, üç tarafı denizler ile çevrili ve aynı zamanda bir iç denize sahip olan, hem uluslararası geçişleri sağlayan hem de Avrupa’yı Asya’ya bağlayan İstanbul ve Çanakkale gibi iki önemli boğaza sahip, ülke toprakları tarımsal araziye uygun olmasına rağmen, akar sularının ve doğal güzelliklerin zenginliği yanında, tarihsel ve kültürel zenginliği bir hayli fazla olan, dünya pazarında aranan yetmiş-yedi ayrı maden yatağına sahipken, üzerinde yaşayan halkları, temel hak ve özgürlüklerinden yoksun, demokrasiden yoksun, üretim ve tüketim anlamında dışarıya bağımlı hale getirilmiş bir ekonomi-politik anlayışı ile giderek fakirleşmeye ve dışarıya borçlanmaya mahkum edilmiştir.

Alevi – Bektaşi Federasyonu olarak, bu siyasal proje çalışması ile birlikte buna dur demek istiyoruz. Türkiye’ye ve Dünyaya, Aleviliğin ve Alevilerin cephesinden bakarak bir vizyon sunmak istiyoruz. Bununla beraber Türkiye’nin yönetimine talip olmak istiyoruz.

Peki bu çalışmadan sonuç almak mümkün mü..? 

Pekala mümkün…!

Ancak, bunu mümkün kılabilmek için ödevinizi iyi çalışmanız gerekmektedir.

Siyasallaşmak projesi zor, meşekatli ve uzun soluklu olmayı gerektiren bir projedir. Hele hele partileşmek ve Türkiye’nin yönetimine aday olmak, zorluk derecesini birkaç kat daha arttırmaktadır. Çünkü gerek Avrupa’nın ve gerekse ABD’nin, üzerinde rahatlıkla oyunlar oynayabildiği bir ülke olması sebebiyle, bu çalışmadan sonuç almak, oldukça zahmetli ve bedel ödemeniz gerekmektedir. Ve siz Aleviyseniz, sizin gerek kendinizden kaynaklanan sorunlarınızın yanında, emperyalizmin ve onun taşeronlarının size karşı uygulayacağı politikaları iyi irdelemeniz gerekmektedir. Ve eğer sonuç almak istiyorsanız, bu politikaları iyi irdelemek yetmiyor aynı zamanda alternatifli politikalar üretmelisiniz.

Bu proje gerçekleşirse, Aleviler için bir dönüm noktası sayılmalıdır. Ve buna paralel olarak aynı şekilde Türkiye’nin demokratikleşmesi için de bir dönüm noktasıdır. Bu anlamıyla Alevi – Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri siyasi anlamda böyle düşünüyor olabilir ve haklı da olabilirler. Ancak bu haklılık projenin gerçekleşmesinde yeterli değildir.  Acaba böyle bir projeye;

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve araçları nasıl bakar?
Türkiye Solu nasıl bakar?
Kürt halkı nasıl bakar?
Aleviler nasıl bakar?
Türkiye’nin sınır komşuları nasıl bakar?
Avrupa Birliği nasıl bakar?
ABD nasıl bakar?

Alevi –Bektaşi Federasyonu, bu soruların sorunsal analizlerini iyi yapmalıdır. Ve bu projede sonuç almak için çalışması gereken alanlarını ve araçlarını doğru seçmelidir.

Gözüken şudur ki, gerek siyasal anlamda, gerek devleti yönetme kültürü ve birikimi anlamında, gerek ekonomik ve gerekse örgütlenme anlamında eksikleri ve zafiyetleri bulunan Aleviler, Türkiye Solu ve Kürt halkının, halkların kardeşliğini savunan ve demokrasiden yana mücadele eden dinamikleri ile birlikte hareket etme zorunluluğunu taşımaktadır.

Ve bu bileşenlerin oluşturacağı çalışma gurubunda, sonuç alabilmek için, soruyu şu şekilde sormalıdırlar;

Nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz ve nasıl bir devlet anlayışı istiyoruz….?

Temel hak ve özgürlükler adına kazanımlar edinmek üzere oluşturulacak bu bileşen, siyasi bir başarıyı yakalamak istiyorsa, kendi bünyesinde barındırdığı sorunsal açmazlarını aşmak zorundadır. Hayır, bu açmazları siyasi bir başarıdan sonra daha rahat çözerim diyorsa, bu konuda en başından itibaren büyük bir yanılgı içine girer. Ötelenebilir açmazlar olabilir, ancak siyasal kazanımlar edinmek için yola çıkıyorsanız, hem ekonomik anlamda hem teorik ve hem de pratik anlamda güçlü olmalısınız. Dolayısıyla, sürecin daha sağlıklı işlemesi için ötelenmemesi gereken açmazları tespit etmelisiniz ve bunları aşmak zorundasınız.

Bu anlamıyla bu siyasi projenin başarılı olabilmesi için, Alevi –Bektaşi Federasyonu, Türkiye Solu ve Kürt Halkının Temel Hak ve Özgürlükler İçin Mücadele Eden Dinamiklerinin siyasi bir birlikteliği yakalaması gerekmektedir. Bu birlikteliğin ön koşulu kendi içsel açmazlarının aşılması ile başlamalı daha sonra birlikteliğin getireceği sorunsal açmazlarının uzlaşı zeminleri üzerinde çözüm aranmalıdır.

Peki, bu bileşeni oluşturacak parçaların açmazları nelerdir? Bu açmazların, bileşenin parçaları ile arasındaki ilişkisi nedir? Bunları açmak gerekmektedir; 

Devam edecek...

KAYNAK : Alevihaber.com - 29 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.