'Naylon dernek' rahatsızlığı

'Naylon dernek' rahatsızlığı

'Naylon dernek' rahatsızlığıAlevi Çalıştayı’na ‘AKP yanlısı, temsil kabiliyeti olmayan yapılar’ın katılmasına tepki.AKP...

A+A-

'Naylon dernek' rahatsızlığı'Naylon dernek' rahatsızlığı

Alevi Çalıştayı’na ‘AKP yanlısı, temsil kabiliyeti olmayan yapılar’ın katılmasına tepki.

AKP hükümetince Alevilerin isteklerinin öğrenilmesi amacıyla düzenlenen “Alevi Çalıştayı”nda temsil edilen bazı dernekler Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) tepkisini çekti. PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, çalıştaya AKP yanlısı, Alevi toplumunu temsil etmeyen “naylon derneklerin” de katılmasından rahatsızlık duyduklarını söyledi.

AKP hükümeti tarafından Bilkent Otel’de düzenlenen Alevi Çalıştayı dün yapılan oturumla başladı. Çalıştaya, ABF Başkanı Ali Balkız, PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği (HBVKTD) Başkanı Tekin Özdil, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Osman Eğri, Alevi postnişin Veliyeddin Ulusoy’un da aralarında bulunduğu Alevi sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Devlet Bakanı Çelik, açılış konuşmasında, Alevileri sadece sorunları olan ve bu sorunlarına duyarsız kalınan bir kesim olarak görmeyi “ciddi bir eksiklik ve haksızlık” olarak değerlendirdiğini kaydetti. Çelik, “Zaman zaman gündeme gelen politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez” ifadesini kullandı. Çelik, “Biz samimiyiz, çözümden yanayız. Herkesi de çözümün ortağı olarak görmek istiyoruz” dedi.

ABF Başkanı Balkız, verilen arada yaptığı açıklamada, toplantıya katılacakların ve çalışma yönteminin kendilerine daha önceden bildirilmemesinin bir eksiklik olduğunu kaydetti. Katılımcıların hangi kıstaslarla ve neye göre belirlendiğini anlayamadığını dile getiren Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş’ta bulunan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği ile Ankara Cem ve Kültür Evlerinin çalıştaya davet edilmediğini, bunun yerine “temsil kabiliyeti olmayan kimi yapıların” katılımcılar arasında bulunduğunu belirtti.

PSAKD Başkanı Gümüş de çalıştaya AKP yanlısı “naylon derneklerin” de katıldığını belirterek “Ayrıca kimi ilahiyatçılar ve diyanetçiler de davet edilmişler. Bunlardan duyduğumuz rahatsızlığı ilettik” dedi. “Ata Yolu” ve “Ahmet Baba” gibi tanınmayan derneklerin de çalıştaya çağrıldığını belirten Gümüş, Reha Çamuroğlu’nun AKP’den milletvekili seçilmesinden sonra kurdurulan yapay derneklerin Alevi mücadelesinin parçasıymış gibi davet edilmesine tepki gösterdi.

‘Çalıştayın usulü hatalı’

HBVKTD Başkanı Özdil de çalıştayın usulüyle ilgili hatalar tespit ettiklerini kaydetti. Özdil, gündemin kendilerine daha önce gönderilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, bu açılımı ve diyaloğu önemsediklerini, ancak katılımcılar konusunda bazı rahatsızlıklarının bulunduğunu söyledi.

Cem Vakfı Başkanı Doğan da bu çalıştayın kendisi için bir sürpriz olmadığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’la Dolmabahçe’de yaptığı görüşmede Alevi açılımı konusunda yapılacakların gündeme geldiğini söyledi. Doğan, “Bu toplantıdan bir çözüm çıkar mı” sorusu üzerine bunun sadece bilgilendirme toplantısı olduğunu, dolayısıyla çözüm beklemediğini ifade etti. Doğan, Bakan Çelik’e “bir daha böyle bir toplantıya katılmayacağını” söylediğini bildirerek 20 yıldır hükümetleri Alevilerin sorunlarıyla ilgili olarak bilgilendirdiğini ancak hiç çözüm önerisi almadıklarını kaydetti.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da çalıştayın 1.5 yıl önce başlattıkları sürecin devamı olduğunu söyledi

4 Haziran Perşembe 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.