NATO karşıtları alanlara çıktı

NATO karşıtları alanlara çıktı

NATO karşıtları alanlara çıktı    NATO müttefiki ülkeler NATO’nun kuruluşunun 60. Yılını bir zirveyle kutlarken Türkiye’nin...

A+A-

NATO karşıtları alanlara çıktı   NATO karşıtları alanlara çıktı  
 
NATO müttefiki ülkeler NATO’nun kuruluşunun 60. Yılını bir zirveyle kutlarken Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde NATO karşıtı eylemler sürüyor. Ankara’da kuruluşunun 60. yılında NATO’yu protesto eden 1000’i aşkın kişi Kolej Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdi.

Ankara

Bugün saat 13.00’de Toros Sokak’ta toplanarak “Savaş örgütü NATO dağıtılsın! NATO’ya ve emperyalizme karşı yürüyoruz” ana pankartı arkasında NATO, emperyalizm ve savaş karşıtı pankartlarıyla yürüyen emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, partiler ve öğrenci örgütleri Kolej Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdi. KESK, Halkevleri, EMEP, TKP ve ÖDP’nin kitlesel katılım gösterdiği yürüyüşte Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifi üniversitelilerin coşkusunu alana yansıttı.

Mitingin katılımcıları KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB İKK, Devrimci 78’liler, 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği, İHD Ankara Şube, Ankara Halkevleri, DTP, EMEP, ÖDP, Sosyalist Parti, SDP, TKP, BDSP, Demokratik Haklar Federasyonu, ESP, Partizan, Halk Cephesi, Gençlik Muhalefeti ve Ankara Öğrenci Kolektifi adına ortak bir açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu sözcüsü Satı Burunucu ,savaş örgütü NATO’nun dağıtılması çağrısı yaptı. NATO’nun kontrgerilla örgütlenmelerindeki rolüne dikkat çekerek çete ve kontrgerilla eliyle anti-emperyalist mücadelelere karşı girişilen katliamları hatırlatan Burunucu, ülkede gerçekleşen darbelerin de bu mekanizmalar eliyle hayata geçirildiğini ifade etti.

Yeni dünya düzeni projesi doğrultusunda yeniden yapılandırılan NATO’nun Ortadoğu’nun petrol ve enerji kaynaklarının ABD denetimine geçmesi ve bölgenin sermayenin talanına açılması rolünü de üstlendiğini anlatan Burunucu Türkiye’nin Ortadoğu’daki emperyalist savaşa ve işgale ortak olmayarak NATO üyeliğinden çıkması çağrısında bulundu.

Obama’nın Türkiye’yi ziyaretine de değinen Burunucu AKP’nin ‘yeni osmanlıcılık’ olarak dillendirdiği bölgesel güç ve emperyal aktör olma hevesinin altında ABD’nin Türkiye’ye biçtiği misyonun yattığını ifade etti. Burunucu, Obama’nın ziyaretinin bir yönünün de Kürt sorununda Kürt halkının iradesini hiçe sayarak AKP, Talabani, Barzani ile birlikte yeni bir düzenleme arayışı olduğunu belirtti.

Adana

Adana’da sendika, oda, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri İncirlik Üssü önünde yaptığı bir eylemle, NATO’nun savaş, açlık, emperyalizm olduğu hatırlatılarak, “NATO dağıtılsın” dedi

İnönü Parkı’nda saat 12.30’da biraraya gelen NATO karşıtları İnönü parkında Merkez Parka kadar E 500 karayolunun tek şeridini kapatarak “NATO’ya hayır, İncirlik üssü kapatılsın, Katil NATO Ortadoğu’dan defol, Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın” sloganlarıyla yürüdü.

Buradan otobüslerle İncirlik Üssü’nün bulunduğu yere hareket eden NATO karşıtları, Yol üstünde bulunan Amerikan Konsolosluğu’na kurum temsilcileri siyah çelenk bıraktı.

İncirlik Üssü’nde kitle adına basın açıklamasını Eğitimsen Şube Başkanı Güven Boğa yaptı.

Boğa, NATO’nun kan ve ölüm olduğunu ifade ederek “60 yıl yeter NATO dağıtılmalı, Türkiye NATO’dan çıkmalıdır” dedi.

İstanbul

NATO Karşıtı Birlik bugün (4 Nisan) Kadıköy’de bir miting yaparak, “60 yıllık suç örgütü NATO dağıtılsın” dedi

Demokratik kitle örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve dergi grupları tarafından oluşturulan NATO Karşıtı Birlik, Kadıköy Et ve Balık Kurumu ve Tepe Natilus önünde saat 13.00’de toplanmaya başladı.

Kuzey Atlantik Paktı Örgütü’nün (NATO), tarihçesinin anlatıldığı mitingde, NATO’nun Türkiye’de ve dünyada işlediği bazı suçlar ve yaptığı katliamlar anlatıldı.

Grevde olan ATV-Sabah emekçileri, direnişte olan Sinter ve Gürsaş işçilerinin de katıldığı eylemde, KESK İstanbul Şubeleri Platformu, TKP, EMEP, ÖDP, ESP ve HÖC katılımlarıyla dikkat çekti.

Mitingde, “Obama Tayyip’i de Al Git, NATO’ya Hayır, Obama Evine Dön Afganistan’a Asker Yok, Halkların Katili NATO Dağıtılsın” sloganları atıldı.

Grup Yorum ve Hakan Yeşilyurt seslendirdiği türkü ve marşlarla ardından miting sona erdi.

Sendika.org - Ankara/Adana/İstanbul - 5 Nisan 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.